Wortelen: Blancheer kleine hele wortelen 5 minuten en gesneden wortelen 2 minuten.
Wortel blancheren: zo blijven ze langer goed
Het beste kun je de wortels dan eerst even blancheren. Dat doe je door de wortels te schrappen, in stukjes te snijden en 4 minuten te koken. Schep ze met een schuimspaan uit het hete water en laat ze vervolgens afkoelen in ijswater.
Moet ik wortels koken voordat ik ze roerbak? Ja! Harde groenten zoals wortels moeten voor het roerbakken worden geblancheerd om ze voor te garen . Zo krijgen ze de perfecte, niet te stevige, niet te zachte textuur.
Bak eerst tot ze bruin zijn, maar nog niet helemaal gaar. Voeg dan een beetje water toe en laat het geheel stomen met een deksel op de pan . Zodra de groenten bijna gaar zijn, haal je het deksel eraf om het vocht te laten verdampen en eindig je met een korte hittestoot voor extra bruining.
1 Snijd de bospeen in gelijke stukken. Verwarm de olie en roerbak de wortel op middelhoge stand circa 5 minuten. 2 Voeg de knoflook en gember toe en roerbak nog een minuutje mee. 3 Giet er de gembersiroop en twee eetlepels water bij en laat op lage stand nog enkele minuten stoven.
Wortels bakken
Verhit een scheutje olie in een koekenpan of wok en voeg de wortel toe. Roer regelmatig om te voorkomen dat ze aanbakken. Kleine stukjes en dunne reepjes zijn op die manier vaak al in 6-8 minuten klaar. Grotere stukken hebben 10-15 minuten nodig.
Kook gedurende 7 tot 8 minuten , tot de wortels net gaar zijn en je er met een vork in kunt prikken (laat ze niet papperig worden).
" Als [de wortel] glad is en gemakkelijk te schrobben, hoef ik hem niet te schillen als ik hem in een soep of roerbakgerecht gebruik ," zegt ze. Ze wijst ook op het milieuvriendelijke voordeel van het overslaan van de schil: het vermindert voedselverspilling.
Je kunt wortels zacht maken in de magnetron . Sterker nog, het stomen, koken of zacht maken van wortels in de magnetron kan een snel en gemakkelijk alternatief zijn voor het fornuis, vooral wanneer je weinig tijd hebt of het fornuis al vol staat met sudderende potten en pannen.
In de supermarkt zie je wortels vaak liggen met het groene loof er nog aan vast; met eigen teelt lukt dat niet, het loof onttrekt namelijk vocht aan de worteltjes en daardoor worden ze al snel wat zacht. Dit komt smaak en kwaliteit niet ten goede.
Verhit de plantaardige olie in een grote (30 cm) antiaanbakpan op middelhoog vuur. Voeg, als de olie heet is (hij zal smelten), de wortelen en het zout toe en roer goed met een tang.
Als je wil zien hoe dik de wortels al zijn, kun je het beste wat grond wegvegen tot de wortel zichtbaar wordt. Vind je de wortels dik genoeg? Dan kun je gaan oogsten! In de meeste gevallen kun je de wortels zo uit de grond trekken.
Blancheertijden voor groenten
Asperges: Blancheer kleine asperges 2 minuten, middelgrote asperges 3 minuten en grote asperges 4 minuten . Broccoli: Blancheer kleine broccoliroosjes 3 minuten. De broccoli moet heldergroen en net gaar zijn. Wortels: Blancheer kleine hele wortelen 5 minuten en in stukken gesneden wortelen 2 minuten.
Meestal tussen de 1-3 minuten, afhankelijk van de groente- of fruitsoort, grootte van de stukken en gewenste zachtheid. Gebruik een schuimspaan om de groente of het fruit uit het kokende water te halen en dompel ze direct in de kom met ijswater om het kookproces te stoppen.
Het is ook belangrijk om het kokende water te zouten voordat je de wortels toevoegt om de smaak te behouden . Als je het water niet zoutt, zullen de suiker en het zout in de wortels via osmose in het kokende water lekken. Het blancheerproces duurt minder dan tien minuten en bereidt je wortels voor op talloze manieren.
Breng een pan met ruim water aan de kook. Voeg een snuf zout toe, dat helpt om de kleur van groenten te behouden.
Wortels uit de magnetron zijn een snel en makkelijk bijgerecht dat bij bijna elke maaltijd past. De wortels stomen snel en hoeven slechts een minuutje te rusten voordat je er kruiden zoals boter, honing of andere kruiden aan kunt toevoegen. Als je je afvraagt hoe je snel wortels kunt koken, zoek dan niet verder!
Voeg de gesneden wortelen toe aan de pan met water en breng het water op hoog vuur weer aan de kook. Kook de gesneden wortelen 4-6 minuten, de babywortelen 7-8 minuten en de hele wortelen 10-15 minuten . De wortelen zijn gaar als ze gaar zijn.
De tweede optie is om de wortels van tevoren te schillen, maar nog niet te garen. Bewaar je geschilde wortels in vershoudfolie. De wortels kunnen iets lichter worden van kleur doordat je ze bewaart.
Zodra het water kookt, voeg je groenten toe, van stevige tot lichtere en bladgroenten. Stevige groenten hebben ongeveer 3 minuten nodig om te koken, terwijl lichtere groenten 1 tot 2 minuten nodig hebben. Doe de gekookte groenten direct 1 tot 2 minuten in ijskoud water .
De ongepelde waarheid
Johnson, wetenschappers aan het Antioxidants Research Laboratory van de Tufts University, " is deze wortelgroente volkomen veilig om ongeschild te eten ." Sterker nog, de schil is erg gezond voor ons, want deze bevat de hoogste concentraties vitamine C en niacine van alle wortels.
Tomaten zijn een ramp voor roerbakgerechten
En de reden hiervoor zou nu duidelijk moeten zijn: ze zijn gewoon te vochtig en zitten vol met te veel water. Wanneer je tomaten roerbakt, verdunnen ze de olie en andere ingrediënten waarmee je ze wilt bereiden, waardoor je ingrediënten uiteindelijk stomen in plaats van bakken.
Kook 450 gram wortelen, afgedekt, in een kleine hoeveelheid kokend gezouten water tot ze knapperig en gaar zijn . Dit is hoe lang je wortelen op het fornuis moet koken, afhankelijk van hoe ze gesneden zijn: 7-9 minuten voor plakjes van 0,6 cm, 4-6 minuten voor reepjes.
Als je de grond rond de worteltjes een halve centimeter weg veegt kun je de bovenkant van de worteltjes zien, en als je die dik genoeg vindt (2 centimeter is een mooi formaat) kun je het worteltje oogsten.
Als je hele wortels bakt, duurt het ongeveer 12 minuten. De baktijd voor wortels is dus tussen de 5 en 12 minuten . Wortels zijn gebakken als de binnenkant zacht is en de buitenkant knapperig.