Volgende groenten kan je kweken tijdens de herfst en de winter: Broccoli, spruiten, wortels, koolraap, selder, erwten, rabarber, bloemkool en spinazie. Let wel op. Deze plantjes houden niet van hitte of te veel warmte, plant ze dus best in het najaar als het kouder is.
Wat te telen voor de winter. Broccoli, spruitjes, kool, boerenkool, prei en pastinaak zijn winterharde groenten en zullen de winter overleven. Bladgewassen zoals snijbiet, peterselie en rucola zouden ook met een beetje bescherming moeten overwinteren.
Serre in de winter
Over het algemeen zijn bladgroenten zoals sla, spinazie, snijbiet, rucola en boerenkool geschikt voor de winterse teelt in een kleine serre. Ze hebben niet veel ruimte nodig en kunnen goed tegen lage temperaturen. Andere groenten die je kunt proberen zijn radijs, wortel, prei, knoflook, ui en kool.
1: Bladgroenten
Bladgroenten zoals sla, spinazie, boerenkool en rucola gedijen goed in verschillende seizoenen. Ze zijn snelgroeiend en kunnen meerdere keren per jaar worden gezaaid. In de lente en herfst zijn ideale momenten om deze gewassen te planten.
In een koude kas kan je vanaf februari de eerste sla, rucola, spinazie, radijsjes en meiraapjes zaaien. Mogelijks heb je meiraapjes in de herfst nog buiten gezaaid; ze kunnen in de tuin goed overwinteren. Aardbeien kan je al oppotten.
Volgende groenten kan je kweken tijdens de herfst en de winter: Broccoli, spruiten, wortels, koolraap, selder, erwten, rabarber, bloemkool en spinazie. Let wel op. Deze plantjes houden niet van hitte of te veel warmte, plant ze dus best in het najaar als het kouder is.
In de kas kun je zaaien: Tuinbonen, doperwten en peulen kun je in de kas of onder glas voorzaaien. Tuinbonen mogen eind februari ook buiten gezaaid worden, ze kunnen best wat kou verdragen.
Kan je tomaten zaaien in de winter? Tomaten zijn echte zomergroenten. Je tomatenplanten ontvangen in de winter niet genoeg zonlicht om goed te groeien. Je kan ze voorzaaien in de winter maar dan hou je je planten binnen.
Wie tijdens de winter kiest voor wintergroenten kan ook dan blijven kiezen uit een ruim assortiment groenten van bij ons. Varieer volop met deze wintertoppers: aardpeer, boerenkool, champignons, knolselder, pastinaak, prei, raap, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, spruitjes, witloof, witte kool.
Courgette zaai je voor vanaf half mei (vollegrond teelt). In de maand juni kan je de plantjes in vollegrond planten. Het gewas kan niet tegen vorst, maar kiemt en groeit heel snel. Ook een teelt in de kas is mogelijk, zaai dan voor vanaf half april en plant in mei de plantjes in de kas.
Veel voorkomende groenten voor het koele seizoen: asperges, bieten, broccoli, spruitjes, bieslook, kool, wortelen, bloemkool, snijbiet, boerenkool, prei, sla, ui, pastinaak, erwten, radijsjes, spinazie en rapen .
Zomer: Aardappel, andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, Chinese kool, courgette, doperwt, groene selderij, komkommer, koolrabi, kropsla, paddenstoelen, paksoi, paprika, peultjes, prei, radijs, rode biet, rodekool, savooikool, snijbonen, spinazie, spitskool, tomaat, tuinboon, ui, venkel, ...
Geniet in februari van boerenkool, groene selder, knolselder, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, schorseneer, spruiten, ui, veldsla, witloof, witte kool en wortel. Ontdek hieronder welke heerlijke recepten je er mee maakt.
Tuinders hebben nu een andere manier om hun tomatenoogst later in het jaar te verlengen. Ze kunnen 'wintertomaten' planten, dit zijn variëteiten die zijn ontwikkeld voor koelere en noordelijkere regio's . Sommige zijn open-polenated, heirloom-variëteiten die zijn geïntroduceerd uit landen in noordoost-Europa.
De tomaat is eigenlijk een meerjarige plant, maar kwekers gebruiken hem vaak eenjarig. Ook in Nederland kun je prima tomaten kweken: in de zomer buiten en het hele jaar door in een kweektent. De plantenvoeding en substraten van CANNA bieden je tomatenplant precies de basis die ze nodig heeft.
Bladgroenten – zoals sla, boerenkool en paksoi – zijn ook winterharde eenjarige opties . Kruiden zoals salie, oregano, dille en munt zijn ook goede kandidaten voor winterzaaien.
Voorzaaien: Bleekselderij, Prei, Bindsla 'Little Leprechaun'. Rechtstreeks zaaien: Bosui, Raapsteel, Snijbiet, Spinazie 'Vroeg Reuzenblad', Stengelui, Tuinkers en Tuinmelde.
Deze koude-weer-kampioenen zijn boerenkool, spinazie en boerenkool . Andere winterharde groenten zijn broccoli, spruitjes, doperwten, koolraap en prei. Winterharde wortelgewassen zijn radijs en raap, die ook wat bladgroenten opleveren. Andere winterharde groenten zijn boerenkool, mosterdgroenten en boerenkool.
Als je in een pot plant, neem dan een vorstbestendige pot die voldoende diep is. De beste plantperiode is het najaar, van september tot eind oktober, maar het is ook mogelijk om in april te planten. Een koudeperiode stimuleert de groei, waardoor de oogst groter is dan bij een voorjaarsaanplant.