Om te beginnen stel je de machine met een ventilator af op 37,5 graden Celsius of een broedmachines met stilstaande lucht op 37,7 graden Celsius. De luchtvochtigheid stel je af op 40-55%. Voor fazanten, kwartels, ganzen of eendeneieren zijn deze temperaturen iets anders.
De ideale temperatuur voor het uitbroeden van kippeneieren is 37,5 graden Celsius, en de luchtvochtigheid moet ongeveer 60% zijn.
Koude temperaturen remmen namelijk de groei van de meeste bacteriën. Wanneer je je eieren in de koelkast bewaard, dan zijn ze niet meer geschikt om te gebruiken als broedei. De gemiddelde houdbaarheidsdatum is 28 dagen.
Na 20 tot 21 dagen komen de eieren uit! Ze hebben hierbij geen hulp nodig en kunnen dit helemaal zelf. Wacht tot de kuikens zijn opgedroogd voordat ze de broedmachine verlaten. Zet ze daarna in een speciaal hok met voldoende warmte.
Tot slot moet het ei ook op de juiste manier worden bewaard. Als het ei te warm of te koud wordt bewaard, kan het bederven en zal er geen kuiken uitkomen. Zo gemakkelijk is het dus niet om een ei te laten uitkomen. Dus nu weet je hoe een boer kan zien of er een kuiken in een ei zit.
Onder ongeveer 27°C (80°F) vindt er geen embryonale ontwikkeling plaats . Vóór de incubatie moeten eieren in dit temperatuurbereik worden bewaard, idealiter rond de 15°C/59°F. Onder deze drempelwaarde beginnen ijskristallen zich in het ei te vormen en kan er permanente schade aan interne structuren ontstaan, wat betekent dat het ei niet kan uitkomen.
Sommige embryo's kunnen tot 18 uur overleven bij temperaturen onder de 90°F, dus geef niet op. Je moet de eieren blijven uitbroeden na de uitval; en ze dan 4 tot 6 dagen later schouwen om te zien of er verdere ontwikkeling of tekenen van leven zijn.
Vruchtbare eieren moeten worden bewaard tussen 55 en 65°F. Als vruchtbare eieren temperaturen bereiken boven de 72°F, zullen embryo's zich abnormaal gaan ontwikkelen, verzwakken en sterven. Embryo's die worden bewaard onder de 46°F hebben ook een hoge embryosterfte. De kamertemperatuur is over het algemeen te warm en de koelkast is te koud om vruchtbare eieren te bewaren .
Door met een schouwlamp in de eieren te schijnen kun je zien of er zich wat in het ei ontwikkelt. De ontwikkeling van het kuiken begint met een puntje die zichtbaar wordt, later komen hier bloedvaten bij. Eieren die niet bevrucht zijn haal je uit de broedmachine.
In opeenvolgende proeven was er geen significant verschil in vruchtbaarheid, uitkomst of aantal dode bacteriën tussen behandelingen. Resultaten van deze studie geven aan dat goed gewassen schone of vuile eieren net zo goed uitkomen als ongewassen eieren .
Als u een broedmachine heeft die de eieren niet automatisch draait moet u de eieren vanaf dag twee zelf dagelijk 3-5 maal draaien. Het is belangrijk dat u dit niet vergeet te doen. Sommige mensen maken er een gewoonte van door dit te doen na elke maaltijd.
Soms komen eieren iets eerde of later uit. Vaak komen kleinere rassen eerder uit het ei. Vaak kun je het kuiken al horen piepen in het ei. Dan weet je dat het niet meer lang zal duren voordat het kuiken het ei kapot pikt.
Als uw kippen op hun nest blijven zitten broeden, moet u kip verplaatsen naar een andere locatie die ze kent. Een stuk kippengaas in een cirkel zetten met wat voer en water is voldoende. U kunt ook een plank op de draad leggen om ze af te schermen tegen sterke zon of regen.
