Doordat deze chocolade niet zo zoet is, smaakt hij heerlijk bij een kop koffie na een diner, of bij een goed glas whiskey. Pure chocolade eten is puur genieten!
Ja, gezonde pure chocolade heeft een cacaogehalte van minimaal 70% en bevat weinig toegevoegde suikers. Naast de antioxidanten bevat pure chocolade ook mineralen zoals ijzer, magnesium en zink. Maar de beste antioxidanten krijg je binnen vanaf 85%.
Omdat 100% pure chocolade bitter kan zijn, combineert het het beste met extra zoet fruit . Het helpt om zeer zoet fruit te neutraliseren. Pure chocolade combineert ook goed met de zuurheid van passievrucht en de pittigheid van citrus.
Zet de pan op middelhoog vuur en breng zachtjes aan de kook. Zet een hittebestendige kom op de pan, zodat deze goed aansluit maar het water niet raakt. Zet het vuur lager en laat zachtjes sudderen. Breek de chocolade in stukken, voeg deze toe aan de kom en laat 4-5 minuten smelten, onder regelmatig roeren.
Het hoge flavanolengehalte in pure chocolade, met name bij 100% cacao, kan ook een toename van de voordelen voor de hartgezondheid bevorderen . Antioxidanten helpen cellen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Flavonolen kunnen bijdragen aan een lagere bloeddruk en een betere bloeddoorstroming.
Pure chocolade kan bijwerkingen hebben, zoals allergische reacties, gewichtstoename door het hoge calorie- en vetgehalte, een hoog suikergehalte in sommige varianten, slaapverstoring door cafeïne en mogelijke besmetting met lood en cadmium.
Het voordeel van pure chocolade met een hoog cacaogehalte is dat één blokje al behoorlijk vult. Daardoor zult u minder snel overeten en de negatieve effecten van te veel suiker ondervinden. Geniet dus elke dag van een beetje pure chocolade. Uw lichaam zal u er dankbaar voor zijn!
Voeg een paar stukjes pure chocolade toe aan hartige gerechten zoals mole, stoofpot, jus of bonengerechten voor een rijke en aardse unami-smaak. Of probeer een paar stukjes als onderdeel van je volgende charcuterie- of kaasplankje en geniet van de hartige cacaosmaak in combinatie met je favoriete kazen!
" Doe een klein stukje in je mond, kauw er een paar keer op, maar laat het vooral over je tong smelten ", zegt Laiskonis. Combineer. Een donkere reep met stukjes gedroogd fruit, noten of zeezout kan zoeter smaken dan een gewone donkere reep, zelfs als beide hetzelfde cacaopercentage bevatten.
De aanbevolen dosis is ongeveer 30-60 gram , zeggen experts. Eet je meer, dan krijg je mogelijk te veel calorieën binnen. Een Hershey's Special Dark Chocolate reep van 41 gram bevat 190 calorieën.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Is 85% pure chocolade goed voor je? Ja, met mate kan 85% pure chocolade verschillende gezondheidsvoordelen bieden . Over het algemeen geldt: hoe hoger het cacaopercentage, hoe beter de pure chocolade voor je is. Ja, met mate kan 85% pure chocolade verschillende gezondheidsvoordelen bieden.
Pure chocolade bevat twee tot drie keer meer flavanolenrijke cacaobestanddelen dan melkchocolade . Flavanolen, een soort polyfenol, kunnen een enorm gezondheidsvoordeel voor je hart opleveren. Flavanolen zijn betrokken bij de productie van stikstofmonoxide, wat je bloedvaten ontspant en de bloedstroom verbetert.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet, ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Typische waarden per 100 g - Energie (KJ) 2491 kJ, Energie (Kcal) 604 kcal, Vet 53 g, Waarvan: Verzadigd 33 g, Koolhydraten 9,2 g, Waarvan: Suikers 2,7 g , Vezels 17 g, Eiwit 13 g, Zout 0,02 g.
Pure chocolade smelt je op 45 à 50 °C. Je laat hem afkoelen tot 38°C, doet de koude stukjes erbij en eindigt rond de 31 à 32°C. Op die temperatuur is de chocolade klaar voor verwerking. Voor melkchocolade houd je de smelttemperatuur het best rond de 45°C.
Fruit en chocolade: smullen!
Vaak trekken tegenpolen elkaar aan, dat geldt ook voor chocola en fruit. Hoe puurder en donkerder de chocolade, des te bitterder het zal zijn. Daarom kun je dit het best combineren met zoet fruit zoals aardbeien, peren, mango's of bananen. Witte chocolade is van zichzelf erg zoet.
Pure chocolade wordt daarmee beschouwd als 'functionele voeding'. Naast dat het voedzaam en lekker is, kleven er nog meer gunstige eigenschappen aan pure chocolade. Zo heeft het een antidiabetische, ontstekingsremmende en antimicrobiële werking.
Kleine hoeveelheden pure chocolade (ruim 6 gram of 30 kilocalorieën per dag) verlagen de bloeddruk, zonder dat ze leiden tot gewichtstoename.
Wel is het zo dat chocolade veel calorieën bevat. Een reep chocolade van 75 gram bevat 400 tot 450 calorieën (kcal), dat is evenveel als 3 belegde boterhammen. Eet chocolade daarom niet te vaak en niet te veel. Neem bijvoorbeeld een blokje als dagkeuze en eet niet een hele reep in één keer op.
Pure chocolade
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Daarnaast moet u weten dat pure chocolade veel verzadigde vetten bevat. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte, wat net niet goed is voor de bloedvaten. Ook bevat pure chocolade veel calorieën, wat dan weer kan bijdragen aan overgewicht en wat nefaste gevolgen kan hebben voor de gezondheid.
'Zelfs pure chocolade van goede kwaliteit bevat vet en wat suiker, dus het is makkelijk om er teveel van te eten. ' Daarnaast zijn 'sommige mensen gevoelig voor cafeïne of theobromine, de van nature voorkomende verbindingen in cacao, wat hartkloppingen kan veroorzaken of de slaap kan verstoren', zegt ze.
Cacao is een geweldig slaapmiddel : Cacao bevordert de productie van serotonine. Het gelukshormoon regelt op zijn beurt de vorming van het slaaphormoon melatonine. Een cacao in de avond kan je echt helpen in slaap te vallen. Geluksbrenger : Chocolade bevat ook de stof fenylethylamine.