Broccoli stomen Broccoli kun je ook goed stomen. Ale vitamines blijven dan behouden en de kleur blijft op die manier mooi groen. Brocoli stomen kan in een mooie stoommand boven kokend water, maar je kunt ook een vergiet op een pan zetten met een passende deksel erop. Dat werkt ook prima.
Een heel eenvoudige bewaarwijze: zet de broccoli met de steel naar beneden in een bordje met water. Opgelet, de broccoliroosjes mogen niet nat worden. Doe een plastic zak met gaatjes over de broccoli en zet alles in de ijskast. Je verse broccoli blijft zo 5 tot 7 dagen vers.
Vul een pan voor de helft met water en voeg een snufje zout toe . Dit zorgt ervoor dat de broccoli zachter wordt en zijn heldergroene kleur behoudt.
Het is simpel: je moet de kooktijd verkorten om de kleur te behouden. Of het nu in water, gestoomd of geroerbakt is, het koken van groene groenten gedurende 5-7 minuten beschermt het chlorofyl tegen zuurschade.
Hak of snijd uw groene bladgroenten en leg ze 2 tot 5 minuten in heet water . Dit helpt ze om hun groene kleur te behouden als ze gedroogd zijn. Haal ze eruit en laat ze uitlekken. Smeer ze vervolgens dun uit op een schoon zwart plastic vel dat u op een verhoogd platform in de volle zon legt. Dek af met een net om vliegen en vogels buiten te houden.
Om het groen te behouden, kook je de groenten in veel kokend water . Er zitten enzymen in groene groenten die chlorofyl afbreken, die vrijkomen als je groenten snijdt of kookt.
Door een kleine hoeveelheid baking soda (een alkalische substantie) aan het kookwater toe te voegen , kunt u de groene kleur van groenten behouden. De alkalische omgeving voorkomt dat chlorofyl wordt omgezet in feofytine, waardoor de heldergroene kleur behouden blijft.
Om de knapperigheid te behouden, bewaar je broccoli in een plastic zak in de groentelade van je koelkast en gebruik je het binnen drie tot vijf dagen . Weet je niet zeker of je de producten zo snel zult gebruiken? Je kunt broccoli ook invriezen, waardoor het niet te snel geel wordt.
Als je het niet meteen serveert, of als het in een salade gaat om koud te serveren, dompel het dan in een ijsbad . Dit stopt het kookproces en zorgt ervoor dat de broccoli die prachtige groene kleur behoudt.
We kregen een aantal verrassende resultaten. Baking soda helpt groene groenten hun kleur te behouden , maar het veroorzaakt ongewenste kleurveranderingen in rode kool: het wordt blauw. De wetenschap kan worden samengevat in dit: baking soda toevoegen aan kookwater maakt het licht alkalisch, wat de groene kleur van chlorofyl stabiliseert.
Op de juiste manier bewaard, blijven vers gesneden broccoli, bloemkool en spruitjes ongeveer 4 dagen houdbaar . Verwijder na het spoelen van de groenten zoveel mogelijk vocht voordat u ze opbergt. Door een gespoelde broccoli of bloemkool in roosjes te snijden, kan vocht ontsnappen en wordt bederf voorkomen.
Plaats de broccolistelen in een kom of bak met een halve inch water op de bodem. De broccolikoppen moeten uit de bak steken. Bedek de koppen losjes met plasticfolie en leg ze in de koelkast. Ververs het water elke dag en de broccoli blijft een week goed in de koelkast.
Breng het water aan de kook, zet het vuur laag en doe het deksel op de pan. Laat 5 minuten stomen, of tot de broccoli knapperig-mals en heldergroen is . Breng op smaak met zout, peper, olijfolie en citroensap. Dat is alles!
Omdat je de groenten moet bedekken om ze te stomen, krijgt het chlorofyl een saaie, grijsachtige kleur. Je kunt dit voorkomen door de groenten te koken in gezouten water . Gebruik een grote hoeveelheid water en voeg dan zout toe. Het recept vraagt om één ounce voor elke vier kopjes water.
Gebruik een azijnstoomreiniger .
Vergelijkbaar met het koken van citroenen of het maken van potpourri op het fornuis, is azijnstoom een geweldige manier om sterke geuren te neutraliseren. Voeg een half kopje azijn toe aan een kopje water en laat het op het fornuis sudderen terwijl je kookt (of erna) om alle geuren in de lucht te absorberen.
Was de boontjes goed en verwijder de puntjes. Je kan ze eventueel in tweeën breken en in water aan de kook brengen. Laat de boontjes na het koken schrikken met ijskoud water. Zo stop je het kookproces en de boontjes behouden hun frisse groene kleur.
Ga je de broccoli na het koken verder verwerken in een salade of een ander gerecht? Spoel de groente dan even in een zeef of vergiet onder de kraan tot die koud is. Zo blijft de mooie groene kleur.
Als er gele of bruine vlekken zijn, is dat een teken dat het over zijn hoogtepunt heen is . Als je schimmel ziet, zoals witte of zwarte pluizige vlekken, is het zeker bedorven. Geur: Als de broccoli een sterke geur heeft of een vreemde geur, gooi hem dan weg.
Als de groenten in het kokende water terechtkomen, komen er vluchtige zuren vrij in het water en worden ze meegevoerd in de stoom. Als de pan wordt afgedekt, worden de stoom en de zuren die erin zitten terug in het water gedwongen. Daar reageren de zuren met het chlorofyl in de groenten, waardoor ze een lelijke bruine kleur krijgen.
Het ziet er misschien slap, verkleurd of gerimpeld uit, allemaal tekenen dat broccoli aan het bederven is. Je wilt ook geen afwijkende kleuren zien. Broccoli hoort groen te zijn, dus het is een slecht teken als de roosjes geel of bruin worden . Als er zichtbare schimmelplekken zijn, of als de broccoli er papperig uitziet, is het absoluut tijd om de bos weg te gooien.
Broccoli is gevoelig voor ethyleengas. Broccoli opsluiten in kleine ruimtes kan het proces versnellen waarbij dit gas de verse groente afbreekt, waardoor deze sneller bederft . Wikkel broccoli niet te strak in de groentezak en leg het niet in een overvolle lade met veel andere soorten fruit en groenten.
De volgende keer dat u slappe groenten uit uw koelkast wilt weggooien, denk dan nog eens goed na! Het is mogelijk dat de groenten gewoon uitgedroogd zijn (meestal verliest de koelkast sneller water). Als ze niet beschimmeld zijn, kunt u ze waarschijnlijk weer tot leven wekken met water. Het is ook een geweldige manier om geld te besparen tijdens het boodschappen doen.
Het is simpel: je moet de kooktijd verkorten om de kleur te behouden. Of het nu in water, gestoomd of geroerbakt is, het koken van groene groenten gedurende 5-7 minuten beschermt het chlorofyl tegen zuurschade.
Door azijn of limoensap te gebruiken tijdens het koken van groenten blijven ze groen . Voeg gewoon een paar druppels toe aan kokend water voordat u de groenten toevoegt. Het koken van de groenten met baking soda vermindert de zuurgraad van het water en vertraagt het verkleuringsproces van de groenten.
Baking soda is een alkalizout met de malsmakende en smaakversterkende eigenschappen van gewoon zout . Als alkalisch ingrediënt maakt het kokend water alkalisch, waardoor het chlorofyl in groene groenten effectief wordt beschermd tegen afbraak.