Eten dat niet licht verteerbaar is, omdat veel mensen er een opgeblazen gevoel aan overhouden, is: voeding met gluten, te veel vezels, lactose, gefrituurde voeding, voeding uit de FODMAP lijst, koolzuurhoudende dranken, te vette voeding en te veel eiwitten.
Vet voedsel, zoals chips, hamburgers en gefrituurd voedsel , is moeilijker te verteren en kan maagpijn en brandend maagzuur veroorzaken. Eet minder vet gefrituurd voedsel om de belasting van je maag te verlichten. Probeer meer mager vlees en vis te eten, drink magere of halfvolle melk en grill in plaats van te bakken.
Gefrituurde producten en gepaneerd of hard gebakken vlees zijn zwaarder verteerbaar; Grove vezelrijke producten zoals grof volkorenbrood, citrusfruit, druiven, verse ananas, champignons, grove rauwkost, koolsoorten, prei, ui, paprika, noten en zaden, pinda's en peulvruchten.
Onbewerkte voeding bevat gemiddeld genomen minder calorieën dan bewerkte voeding. Groenten, fruit, vis of vlees bevatten precies de macronutriënten die ons lichaam nodig heeft. Uiteraard is er ook veel natuurlijke voeding die best veel calorieën bevat, zoals vette vis of noten.
Vermijd gasvormende producten en grove vezels
Eet geen voedingsmiddelen die gas in de darmen kunnen vormen. Deze voedingsmiddelen kunnen in de darmen extra gassen ontwikkelen en krampen veroorzaken. Voorbeelden van gasvormende producten zijn: koolzuurhoudende dranken.
Wat is makkelijk te verteren? Magere vleessoorten (o.a. rosbief, kipfilet en fricandeau) en eieren (een omelet, roerei of zacht gekookt eitje). Wil je zoet broodbeleg? Neem dan een beetje jam, honing, stroop of vruchtenhagel.
Dit omvat de 'super zes': volkoren granen, fruit, groenten, noten en zaden, peulvruchten, kruiden en specerijen . Ik vertel er meer over in het boek, niet alleen wat ze jou en je darmmicroben bieden, maar ook eenvoudige trucjes om je 30+ te halen zonder extra tijd, moeite of kosten!
Sommige mensen hebben gezondheidsproblemen waardoor veel voedsel moeilijk te verteren is. Licht verteerbare voedingsmiddelen zijn onder andere toast, witte rijst, bananen, eieren, kip, zalm, gelatine, appelmoes en havermout. Symptomen van spijsverteringsproblemen zijn onder andere brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel of buikpijn.
Voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volle granen en peulvruchten bevatten deze vezels, die soms onverteerd in de ontlasting kunnen verschijnen. Fermenteerbare voedingsvezels worden niet verteerd door het menselijk lichaam, maar gefermenteerd door de bacteriën in de darm.
Bewerkte voedingsmiddelen : Deze voedingsmiddelen bevatten weinig vezels en veel ongezonde vetten en kunnen de spijsvertering vertragen. Additieven en conserveermiddelen kunnen de darmflora verstoren en een teveel aan natrium kan leiden tot uitdroging. Rood vlees: Deze proteïne is rijk aan vet en weinig vezels en kan daardoor moeilijker te verteren zijn.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
- Als vervanging van aardappelen mag u ook gekookte rijst, macaroni of spaghetti eten. - Friet, gebakken aardappelen, pannenkoek en pizza zijn zwaar verteerbaar.
Beleg kaas: ongekruide kaas of smeerkaas, hüttenkäse of cottage cheese. Beleg vlees: niet te vette vleeswaren, zoals rookvlees, magere ham, kipfilet, casselerrib, fricandeau, kipfilet, filet Americain, paté, tong. Beleg ei: zacht gekookt of zacht gebakken ei, roerei, omelet.
Een gebakken ei bevat daarom vaak wel twee keer zoveel vet als een gekookt eitje (en dus ook meer calorieën). Wat dat betreft zijn gekookte eieren gezonder dan de gebakken variant. Wel iets om rekening mee te houden als je wat gezonder wilt eten!
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.
Voor vezels is dat bijvoorbeeld: Banaan werkt stoppend. Niet waar: Ze zijn goed voor de spijsvertering zowel bij diarree als obstipatie. Ontbijtkoek werkt laxerend.
Van alle voedingsstoffen werd gekeken of ze aanwezig waren, en zo ja in welke hoeveelheden. De nummer 1, waterkers, scoorde 100 en bevat dus de meeste voedingsstoffen in de meest ideale hoeveelheden van alle groenten en fruit die meededen.
Voorbeelden van een dieet waarbij niet gekauwd hoeft te worden, zijn:
Zachte roereieren . Lasagne (klein snijden zodat je kleine stukjes kunt doorslikken). Mac and Cheese (klein snijden zodat je kleine stukjes kunt doorslikken). Krokante vis.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
Pasta wordt doorgaans goed verdragen bij maagklachten, vooral als het weinig vezels bevat en eenvoudig bereid is. Pasta of noedels met boter kunnen licht verteerbaar zijn , hoewel het hoge vetgehalte in boter de symptomen bij sommige mensen kan verergeren.