Gewone bloem: Gewone tarwebloem kan worden gebruikt als vervanging voor maizena, hoewel de textuur enigszins anders kunnen zijn. Gebruik 2 eetlepels bloem voor elke eetlepel maizena die in het recept wordt gevraagd.
Je kunt ook bloem losroeren met een beetje koude vloeistof of water, daarna schenk je het al roerende bij wat je wilt binden. Kook het vervolgens minimaal 2 minuten door. Bij korter doorkoken smaakt je gerecht melig. Arrowroot is een bindmiddel dat afkomstig is van de pijlwortel.
De officiële naam voor maizena is maïszetmeel en komt van – je raadt het al – maïskorrels. Dat maakt dit product dus heel anders dan bloem. In plaats van maizena, kun je ook een allesbinder gebruiken. Deze hoef je vaak niet eerst nog te mengen met water, maar voeg je meteen toe aan je gerecht.
Hoewel het beter bestand is tegen kookrecepten, kan maizena ook een glutenvrije vervanger zijn voor bloem voor alle doeleinden bij het bakken . Het gebrek aan bindende proteïne kan sommige bakrecepten een broze textuur geven, maar soms is dit wenselijk voor hartige muffins en kruimelige maïsbroodjes.
Grof tarwemeel is een van de beste niet-maïsvervangers voor maïsmeel . Het is een universele keuze die maïsmeel in elk recept kan vervangen en het biedt hetzelfde kookdoel met een vergelijkbare textuur. Vervang maïsmeel door tarwemeel op basis van gewicht in plaats van volume. Het geeft u de meest nauwkeurige resultaten.
Om bloem als verdikkingsmiddel te gebruiken: Gebruik twee eetlepels bloem gemengd met ¼ kopje koud water voor elke kop medium-dikke saus . Meng het water er goed doorheen om klontjes te voorkomen. Nadat u de gecombineerde bloem en het water in de saus hebt geroerd, kookt en roert u op middelhoog vuur tot het dikker wordt en bubbelt.
Zelfs een halve eetlepel maizena zal een saus in minder dan een minuut verdikken tot een doorschijnende, zijdezachte brij. De verdikkingscapaciteiten van bloem zijn veel zwakker en u zult grotere hoeveelheden nodig hebben om vloeistoffen te verdikken . Het werkt ook beter met sauzen op basis van vet.
Nee, doordat bloem en meel zo anders zijn van elkaar is het niet aan te raden om ze door elkaar te vervangen. Meel is het beste te gebruiken voor bijvoorbeeld brood of pannenkoeken. Bloem is het fijnst te gebruiken met het maken van cakes en koekjes.
Boter en bloem
Dé manier om saus te binden gaat als volgt. Smelt 1 el boter en voeg 1 el bloem toe. Roer goed en voeg langzaam 375 ml vloeistof toe, zoals water, bouillon, fond of wijn. Blijf roeren totdat de saus kookt en laat het daarna nog 8-10 minuten koken.
Gebruik kuzuzetmeel als 1:1 vervanger voor maizena om sauzen, soepen en desserts te verdikken. Arrowrootpoeder (ook arrowrootmeel of arrowrootzetmeel) levert verdikkende resultaten die vergelijkbaar zijn met maizena. Arrowroot maakt een prachtig glanzende saus en u kunt dezelfde hoeveelheid arrowroot gebruiken als maizena.
Je kunt op dezelfde manier een saus of soep dikker maken met een papje van water en bloem. Klop hiervoor de bloem door wat koud water tot je geen klontjes meer ziet. Zie je toch klontjes zitten, hoe hard je ook klopt? Giet het papje dan door een fijne zeef voor je het aan de saus toevoegt.
Een eetlepel citroensap staat gelijk aan een eetlepel limoensap. Uiteraard zit er wel wat smaakverschil tussen beide vruchten.
Gewone bloem: Gewone tarwebloem kan worden gebruikt als vervanging voor maizena, hoewel de textuur enigszins anders kunnen zijn. Gebruik 2 eetlepels bloem voor elke eetlepel maizena die in het recept wordt gevraagd.
Bindmiddel: Maizena fungeert ook als een bindmiddel in recepten. Het kan worden gebruikt om ingrediënten samen te binden en te voorkomen dat ze uit elkaar vallen. Dit is vooral handig bij het maken van gehaktballen, pasteitjes en gebakken goederen.
Maizena geeft een heel andere textuur dan gewone bloem , en natuurlijk is de smaak ook iets anders. Gebaseerd op wat ik me herinner van het werken met maizena bij het bakken, geeft het een iets zoetere en veel knapperigere textuur, in ieder geval op de korst.
Bruinen voegt meer smaak toe aan de jus en verwijdert de smaak van rauwe bloem. Je maakt in feite een roux. Wij vinden dat jus op basis van bloem beter blijft en later beter opwarmt, daarom gebruiken we liever bloem dan maizena om jus te maken, tenzij we een gast hebben die glutenvrij eet .
Maïsbloem is een geel poeder gemaakt van fijngemalen, gedroogde maïs, terwijl maïszetmeel een fijn, wit poeder is gemaakt van het zetmeelachtige deel van een maïskorrel . Beide kunnen verschillende namen hebben, afhankelijk van waar u woont. Maïsbloem wordt op dezelfde manier gebruikt als andere soorten meel, terwijl maïszetmeel voornamelijk wordt gebruikt als verdikkingsmiddel.
Dit betekent dat het mogelijk is om je maizena te vervangen door bloem, maar je hebt er meer van nodig om hetzelfde effect te krijgen . Over het algemeen wordt aanbevolen om twee keer zoveel witte bloem als maizena te gebruiken voor verdikkingsdoeleinden. Dus als je 1 eetlepel maizena nodig hebt, gebruik dan 2 eetlepels witte bloem.
Je hebt 2 eetlepels bloem nodig voor elke eetlepel maizena in een recept. Zorg ervoor dat je de bloem toevoegt zoals aangegeven - door het te koken met andere vloeistof, zoals voor een taartvulling, of door een brij te maken van bloem en water om toe te voegen tegen het einde van het koken, zoals bij soepen of jus .
Soepen en sauzen kunnen overigens met bijna elke soort bloem gebonden worden, dus niet alleen met tarwebloem. Heb je helemaal niks in huis? Geen paniek: maïzena of aardappelzetmeel doen the job even goed!
Maïsmeel bevat minder calorieën, natrium en koolhydraten, maar meer vezels dan wit meel . Maïsmeel is ook glutenvrij. Mensen die allergisch zijn voor gluten, kunnen maïsmeel consumeren. Wit meel is geraffineerd meel dat niet veel voedingsstoffen bevat en heel weinig vezels.
Meestal wel . Het kan genuanceerder zijn dan dat, maar je kunt bloem vaak vervangen door maïsmeel na een 1:1 vervanging in lichte bereidingen zoals paneren en soms bakken.
Het geheim van elke goede zuidelijke visfrituur is een perfect gekruide maïsmeelcoating die goudbruin en knapperig gebakken wordt.