Het risico bij consumptie is minder groot dan bijvoorbeeld bij noten, zaden of appels, waar de schimmels iets minder onschuldig zijn. Omdat de schimmels op
Schimmeldraden kunnen zich namelijk gemakkelijk verspreiden in de hele vrucht en zijn niet altijd zichtbaar. Ook al lijkt maar één klein plekje aangedaan, toch moet je beschimmeld fruit daarom helemaal weggooien.
Zijn schimmels giftig? Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Bij hard fruit en harde groenten, zoals appels, peren en wortels, is de schimmel ruim wegsnijden voldoende. Bij zacht fruit, zijnde besjes, perziken, appelsienen en pruimen, gooi je idealiter de volledige vrucht weg.
Volgens Marianne Gravely, informatiespecialist voedselveiligheid bij het Ministerie van Landbouw in de VS, kan het eten van schimmel geen kwaad. Voor mensen met een gevoelige darm ligt dat wel anders: zij hebben kans op misselijkheid. Let op! Dit mag niet langer dan een dag aanhouden.
"Zolang het immuunsysteem en het darmstelsel gezond en intact zijn, en je geen immuungecompromitteerd bent, gebeurt er voor de overgrote meerderheid van de mensen niet veel als ze per ongeluk een beetje schimmel binnenkrijgen," zei ze. De hoeveelheid schimmel die iemand eet, heeft echter invloed op de reactie van het lichaam.
Als je schimmel op een van je aardbeien vindt, gooi hem dan weg, samen met alle andere bessen die de beschimmelde hebben aangeraakt . Bekijk vervolgens zorgvuldig de bessen die je hebt overgehouden. Gooi de bessen weg die heel zacht of gekneusd zijn. Als de rest er vers uitziet, spoel ze dan grondig af en geniet ervan.
Wanneer u een paar beschimmelde stukken fruit in een bak vindt, gooi dan het beschimmelde fruit en alle stukken fruit die er direct mee in aanraking komen weg . Bekijk de resterende stukken fruit eens goed: als er geen tekenen van schimmel zijn en het fruit niet te papperig is, was het fruit dan grondig voordat u het eet.
'Gooi alleen de beschimmelde weg, en was de rest goed met water. Bij hard fruit kun je de beschimmelde plek zelfs wegsnijden. Zoals bij een peer of sinaasappel. Door het lage vochtgehalte in hard fruit verspreidt de schimmel zich niet zo snel.
De Amanita phalloides is verantwoordelijk voor het merendeel van de dodelijke ongevallen. Ongeveer 17 % van de slachtoffers sterft binnen tien dagen na het eten van de paddenstoel.
Witte schimmel is inderdaad gevaarlijk. Niet alleen voor de aangetaste bouwmaterialen, maar ook – en vooral – voor je eigen gezondheid. Schimmels verspreiden zich namelijk via sporen, dat is niet anders voor witte schimmel. Die sporen zijn giftig wanneer je ze inademt.
Vooral de zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) vormt een gevaar omdat deze specifieke schimmel een hoge concentratie mycotoxine kan verspreiden. Mycotoxine komt in vele schimmelsoorten voor en is schadelijker naarmate de concentratie ervan hoger is. Ze kunnen ook huidirritaties en jeuk veroorzaken.
Mensen eten schimmels op veel meer manieren dan alleen paddenstoelen . Brood wordt gemaakt met gist, een schimmel die zorgt voor de "lift" bij het maken van brood, wat resulteert in luchtbellen in brood. Bier en wijn gebruiken beide de alcoholproducerende eigenschappen van schimmels in het fermentatieproces.
In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is het verstandig een dokter te raadplegen na de consumptie van schimmels.
Beschimmeld brood is in zijn geheel niet meer te eten. Gooi het brood direct weg om verdere verspreiding van schimmelsporen te voorkomen.
Je kunt de beschimmelde exemplaren uit je doosje aardbeien of frambozen dus het beste meteen verwijderen. Ook de vruchten die er er vlak tegenaan liggen, kun je beter even goed checken op plekjes. De rest van het bakje fruit was je liever nog even. Doe dit vlak voordat je ze opeet.
Omdat de schimmels op aardbeien of bramen door de bank genomen onschadelijk zijn, kan het geen kwaad als je per ongeluk een beschimmeld exemplaar zou opeten. De kans is trouwens groot dat je het vruchtvlees uitspuugt voordat je het inslikt, want de smaak van een beschimmeld stukje fruit is echt vies.
Mucor spp. Mucor en Rhizopus zijn twee veel voorkomende, verwante schimmels die vooral aantasting veroorzaken in de na-oogst van fruit en groenten, maar ook kunnen groeien op bv. brood.
Als je schimmel op je bananen ziet, is het tijd om ze weg te gooien of in de composthoop te gooien . De zwarte schil zelf is geen schimmel. Schimmel op bananen is wazig wit, grijs of groenachtig - het lijkt veel op schimmel op brood. Als een banaan rot of gefermenteerd ruikt of vocht lekt, is het tijd om afscheid te nemen.
"Als je kleine schimmelvlekjes van 2,5 cm in diameter of kleiner ziet in fruit en groenten met een laag vochtgehalte, zoals kool, paprika's of wortelen, kun je deze wegsnijden en vervolgens het niet-beschimmelde deel eten ", zegt Simon.
Verwijder en gooi snel alle bessen weg die beschimmeld zijn of die beschimmelde bessen raken, was de rest goed en droog ze vervolgens voordat u ze opbergt om nieuwe schimmel te voorkomen . En als meer dan een kwart van de bessen in uw container beschimmeld is, gooi dan de hele partij weg.
Meestal is de schimmel die bessen infecteert via de lucht . Terwijl het fruit ademt (vocht uitademt) landen piepkleine sporen op de vochtige oppervlakken en ontkiemen, waardoor ze gemakkelijk hun dunne schil binnendringen (hetzelfde) en smullen van het beschikbare voedsel.
Het is niet nodig om alle druiven weg te gooien als je ziet dat sommige er beschimmeld of gerimpeld uitzien . Zoek de tros uit en verwijder alleen de slechte om te voorkomen dat de schimmel zich verspreidt naar de rest van de tros. Als je een witte laag op je druiven ziet, zijn ze nog steeds goed om te eten.
De witte aanslag die kenmerkend is voor echte meeldauwschimmels is vaak nauwelijks zichtbaar door de zware bladharen. Aardbeienrassen die gevoelig zijn voor aantasting vertonen ook aantasting op het fruit. Vooral wanneer ze onder glas en folie worden geteeld, kan echte meeldauw grote problemen veroorzaken.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.