Bewaar witlof altijd in de verpakking op een donkere koele plek, bijvoorbeeld onderop in de groentelade van de koelkast. Te veel licht kan er voor zorgen dat witlof verkleurt. De verpakking zorgt ervoor dat de witlof beter houdbaar is. De verpakking is recyclebaar en hierdoor minder milieubelastend!
Allereerst bederft het sneller door het in plastic te bewaren. Het wordt dan bruin aan de onderkant van de stronkjes. Haal witloof daarom altijd uit het zakje van de supermarkt en bewaar het in een open papieren zak of in een handdoek gerold in de groentelade van de koelkast. Het blijft dan 5 tot 8 dagen houdbaar.
Witlof kun je het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Het liefst in een open plastic zak. Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren. Rauwe witlof kun je ook invriezen.
Ook voor witloof geldt dat de groentelade in de ijskast de beste plek is voor een maximale houdbaarheid. Witloof is erg gevoelig voor licht. Daarvan verkleuren de stronken lichtjes groen. Kies dus een donker plekje als je de stronken buiten de koelkast bewaart.
Besprenkel het witloof met een beetje citroensap om de witte kleur te behouden.
Je kunt wortels die al zijn geoogst maar die je nog niet wilt intafelen nog wel ongeveer 6 weken bewaren (op een droge plaats waar het niet warmer wordt dan ongeveer 6 graden). Maak de grond goed los en graaf dan een kuil van ongeveer 30 tot 35 centimeter diep.
Witlof is super gezond!
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
Je kunt de witlof schoon spoelen met water. Verwijder het hart van de witlof als je niet van een bittere smaak houdt. Wil je de witlof niet als geheel toevoegen aan je gerecht? Verwijder dan de buitenste bladeren en was de lof met de punt naar beneden onder koud stromend water.
Was het witloof en snij doormidden, snij er een stukje van de onderkant af, snij ze fijn. Als je dit op voorhand al wil klaarmaken kan je het witloof snijden en dan spoelen, en goed uitlekken, zo gaat het niet verkleuren, meng dan à la minute de mayo en de rest erbij. Anders wordt het witloof te slap.
Witlof is erg gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving.
Zo blijft de groente een week goed. Invriezen kan ook. Je mag de witlof dan eerst blancheren, laten afkoelen en vervolgens in een afgesloten bakje in de vriezer zetten. Ingevroren kun je witlof 3 maanden bewaren.
Over witlofschotel met ham en kaas
witlofschotel met ham en kaas is vers het allerlekkerst, maar je kunt deze ook invriezen. De maaltijd is dan nog 30 dagen houdbaar. Je hoeft hem niet te ontdooien voor het opwarmen, houdt wel rekening met een dubbele opwarmtijd.
Leg het witloof in de groentelade van de koelkast: daar is het donker en koel. Je kunt het ongeveer een week bewaren. Je ziet dat het witloof niet meer goed is als het bruine plekjes begint te krijgen aan de randen van de blaadjes.
De witloofwortel kan na de oogst in principe ook naar de composthoop, er zit meestal maar energie genoeg in voor de groei van 1 enkele krop. Als je 'm echter nog even laat zitten dan kunnen er nog wat losse blaadjes volgens die ook nog bruikbaar zijn in salades.
“We versnipperen dus de wortels en weken de snippers vervolgens gedurende enkele uren in meerdere porties warm water. De vaste fractie kan in een droogoven gestabiliseerd worden, om daarna te vermalen tot een geconcentreerde voedingsvezel.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Je kunt het hart van witlof eten. Hoewel het hart het meest bittere deel van de witlof is, is het wel eetbaar. Veel mensen kiezen ervoor om het te verwijderen om de bitterheid te verminderen, maar als je van een bittere smaak houdt, kun je het gerust eten.
In witlof zitten bepaalde vezels en probiotica die ervoor zorgen dat je lichaam op een natuurlijke manier hersteld. Probiotica zoals witlof bevatten bacteriën die je darmflora ook bevatten. Ze zorgen ervoor dat je darmen gezonder zijn en sneller herstellen van diarree.
Hartgezondheid: de aanwezige antioxidanten en vitamines in witlof kunnen helpen bij het bevorderen van een gezond hart. Het helpt bij het reguleren van de bloeddruk en het verlagen van slechte cholesterol.
Gezonde voeding voor een gezonde lever
Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
Was het stronkje met de punt naar beneden. Verwijder daarna de buitenste bruine bladeren als die er zijn. Snij het onderste deel van de stronk af. Leg de witlof op een snijplank en halveer hem in de lengte.
Door het bittertje van de witlof adviseren we een mildere of frissere witte wijn van chardonnay of viognier druiven. Heb je liever een rode wijn bij deze salade dan adviseren we een elegante pinot noir wijn.
Stronkjes rauw witloof lenen zich niet goed om zomaar ingevroren te worden. Je kan ze beter enkele minuten blancheren (kort koken), laten uitlekken en nadien in een goed afgesloten container invriezen.