Als het embryo leeft, zijn er slechts één of twee kleine, met bloedvaten gevulde, lichtgevende ruimtes te zien en kan het kuiken in beweging worden waargenomen .
De temperatuur bij het uitbroeden van kippeneieren bedraagt 38,3°C in een vlakbroeder en 37.5 °C in een motorbroeder. In een motorbroeder wordt de lucht door middel van een motor mechanisch gecirculeerd, in een vlakbroeder beweegt de lucht enkel door natuurlijke thermiek.
Kuikens van allerlei vogels maken al geluiden voor hun geboorte. Wie wel eens (kippen)eieren in een broedmachine heeft uitgebroed, kent die piepgeluidjes in de eieren. Vanuit het ei onderhoudt het kuiken contact met zijn ouders, broertjes en zusjes.
Als eieren bewaard moeten worden voordat ze in de broedmachine gaan, moeten ze onder kamertemperatuur worden gehouden. Verse eieren tot vijf dagen oud kunnen op een temperatuur van rond de 60 graden blijven. Als de eieren langer dan vijf dagen moeten wachten voordat ze uitkomen, leg ze dan in de koelkast in een eierdoos.
Het is bekend dat het bewaren van eieren langer dan een week leidt tot een toename van embryonale afwijkingen en sterfte. Eieren die langer dan een week worden bewaard, vertonen ook een verminderde uitkomst en een toename van de hoeveelheid incubatietijd die nodig is om uit te komen.
Als je in een broedmachine broedt in plaats van een broedende hen, is mijn persoonlijke ervaring dat sommige eieren na 21 dagen uitkomen, maar andere eieren doen er 22 of 23 dagen over . Normaal gesproken stop ik met het uitbroeden van eieren op dag 23. Naar mijn ervaring zijn kuikens die na 23 dagen uitkomen, meestal niet zo robuust.
De temperatuur van de broedmachine moet 100–102°Faherenheit zijn. In sommige broedmachines is 99°F acceptabel. 103°F en hoger zal embryo's doden. Wanneer u een thermometer gebruikt, plaatst u deze in het midden van de broedmachine, dicht bij de eieren op het scherm — niet onder het scherm of aan de zijkanten van de broedmachine.
De incubatietijd voor kippeneieren is 20 tot 21 dagen , en loopt op tot 30 dagen voor ander pluimvee. Na een paar dagen te hebben gezeten, kan een broedse hen wat pas uitgekomen kuikens krijgen en, als ze worden geaccepteerd, kunnen de originele eieren worden verwijderd en vervangen door meer kuikens.
Een bevrucht kippenei kan 10 dagen in een slapende toestand overleven voordat het tot ongeveer 99 graden moet worden opgewarmd om de cellen te laten beginnen met reproduceren. Sommige mensen beweren dat het tot 2 weken duurt.
Kunstmatige incubatie is mogelijk, maar vereist zorg en tijd . Kippen zouden zelden, of nooit, een legsel eieren uitbroeden in de winter. Voor de meesten van ons is de winter koud, donker en vochtig en hoewel de winkels goed gevuld zijn, is de voorraadkast van de natuur dat niet! Kippen leggen meestal eieren en broeden ze uit in warmer weer tijdens de lente en zomer.
De reden dat ze bij de winkels buiten de koeling bewaard worden, is dat op die manier minder condensvorming optreedt. Wanneer ze vanuit een gekoelde ruimte vervoerd worden bij een warmere temperatuur, treedt er door het temperatuurverschil namelijk wel condensvorming op en de eieren blijven daarna minder lang goed.
Kippeneieren kunnen in feite tot wel 5 weken in hun hokken blijven liggen zonder te bederven dankzij hun beschermende cuticula (ook wel bloom genoemd). Deze laag proteïne beschermt de binnenkant van het ei tegen bacteriën en blijft zitten totdat het ei wordt gewassen.