Er zijn drie verschillende soorten schimmelkaas, wit, rood en blauwe schimmelkaas. Elke soort schimmelkaas heeft zijn eigen eigenschappen en smaak. De bekendere soorten Franse witte schimmelkazen zijn Camembert en Brie. Deze witte korstkazen zijn uitermate populair in Nederland.
Witschimmelkaas is een zachte kaas met een witte korst. De schimmel wordt aan de korst toegevoegd waardoor de kaas van buiten naar binnen rijpt. Witschimmelkazen zijn meestal ook iets zachter van smaak. Om blauwschimmelkaas te maken voegen we de schimmel toe aan de melk of wrongel.
Schimmels worden onderverdeeld in de Microsporidia, Chytridiomycota, Zygomycota, Blastocladiomycota, Neocallimastigomycota, Glomeromycota, Ascomycota, en Basidiomycota. De eerst genoemde zes groepen zijn relatief klein. De meest bekende schimmels behoren dan ook tot de ascomyceten en de basidiomyceten.
Bloeiende korsten zoals Brie, Camembert, Trillium en Little Lucy Brie zijn voorbeelden van extern beschimmelde kazen. De maker ent de melk met Penicillium candidum, de kenmerkende witte schimmel die we kennen van onze favoriete bloeiers.
De Honingschimmel wordt ook wel de 'nachtmerrie van tuiners' genoemd. Alhoewel er schimmels zijn die goedaardiger zijn dan anderen, doden de meeste Honingschimmels allerlei bomen. Ze laten in bossen soms letterlijk een spoor van vernieling achter.
Sommige schimmels worden gebruikt om bepaalde soorten kaas te maken, waaronder (Roquefort, blauw, Gorgonzola, Stilton, Camembert en Brie). De schimmel op deze kazen is veilig om te eten . Schimmel op andere soorten kaas zou er niet moeten zijn. Gooi alle zachte kaas weg die schimmel vertoont.
Schimmels worden gewoonlijk ingedeeld in vier afdelingen: de Chytridiomycota (chytriden), Zygomycota (broodschimmels), Ascomycota (gisten en schimmels) en de Basidiomycota (club schimmels) .
Azijn is een zuur dat de meeste schimmelsoorten meteen dood. Voor hardnekkige schimmels is dit echter lastig. Bleekwater heeft dezelfde functie en doodt ook schimmels. De dampen van bleekwater zijn echter gevaarlijk als je ze inhaleert en het bleekwater tast bepaalde materialen aan.
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie.
Gorgonzola is zachter en romiger dan Roquefort of Blue Stilton. Hij heeft een oranje grijze korst en mooie blauwaders. De smaak is licht pikant en kruidig dankzij de blauwaders.
Shropshire blue is gemaakt van gepasteuriseerde koemelk en heeft veel gelijkenis met de welbekende Blue Stilton. Shropshire wordt dan ook op dezelfde wijze gemaakt. Met roestvrijstalen pinnen perforeert men de kaas en brengt men de roqueforti schimmel in.
De Cambozola is een Duitse zachte blauwaderkaas gemaakt van de bijzondere combinatie van Franse Camembert en Italiaanse Gorgonzola.
Viking Blue is een pittige blauwaderkaas uit Denemarken. Perfect voor op een kaasplateau voor liefhebbers van uitgesproken smaken, maar ook zeer geschikt om te smelten. Zo komt de kaas uitstekend tot zijn ... recht als smaakmaker in soepen, sauzen en ook op de pizza.
Tijdens de World Cheese Awards – die werden georganiseerd in Bergamo in Italië – was het een Amerikaanse kaas die er met de winst vandoor ging. De Rogue River Blue, een blauwe kaas uit Oregon, werd verkozen tot allerlekkerste der kazen.
Naast eiwitten bevat blauwe kaas ook een aanzienlijke hoeveelheid calcium, wat cruciaal is voor sterke botten en tanden. Calcium speelt een vitale rol bij de botdichtheid en kan helpen bij het voorkomen van osteoporose. Probeer merken zoals Stilton en Danish Blue voor een calciumboost.
Nuttige schimmels
Ze verwerken bijvoorbeeld dode bladeren of omgevallen boomstammen en zijn zo de opruimers van de natuur. Ze worden ingezet bij gewasbescherming en het zijn ideale studieobjecten voor genetische studies. Schimmels lijken in de toekomst al die schadelijke plastics te kunnen gaan vervangen.
Zwemmerseczeem, kalknagels en ringworm
Een infectie veroorzaakt door schimmels wordt in medische termen mycose genoemd. Sommige schimmelinfecties ontstaan door directe besmetting van een andere persoon met een schimmelinfectie, zoals bijvoorbeeld voetschimmel.
Fungi zijn eukaryotische organismen die micro-organismen zoals gisten, schimmels en paddenstoelen omvatten . Deze organismen worden geclassificeerd onder het koninkrijk fungi. De organismen die in het koninkrijk fungi worden aangetroffen, bevatten een celwand en zijn alomtegenwoordig. Ze worden geclassificeerd als heterotrofen onder de levende organismen. Het zijn eukaryotische organismen.
Wie net een snede schimmelbrood op heeft: geen paniek! Je wordt pas ziek als je vaak of veel boterhammen eet met schadelijke schimmels. Al is het wel aan te raden om beschimmeld brood volledig weg te gooien.
Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas. Zit er schimmel op deze soorten, eet ze dan niet.
Over het algemeen zou kaas niet veel van uiterlijk moeten veranderen nadat je het hebt gekocht en in je koelkast hebt bewaard, zei Png. Wanneer je schimmel ziet groeien op kaas die er niet op zou moeten zitten, zoals mozzarella, cheddar of Zwitserse kaas, moet je het niet eten .
Giftige zwarte schimmelgroei heeft een sterkere en herkenbare geur, zoals de geur van verval, natte grond of rot. Visueel kan het groenzwart, grijszwart , slijmerig of meer harig zijn dan andere vormen van schimmel of meeldauw.
Het RIVM maakt zich zorgen over de opkomst van een nieuwe, dodelijke schimmelinfectie, genaamd 'Candida auris', of kortweg: 'C. Auris'. In de VS zijn er al meerdere mensen aan overleden en ook in Europa worden mensen ziek.
Stachybotrys is een extreem gevaarlijke schimmel, ook wel bekend als zwarte schimmel . Schimmelsoorten onder dit geslacht produceren mycotoxinen waar ze ook maar worden verstoord, wat ernstige infecties kan veroorzaken. Ze groeien meestal op materialen die cellulose bevatten en die gedurende een lange periode vochtig zijn gebleven.