De geschiedenis van chocolade begint in Midden-Amerika, waar de Maya's en de Azteken cacao verbouwden en consumeerden. Cacao werd gezien als een goddelijke drank en werd gebruikt bij religieuze ceremonies. Het werd ook gebruikt als medicijn om verschillende kwalen te behandelen.
Proef de verfijnde smaken en het vakmanschap van Taiwan met elke hap van Fu Wan Chocolate. Winnaar van onder meer de 'beste pure chocolade ter wereld' van de International Chocolate Awards wereldfinale.
Chocolade werd in Nederland bekend toen de hertog van Alva cacao uit Spanje meenam. Vervolgens ontstonden in Nederland koffie- en chocoladehuizen.
Hoe mooi de Belgische cijfers ook zijn, één land geeft de rest het nakijken wat betreft chocolade: Duitsland (zie tabel 1 en grafiek 1). Het land is in absolute cijfers de grootste chocoladeproducent en de grootste exporteur in de wereld. Bovendien zijn de Duitsers uitgesproken actief in de verwerking van cacaobonen.
Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar. Maar de nummers 2 en 3 komen daar vlak achteraan, in Duitsland en Engeland wordt genoten van ruim 9 kg chocolade per persoon per jaar.
Zwitserland heeft de eer om de meeste chocolade per hoofd van de bevolking te consumeren. De Zwitsers staan bekend om hun liefde voor chocolade, een reputatie die goed wordt ondersteund door statistieken die hun hoge consumptieniveaus laten zien.
De ontdekking van chocolade wordt toegeschreven aan de Maya's en de Azteken. Volgens de legende ontdekte de Azteekse god Quetzalcoatl de cacaoboom en gaf hij de bonen aan de Azteekse bevolking. De bonen werden gebruikt om een drank te maken die werd gezien als een goddelijke drank.
Energiebesparing. In een klein dorpje in het hart van België, in Wieze om precies te zijn, staat de grootste chocoladefabriek van de wereld.
Belangrijkste punten. De vier grootste chocoladeproducerende landen zijn Duitsland, België, Italië en Polen . België is een van de grootste producenten en veel van de chocolade wordt nog steeds met de hand gemaakt.
De cacaobonen die ervoor gebruikt zijn, zijn de allerbeste in hun soort en worden tijdens het verwerkingsproces op de best mogelijke manier behandeld. Hierdoor is het cacaopercentage in Belgische chocolade hoger dan in de meeste internationale producten.
Al rond 600 na Christus hadden zij de eerste cacaoplantages. Zij bereidden een bittere drank met de bonen uit de cacaoplant en noemde die 'xocoatl'. Met chilipeper, vanille en piment brachten de Maya's de drank op smaak.
Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed; Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht. Chocolade is rijk aan polyfenolen.
Tony's Chocolonely is een Nederlands bedrijf dat streeft naar 100% slaafvrije chocolade.
De reep van chocolademerk To'ak is met haar 260 dollar - omgerekend 229,29 euro - de duurste ter wereld. De makers selecteren zeldzame cacaobonen uit Ecuador met de hand om deze reep, die 85 procent pure cacao bevat, samen te stellen. Daarna volgt een ambachtelijk productieproces dat in totaal 36 stappen omvat.
Friis-Holm Chokolade (Denemarken) was de meest bekroonde met 16 prijzen, waaronder 7 zilveren en 9 bronzen. Andere meervoudig prijswinnaars dit jaar waren: Fu Wan Chocolate (Taiwan) met 11 prijzen, Kasama Chocolate (Canada) 10 prijzen, Fjåk Chocolate (Noorwegen) 10 prijzen. Een van de hoogste scores ging naar Mary Chocolate Co.
Wist jij dat Brussels Airport het grootste verkooppunt van chocolade is ter wereld? Er wordt zo'n 1,5 kg chocolade verkocht per minuut, zo'n 2 ton per dag en meer dan 800 ton per jaar.
Zwitserland staat bekend als het land van de chocolade.
Cacao, het basis ingrediënt voor chooclade vindt zijn oorsprong vermoedelijk in Mexico en het noorden van Zuid-Amerika. Het waren de Azteken die al 1200 de eerste cacaobonen oogsten en verwerkte tot een soort chocolade drankje met speciala geneeskundige krachten.
Met 2,2 miljoen ton cacao in 2022 is Ivoorkust de grootste producent ter wereld, goed voor een derde van het wereldwijde totaal. Om vele redenen is de cacaohandel in Ivoorkust en West-Afrika controversieel. Vaak verdienen boeren ongeveer 5% van de winkelprijs van een chocoladereep en verdienen ze $ 1,20 per dag.
The Barry Callebaut Company begon in 1850 met de familie Callebaut. Deze zeer ondernemende familie richtte in 1911 een chocoladebedrijf op om de bestaande zuivelfabriek en brouwerij uit te breiden. Een eeuw later was het familiebedrijf uitgegroeid tot een internationaal bedrijf.
Tracé van Chocolade
In 2016 produceerde de top 5 van cacaoproducerende landen – Ivoorkust, Ghana, Indonesië, Kameroen en Nigeria – bijna tachtig procent van alle cacao. Deze grafiek toont de productie van de tien grootste cacaoproducenten in 2016.
Het gevaarte weegt 4410 kilo. De reep is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en bevat zeventig procent cacao. De reep is 5,6 meter lang, 2,75 meter breed en 25 centimeter dik. De reep werd gemaakt ter ere van de tiende verjaardag van de fabriek.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
"Ecuador staat wereldwijd bekend om de productie van de arriba, een bijzonder verfijnde cacaosoort. Deze variant kenmerkt zich door de geurige, bloemige en pittige smaak. Er staat een grote Nestlé-fabriek in Ecuador, waar we bonen verwerken, cacaoproducten voor de exportmarkt maken en chocolade voor de lokale markt.
Melkchocolade is de meest populaire chocola soort.