Gevriesdroogd fruit is fruit dat houdbaar is gemaakt door bijna al het vocht uit de vrucht te verwijderen, terwijl de smaak en voedingsstoffen behouden blijven. Hierdoor is het fruit lichter, knapperiger en intenser van smaak.
Zodra de banaan ontdooit – of het nu op kamertemperatuur komt, door de hitte van de messen van een blender, of gewoon door opwarming in je mond – versnelt de amylase-omzetting razendsnel. Het resultaat is een banaan die merkbaar zoeter smaakt dan toen hij voor het eerst in de vriezer lag.
Het is altijd lekker om hier bevroren fruit voor te gebruiken zodat het goed koud is. Daarbij bespaart voorgesneden fruit je toch weer een paar minuten snijwerk. Van bevroren banaan maak je ook supersimpel nicecream. Oftewel: gezond ijs!
Hoewel bananen weliswaar hun stevigheid verliezen bij het ontdooien, blijven de smaak en voedingswaarde hetzelfde als die van verse bananen. Het is aan te raden om zowel verse als bevroren bananen in huis te hebben om optimaal van beide te kunnen genieten.
Diepvriesfruit is vaak zachter en zoeter dan vers fruit. Dit komt doordat het water in het fruit uitzet tijdens het invriezen, waardoor de cellen barsten en de natuurlijke suikers vrijkomen . Diepvriesfruit kan ook een iets andere smaak hebben dan vers fruit.
Verpakking: In tegenstelling tot veel verse producten zijn diepvriesgroenten en -fruit verpakt, waardoor er meer materiaal op de afvalberg belandt . Textuur: Niets gaat boven vers geplukt fruit of verse groente. Omdat diepvriesgroenten en -fruit niet zo knapperig en smaakvol zijn, zijn ze soms minder aangenaam voor de zintuigen.
Diepvriesfruit bevat soms suiker voor textuur en smaak . Smoothies kunnen ook voorgezoet zijn.
Als uw verse fruit is verzonden en een tijdje in de winkel heeft gelegen, bevat het mogelijk minder voedingsstoffen. Als u alle variabelen in ogenschouw neemt, zijn de gezondheidsvoordelen van vers en diepvriesfruit vrijwel gelijk .
Het zit zo: het invriezen en ontdooien van bananen zorgt voor een ietwat papperige textuur , waardoor je ze niet zo wilt eten. Ze zijn dus perfect om te bakken en te mixen. Met deze briljante keukentip gooi je nooit meer een tros bananen weg en heb je ze altijd bij de hand als je trek hebt in bananenbrood.
Ja. Als je rijpe bananen op je aanrecht hebt liggen ÉN bevroren bananen in je vriezer, kun je de gepureerde rijpe bananen combineren met de bevroren, ontdooide, gezeefde en gepureerde bananen tot je de hoeveelheid gepureerde banaan hebt die je nodig hebt voor je bakrecept.
Bevroren fruit
Ook bevroren fruit kan de smoothie dikker en zoeter maken. Bovendien is het makkelijk, want je kunt altijd een zakje in je diepvriezer bewaren.
Als je de term "nice cream" nog niet kent, dan is het een bevroren traktatie die lijkt op ijs, rijk en romig, maar ontwikkeld met bevroren bananen als basis voor de "cream". Het is echt verbazingwekkend dat opgeklopte bevroren bananen daadwerkelijk naar room en suiker smaken.
Bananen houden niet van kou. Of je ze nu groen koopt met de bedoeling ze rustig te laten rijpen, of geel koopt om direct te eten, bewaar ze nooit in de fruit- of groentelade van de koelkast. Bij koude of bij grote temperatuurschommelingen verkleurt de schil snel zwart, waardoor de banaan er minder smakelijk uitziet.
Ongeveer 60 procent van onze genen heeft een herkenbare tegenhanger in het bananengenoom ! "Van die 60 procent zijn de eiwitten die ze coderen ongeveer 40 procent identiek als we de aminozuurvolgorde van het menselijke eiwit vergelijken met die in de banaan," voegt Brody toe.
Eenmaal bevroren zijn ze klaar voor gebruik! Je kunt ze ze eten als gezond tussendoortje of ijskoude snack, of je gooit ze in de blender en maakt er — met eventueel wat extra ingrediënten zoals een lepel pindakaas, wat stukje pure chocolade, kwark of yoghurt — gezond roomijs of een smoothie van.
Hele bevroren bananen zijn het lekkerst om zo te eten, of in recepten waar ze in hun geheel nodig zijn . Leg ze gewoon in de koelkast om te ontdooien en eet ze direct op, of gebruik ze als decoratie op bananenbrood voordat je ze bakt.
Don Phillips, ook wel bekend als de koning van de bevroren bananen, opende de eerste kraam met bevroren bananen - The Original Frozen Banana - op het Balboa-schiereiland in Orange County, Californië , rond 1940. In 1963 opende Bob Teller, die naar het gebied was verhuisd met plannen om autogordels te produceren, in plaats daarvan een kraam met bevroren bananen.
Ja, bananen kunnen papperig worden na het invriezen.
Kortom: Te veel bananen eten kan nadelig zijn voor de gezondheid. Het kan leiden tot gewichtstoename, problemen met de bloedsuikercontrole en tekorten aan voedingsstoffen.
De onderzoekers ontdekten dat degenen die de bananensmoothie dronken 84% minder flavanolen in hun lichaam hadden dan de controlegroep . "We waren echt verrast toen we zagen hoe snel het toevoegen van één banaan het flavanolengehalte in de smoothie en de hoeveelheid flavanolen die door het lichaam werd opgenomen, verlaagde", aldus Ottaviani.
Veel smoothierecepten vereisen bevroren bananen, dus je bent goed voorbereid als je een voorraadje in je vriezer hebt liggen. Als je een krachtige blender hebt, kun je de bevroren banaan misschien gewoon doormidden breken voordat je hem aan de smoothie toevoegt . Of snijd hem eerst in bevroren bananenschijfjes voor gemakkelijker blenden.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Te veel fruit maakt ook dik
Wat weinig mensen weten is dat fructose, de suiker die in fruit voorkomt, ook een rol kan spelen bij het ontwikkelen van diabetes type 2. "Je lever zet het teveel aan suikers van je lichaam om in triglyceriden, die worden opgeslagen in vetcellen in het lichaam," legt Zeitlin uit.
Fruit om met mate te eten om bloedsuikerpieken te voorkomen
Oliveira raadt ook ongezoet diepvriesfruit aan , wat volgens haar "een goede keuze kan zijn omdat je dan heel fruit krijgt". Gedroogd fruit is ook prima, zolang je maar een kleine portie neemt, variërend van twee eetlepels tot 1/4 kopje.