Bananen (tip: als je ze trager wil doen rijpen, laat ze dan aan de tros hangen en bedek de stelen met wat vershoudfolie) Kiwi's. Mango's. Meloenen.
Denk hierbij aan framboos, bosbes, perzik, mango enzovoort. Houd er wel rekening mee dat banaan vrij zacht blijft met bevriezen en bijvoorbeeld aardbei heel hard wordt door de hoeveelheid water dat in aardbeien zit.
De bananensmaak past goed bij aardbei, vanille, kruidnagel, ananas, koffie, guave, chocolade, karamel, honing, kruiden, zuivel, hartig, haver, smoothies.
Niet alle vruchten maken ethyleen aan. Vruchten die wel ethyleen maken, noemen we “climacterisch”. Een banaan, appel, peer, kiwi, tomaat, abrikoos, mango en perzik zijn climacterisch. Ze kunnen dus na de pluk nog narijpen.
Banaan: Gaat goed samen met bosbes, karamel, kers, chocolade, kaneel, kokosnoot, koffie, gember, guave, hazelnoot, honing, citroen, limoen, mango, melasse, sinaasappel, papaja, ananas, vanille en walnoten . Het mengt het beste met brandewijn, Calvados, Madeira wijn en rum.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Verfrissend en vol smaak, smaakt heerlijk in combinatie met ander fruit, zoals aardbeien, limoenen en bananen.
Een paar dingen die goed bij bananen passen zijn een goede fruitdip, een gesmolten chocoladedip, pindakaas en amandelboter . Je kunt de banaan ook in plakjes snijden en in ijs doen, een beetje als een bananensplit. Ik vind ze het lekkerst als ze in een pan worden gebakken met gesmolten boter, bruine suiker en een beetje kaneel eroverheen.
Groenten. Chilipepers, gember en zoete aardappelen .
Vind je banaan echt niet lekker, dan kun je deze vervangen door mango, peer of kaki. In baksels is banaan wat lastiger te vervangen, omdat mango en peer wat meer vocht bevatten. Voeg daarom wanneer je mango of peer in plaats van banaan gebruikt altijd wat minder vocht toe.
Om te beginnen zitten bananen vol met vezels, vitamines en mineralen, ze zijn natuurlijk ook erg smaakvol. Hierdoor zijn ze een van de gezondste dingen die je als ontbijt kunt eten. Ze zijn een van de beste fruitbronnen van vitamine B6, met een middelgrote banaan die voor ongeveer 25% van je dagelijkse behoeften zorgt.
Je kunt vrijwel alle soorten fruit in een smoothie doen. Denk aan appel, aardbei, abrikoos, ananas, banaan, bosbessen, bramen, druiven, frambozen, kersen, kiwi, mango, meloen, nectarine, papaja, passievrucht, peer en perzik.
Denk aan varkensvlees (lekker bij een karbonade), makreel, kip en zalm, maar vergeet ook niet groenten zoals witlof, bietjes, kapucijners, venkel en zuurkool. Of wat dacht je van blauwe- of geitenkaas en noten? Wat betreft kruiden & specerijen kun je ook oneindig veel combinaties maken met Hollandse Elstars.
Niet alle vruchten maken ethyleen aan. Vruchten die wel ethyleen maken, noemen we “climacterisch”. Een banaan, appel, peer, kiwi, tomaat, abrikoos, mango en perzik zijn climacterisch. Ze kunnen dus na de pluk nog narijpen.
Leg bananen niet bij ander fruit in de buurt, want ook zij rijpen sneller door het geproduceerde ethyleen in de bananen. Hiermee beïnvloed je dus het rijpingsproces van dat fruit. Dat is niet zo handig voor de derving, tenzij je dat stuk fruit sneller wil laten rijpen.
- Het combineren van bananen met sinaasappelen wordt over het algemeen niet aanbevolen vanwege mogelijke spijsverteringsproblemen die kunnen ontstaan door de verschillende verteringssnelheden van deze vruchten. Het samen consumeren ervan resulteert in een opgeblazen gevoel en winderigheid, wat bij sommige personen ongemak veroorzaakt.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
Vermijd het mengen van watermeloenen, muskusmeloenen, cantaloupe en honingdauw met ander fruit. Probeer zure vruchten, zoals grapefruits en aardbeien, of subzure voedingsmiddelen zoals appels, granaatappels en perziken, niet te mengen met zoete vruchten, zoals bananen en rozijnen voor een betere spijsvertering.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.