Sprouts Biologische Tortillachips
Technisch gezien worden oliën zoals koolzaadolie en saffloerolie als ultrabewerkt beschouwd, omdat de productie ervan zoveel stappen vereist, zoals bleken en raffineren. Sprouts Organic Tortilla Chips worden gemaakt met gemalen maïs, avocado-olie (die niet ultrabewerkt is), zeezout en limoen.
De minst 'slechte' chips zijn vaak ovengebakken chips of chips met minder zout. Deze bevatten minder vet en calorieën dan traditionele gefrituurde varianten. Ook chips gemaakt van linzen, bonen of groenten scoren vaak net iets beter.
Chips zijn een goed voorbeeld van een bewerkt voedingsmiddel . Dat geldt met name voor chips met een smaakje, die vaak veel onnatuurlijke smaak- en kleurstoffen bevatten.
Onder ultrabewerkt voedsel valt: koek, chips, frisdrank, maar ook aan sommige soorten brood of halvarine. Hoewel er geen harde lijn is tussen ultrabewerkt en bewerkt, ligt het verschil over het algemeen in de hoeveelheid bewerkingsstappen en toegevoegde stoffen.
Ultrabewerkte voedingsmiddelen herken je aan hun etiket: vaak hebben ze een lange lijst van bekende en onbekende ingrediënten en additieven. Veel gebruikte ingrediënten zijn onder meer suiker, geraffineerde bloem, palmolie (en andere vetten rijk aan verzadigde vetzuren) en zout.
1. Lay's Ovenchips naturel. Het is echt zo: ovenchips is qua calorieën een stuk beter dan zijn gefrituurde broers en zusjes. De beste keuze als je op de lijn let, maar toch zin hebt in chips.
Bugles en Wokkels uit de schappen gehaald vanwege gezondheidsrisico. PepsiCo Nederland roept verschillende varianten van de Lay's chips Bugles en Wokkels terug. Bij het maken van de chips zijn onbedoeld niet-voedselveilige minerale oliën in de zakken terechtgekomen.
De algemene conclusie van de studie luidt dat een hogere consumptie van ultrabewerkte voeding rechtstreeks verband houdt met een groter risico op meerdere chronische aandoeningen tegelijk, zoals kanker en cardiometabole aandoeningen (hart- en vaatziekten, diabetes en chronische nierschade en obesitas).
De grote nieuwe merkrebranding van Lay's herinnert ons eraan dat chips van aardappelen worden gemaakt. De populairste chips ter wereld heeft een nieuw 'farm-to-table'-merk om zich te onderscheiden van ultrabewerkt voedsel .
Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips. Light chips zijn al iets beter, maar ook zij bevatten rond de 450 calorieën en 25% vet.
Doritos : Een van de grootste boosdoeners: Doritos bevatten meer vet en calorieën dan gewone chips. En slecht nieuws voor liefhebbers van Spicy Sweet Chili Doritos: deze smaak bevat zelfs nog meer vet dan de andere. Fritos: Eén portie Fritos is qua voedingswaarde bijna identiek aan gewone chips, met veel natrium en verzadigd vet.
De absolute winnaar zijn de paprikachips van Albert Heijn, met een gemiddelde score van een 7,9. Je betaalt € 0,99 voor een zak van 250 gram.
De minst ongezonde chips volgens een diëtist
“Wil je wel een bakje chips eten, maar ga je liever voor calorie-armere chips, dan kun je het beste voor een oven baked chips of een light variant gaan”, stelt Van der Kruk. “Daar zit vaak minder olie in, waardoor die chips minder calorierijk is.”
Zoete aardappelchips
Ze hebben dezelfde aantrekkingskracht als gewone chips (knapperig, een beetje zout), maar ze zijn extra zoet en nog gezonder. Zoete aardappelchips bevatten vezels en antioxidanten en zijn rijk aan caroteen, waardoor ze het immuunsysteem ondersteunen en een gezond gezichtsvermogen bevorderen.
Voorbeelden van ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn: snoep, chips, crackers en pretzels.
Airfryers hebben heel weinig olie nodig, waardoor de risico's van koken met olie (PAK's, aldehyden, transvetzuren) beperkt zijn. Vooral de temperatuur en de duur van het koken speelt een rol. De kans op de ontwikkeling van acrylamiden, aldehyden of PAK's neemt toe vanaf 175-180°C.
Dierlijke producten (bewerkt vlees(waar) en kaas), suikerhoudende dranken (zoals frisdrank) en sauzen, smeersels en specerijen (zoals dressing en margarine) zorgen voor een hoger risico. Terwijl o.a. brood en ontbijtgranen juist geassocieerd zijn met een verlaagd risico. Dit heeft te maken met het vezelgehalte.
Er is gevaarlijke minerale olie gevonden in populaire Lay's-chips (zoals Bugles en Wokkels) en ook in plantaardige oliën in andere Europese landen. In Nederland werden de chips teruggeroepen omdat in de frituurolie een lek zat door een kapot buisje, waardoor minerale olie in de chips kwam.
Hoewel chips je brein op korte termijn gelukkig maakt, kunnen ze op de lange termijn leiden tot ongewenste gevolgen, zoals gewichtstoename en een ongezonde bloeddruk.
Chips bevatten iets meer vezels en veel minder suiker dan melkchocolade, maar wel veel meer natrium en iets meer vet. De koolhydraten in chips zijn niet veel gezonder dan die in chocolade.
Kroepoek wordt net zoals chips gefrituurd. Ook bevat kroepoek veel vet, zout en smaakversterkers. Het is dus geen gezonder alternatief voor chips.
Extra vierge olijfolie (823 kcal/100 gram)
De kampioen van de dikmakers is natuurlijk vet zelf. Extra vierge olijfolie bestaat bijna 100% uit vet en bevat daardoor een waanzinnige 823 kcal per 100 gram. Uiteraard zal je van olijfolie niet meteen 100 gram per portie nemen.