De maaltijd beginnen met rauwkost is aangewezen omdat rauwe groenten ervoor zorgen dat de spijsvertering op een juiste manier op gang komt en schept bovendien in de maag en de darmen een optimaal milieu voor het verteren van de hoofdmaaltijd.
Fruit en groente hebben het grote voordeel dat ze veel vezels leveren (ballaststoffen) en dat is een vorm van prebiotica of een voorstadium van probiotica. Rauwkost heeft een directe invloed op de vorming van de darmflora. Een goede werking van de darm wordt door de darmflora gegarandeerd.
Meer rauwkost eten geeft ons meer energie, heeft een natuurlijk zuiverend effect op ons lichaam, zorgt ervoor dat er meer enzymen beschikbaar zijn om voedsel om te zetten in de bouwstoffen die we nodig hebben, is een goede manier om af te vallen, bevat over het algemeen meer antioxidanten en is de ideale voeding voor ...
Sla het ontbijt niet over. Eet genoeg vezels. Vezels houden vocht vast in uw darm. U krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting en de werking van de darm wordt gestimuleerd.
Het is belangrijk om gezond en vezelrijk te eten. Verstopping kan verholpen worden door gezond en vezelrijk te eten. Vezels nemen vocht op en zorgen voor een soepele ontlasting. Ook stimuleren vezels de darmbeweging.
We eten meer snoep, koek, gebak, snacks en wit brood in plaats van bruinbrood, groenten en fruit. Vaak wordt de natuurlijke darmwerking hierdoor verstoord. Dit leidt vaak tot verstopping (obstipatie), diarree of afwisselend verstopping en diarree.
Vezels worden niet verteerd in de dunne darm maar komen in z'n geheel in de dikke darm terecht. Daar dragen ze bij aan een goede stoelgang door de ontlasting volume te geven, de darmbeweging te stimuleren en door vocht te binden waardoor de ontlasting steviger wordt.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Verhoog je vezelinname
Vezelrijke voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volkoren producten, havermout, peulvruchten, noten en zaden stimuleren de darmen en dragen bij aan het normaal functioneren van de stoelgang.
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die veel rauwe groenten eten een 75% lagere kans op hoge bloeddruk hebben dan mensen die minder rauwe groenten eten , dit cijfer is 42% lager bij hart- en vaatziekten. Veel rauwe groenten eten helpt het bloedcholesterol te verlagen, met name beroertes.
Rauwkost levert niet méér voedingsstoffen op dan gekookte groente. Doordat koken de celwandstructuur open breekt, kan het lichaam veel groente beter verteren en de voedingsstoffen makkelijker opnemen. Lycopenen kunnen bijvoorbeeld beter worden opgenomen uit tomaten uit blik en tomatenketchup dan uit verse tomaat.
Omdat rauw voedsel meer energie vergt om te verteren. Dus als je teveel rauw voedsel consumeert, kan het je spijsverteringsstelsel verzwakken en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Bovendien, als je alleen rauwe groenten eet kan je zelfs last hebben van ijzer-, calcium- en vitamine B12-tekort.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Omdat hoe meer enzymen we kunnen verkrijgen uit hele rauwe voedselbronnen, hoe minder ons lichaam hoeft te werken om het voedsel dat we eten te verteren . Voedsel dat rijk is aan enzymen kan feitelijk "voorverteren" in de maag in een proces dat autolytische vertering wordt genoemd.
Maar heb je snel last van je darmen? Dan kun je jouw bakje rauwkost beter vervangen voor gekookte groenten. Een nieuwe studie toont namelijk aan dat rauwe producten verbindingen bevatten die bepaalde micro-organismen in je darmflora kunnen beschadigen.
“Sommige groenten eet je best niet te vaak rauw”
Groenten zoals prinsessenbonen, (dop)erwten, peultjes, aubergines en champignons bevatten natuurlijke plantengifstoffen. Omwille van die reden wordt aangeraden om deze groenten niet te vaak rauw te eten.
Te veel rauwe groenten eten kan bij sommige mensen ook maagklachten veroorzaken . Rauwe spinazie en andere bladgroenten kunnen moeilijker te verteren zijn vanwege hun hoge vezelgehalte, maar ze koken kan ze gemakkelijker maken voor het spijsverteringsstelsel.
Hoewel gekookte witlof en rauwe witlof beide erg gezond zijn, is rauwe witlof gezonder dan gekookte witlof. Dit komt doordat rauwe witlof meer vitaminen en mineralen behoudt die tijdens het kookproces deels verloren kunnen gaan. Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering.
Sterk bewerkt eten zoals koek, snoep, chips zijn niet goed voor je spijsvertering en microbioom. Door sterk bewerkte producten te eten voed je de 'schadelijke' bacteriën in je microbioom. Daardoor nemen ze toe in aantal en ontstaat er minder ruimte voor goede bacteriën.
Nachtschadegroenten, zoals paprika's, aardappelen en aubergines , zijn controversieel, omdat velen beweren dat ze ontstekingen kunnen veroorzaken, aldus Cynthia Sass, een gediplomeerd diëtiste. Dit kan leiden tot behoorlijk ernstige complicaties op de lange termijn: hartziekten, kanker en diabetes, om er een paar te noemen.
Door rauwe groenten te eten , krijgt u de meeste enzymen, vitaminen en mineralen binnen die nodig zijn voor een goede gezondheid . Shayna Komar, een gediplomeerd en geregistreerd diëtiste bij Thomas F. Chapman Family Cancer Wellness in Piedmont, zegt dat het opnemen van rauw voedsel, met name groenten en fruit, in uw dieet talloze gezondheidsvoordelen kan hebben.
Groenten bevatten veel plantaardige vezels. Het menselijke spijsverteringsstelsel kan plantaardige vezels niet afbreken tot voedingsstoffen die het kan opnemen , dus je houdt aan het einde van het proces meer ontlasting over dan wanneer je alleen dingen eet die je systeem bijna volledig kan afbreken.