Deze olie wordt toegevoegd om de textuur te verbeteren en de houdbaarheid te verlengen. Veel chocolade en snoep bevatten palmolie. Het wordt gebruikt om de smeuïgheid en de smelttemperatuur van de producten te verbeteren.
In palmolie zit meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Palmolie zit in alledaagse producten zoals brood en tandpasta.
Wat is het probleem met palmolie? De palmolieteelt zorgt voor grootschalige ontbossing. 45% van de palmolieplantages in Zuidoost-Azië liggen in gebieden die in 1989 nog bos waren. In relatief korte tijd is er dus heel veel bos weggehaald voor handel in palmolie over de hele wereld.
Ondanks dat ze slechts 6% van het aardoppervlak beslaan, leven de helft van alle planten- en diersoorten in het regenwoud. Door regenwoud te vervangen door palmolie plantages, hebben dieren als Sumatraanse tijgers, neushoorns en orang-oetans geen thuis meer. Niet de orang-oetans!
Palmolie is rijk aan verzadigde vetten, die kunnen bijdragen aan hartziekten en andere gezondheidsproblemen. Hoewel niet alle verzadigde vetten slecht zijn, kan overmatige consumptie van palmolie negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid (voedingscentrum).
De belangrijkste ingrediënten van Nutella zijn suiker en palmolie (meer dan 50%) . Het bevat ook 13% hazelnoten, cacaobestanddelen en magere melk.
Zo wordt palmolie toegevoegd aan pindakaas en andere notenpasta's, om te voorkomen dat de olie bovenin de pot gaat drijven. Andere voorbeelden zijn hazelnootpasta en ander smeerbaar broodbeleg, maar ook beschuit, soepstengels en cruesli.
,,Hoe harder een vet is, hoe meer verzadigde vetten het bevat en hoe ongezonder het is. Palmolie is bij kamertemperatuur harder dan olijf- en zonnebloemolie, dus zijn die oliesoorten gezonder dan palmolie.''
Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke levensmiddelen zoals in zuivel en vlees, maar ook in koek, gebak en snacks. En kokosolie en palmolie bevatten veel meer verzadigd vet dan andere plantaardige oliën. Verzadigde vetzuren worden over het algemeen gezien als 'slechte' vetzuren.
Remia MultiCuisine is een plantaardig vloeibaar bak- en braadproduct, vrij van palmolie met de basis van zonnebloemolie. Het nieuwe assortiment MultiCuisine van Remia, met geoptimaliseerde receptuur, is verkrijgbaar in vernieuwde verpakkingsvormen: een handige 750 ml doseertube en handzame 3L can.
Olijfolie is een van de beste oliën om het kruim smeuïg te maken en de korst krokant. Vanwege de olijfolie en het zeezout bovenop vormt elke snee een perfect hapje brood.
Palmolie is niet duurzaam en niet milieuvriendelijk
Regenwouden verdwijnen, terwijl we die juist zo hard nodig hebben voor CO2. Bepaalde diersoorten, zoals de orang-oetan, sterven uit. Ook ontstaan er vaker bosbranden, wat extra milieuvervuiling met zich meebrengt.
Palmvet is kunstmatig en ongezond
De meest gebruikte vorm van palmvet is kunstmatig gehard palmvet. Dan wordt de palmolie zo bewerkt dat het hard wordt, dit heet hydrogeneren. Helaas komt er bij dit proces transvet en de stof 3-MCPD vrij. En dat wil je niet in het lijf van je kleine hebben.
Palmolie in cosmetica is niet slecht voor je gezondheid of een gevaar voor je huid.
Palmolie is 's werelds meest gevraagde plantaardige olie, waardoor de winning van palmolie een milieucrisis is. Wat hebben Nutella, Hershey's Chocolate, Coca-Cola en Kellogg's ontbijtgranen met elkaar gemeen? Al deze merken gebruiken palmolie als hoofdingrediënt bij de productie van hun producten .
In veel producten zou je palmolie kunnen vervangen door kokosolie of een mix van sojaolie, raapzaadolie en zonnebloemolie. Maar kokosolie en sojaolie zijn ook tropische producten.
Nutella smaakt zoet omdat het veel suiker bevat . Een portie Nutella bevat meer suiker dan een even grote portie chocoladecakeglazuur. Overmatige suiker kan zeer schadelijk zijn. Het is in verband gebracht met obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, leveraandoeningen en cognitieve achteruitgang.
Koolzaadolie en raapzaadolie hebben de minste belasting op het milieu. Deze soorten olie zijn perfect voor gebruik in warme en koude gerechten. Koolzaadolie en raapzaadolie die in Nederland te verkrijgen is, zijn een duurzame keuze, omdat de olie geproduceerd wordt in Europa in landen waar voldoende water aanwezig is.
Elke dag een handje noten
Het eten van pinda's en andere ongezouten noten verlaagt het LDL-cholesterol en verkleint de kans op hartziekten. Dit komt waarschijnlijk doordat er veel onverzadigd vet in noten zit. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. We adviseren om elke dag een handje noten (25 gram) te eten.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.
Dus hoef je alleen te onthouden dat onze 100% pindakaas door de consumentenbond getest is als beste van Nederland. Ja dan wordt het wel heel makkelijk kiezen. 🥜 Geen toegevoegde suikers en geen palmolie.