Volgens het onderzoek kunnen traditionele methoden van fruitreiniging, zoals het wassen van appels, niet volledig voorkomen dat pesticiden in het vruchtvlees doordringen. De onderzoekers ontdekten dat de chemicaliën diep in de schil doordringen en zelfs het vruchtvlees bereiken.
Een eetbare schil zoals die van appel, peer, nectarine, perzik, pruim en citrusvruchten kan je dus gerust opeten nadat je de vrucht grondig gewassen hebt. Je doet er zelfs goed aan want ze bevat heel veel nuttige voedingsstoffen!
Dat komt doordat de schil van de appel de meeste vezels en andere voedingsstoffen bevat . Een middelgrote, ongeschilde appel bevat zelfs bijna twee keer zoveel vezels, 40 procent meer vitamine A en 25 procent meer kalium dan een geschilde appel, volgens de National Nutrient Database van het Amerikaanse ministerie van Landbouw.
Door wassen of schillen worden echter niet alle pesticiden verwijderd. Zo zijn er bijvoorbeeld pesticiden, die hun werk moeten doen door de appel binnen te dringen. Dit zijn vooral insecticiden tegen zuigende insecten. Door wassen of schillen worden dergelijke pesticiden dus niet verwijderd.
We gooien er dus behoorlijk wat weg. En dat terwijl een sinaasappelschil niet alleen gezond, maar ook erg lekker kan zijn! Weggooien is dus eigenlijk best wel jammer… De schil van een sinaasappel is rijk aan vitamine C en antioxidanten.
Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf. Het is niet nodig om azijn, citroensap of baking soda te gebruiken.
De meest gebruikelijke vruchten die je prima met schil kan opeten zijn appelen en peren. Maar je eet bijvoorbeeld ook druiven, pruimen en bessen meestal gewoon met de schil. De schillen van vooral bepaalde exotische vruchten zijn niet geschikt voor consumptie.
Bij verschillende groente en fruit levert dit problemen op, vertelt Dalhuisen. "Als je de cijfers van 2021 bekijkt, dat is het laatste jaar, dan zie je dat 70 procent van de aardbeien, 11 procent van de appels en 9 procent van de peren resten van PFAS hebben.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Citrusfruit is van alle fruit en groente het meest vervuild met resten van pesticiden. Gemiddeld zijn 4,2 soorten pesticiden op een mandarijn of citroen terug te vinden, gevolgd door aardbeien (3,7) en kersen (3,5).
Appel. De appel staat steevast op nummer één in de gezondste fruit top 5. Appels zijn bijzonder rijk aan vitamine B, C en antioxidanten. Handig om te weten: in de schil zitten meer voedingstoffen dan in het vruchtvlees van de appel.
Welke schil liever niet eten? Er zijn echter ook fruitsoorten die je beter wél kunt schillen. De schil van een ananas, meloen of granaatappel is echt niet te genieten. Dat geldt ook voor kiwi's, hoewel deze in Nieuw-Zeeland graag ongeschild worden gegeten.
Het advies van 2 stuks fruit is een minimum. Dat betekent dat je best wat meer kunt eten. Er is geen maximum, maar veel fruit eten kan klachten in je buik (zoals buikpijn) en aan je tanden veroorzaken door de suikers en zuren die erin zitten.
Het is een van de beste voedingsmiddelen om buikvet te verbranden. Omdat appels vol vitamine C, flavonoïden en bètacaroteen zitten, zijn ze erg goed voor het verbranden van vet.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Appels hebben een natuurlijke waslaag die bescherming biedt tegen wind en regen. De waslaag is dun en hard bij jonge appels. Hoe langer ze bewaard worden, hoe meer de schil een stof gaat afgeven die ervoor zorgt dat de waslaag vloeibaarder wordt. Bewaar je appels koel, dan worden ze minder snel vettig.
Tot de nitraatrijke groenten behoren onder andere andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, snijbiet, spinazie, spitskool, venkel, waterkers.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Er is geen behandeling mogelijk om PFAS uit het bloed / uit het lichaam te krijgen; het bloedonderzoek is een momentopname en geeft geen informatie over een al of niet hogere blootstelling aan PFAS in het verleden; de betekenis van het PFAS-gehalte in het bloed is onduidelijk: er is geen 'normaalwaarde'.
Nederlandse producten zonder pfas:
Bakpapier van Albert Heijn, Action, Lidl, HEMA en Zeeman.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals 'fruit wordt slecht verteerd' en 'fruit gist of rot in de darmen'. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Residu van bestrijdingsmiddelen :
Als u een appel eet kort nadat u een bestrijdingsmiddel hebt gebruikt, kan het eten ervan met schil ernstige gevolgen hebben en een negatief effect hebben op uw gezondheid.
Vervuilende stoffen stapelen zich op in de buitenste bladeren van je groenten. Schillen of pellen. Knol- en bolgewassen zoals rode bieten, aardappelen en uien moet je altijd schillen of pellen. Ook hier zitten vervuilende stoffen vooral in de buitenste laag: de schil.