Over de plant Van de wilde cichorei zijn de bloemen, bladeren en wortel eetbaar. De wortel kun je roerbakken of stoven, maar ook kan de geroosterde wortel als koffievervanger of surrogaat cichorei worden gebruikt. Cochorei is steeds meer zeldzaam geworden in Nederland.
Hij staat bekend om zijn goede voedingswaarde als veevoer maar ook bekend als groente (witlof) en de geroosterde wortel als vervanger voor koffie. Medicinaal gezien is de werking van deze plant bloedreinigend, leverherstel, vochtafdrijving, nieren en milt.
Hoeveel mag ik drinken? Drink ca. twee kopjes cichoreikoffie per dag. Teveel cichorei kan mogelijk zorgen voor opgeblazenheid door de aanwezige voedingsvezels (inuline).
Cichoreiwortel wordt al eeuwenlang gebruikt voor culinaire en medicinale doeleinden en wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen . De vezels kunnen echter gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken als ze in overmaat worden gegeten.
Cichorei slaat een relatief hoge hoeveelheid inuline en FOS op in haar wortels. Inuline en FOS zijn oplosbare voedingsvezels. Het zijn prebiotica, wat wil zeggen dat zij de groei van nuttige bacteriën in de dikke darm stimuleren.
Over de plant
Van de wilde cichorei zijn de bloemen, bladeren en wortel eetbaar. De wortel kun je roerbakken of stoven, maar ook kan de geroosterde wortel als koffievervanger of surrogaat cichorei worden gebruikt.
Een substantieel deel van het klinische bewijs toont aan dat cichorei anti-diabetisch, immunomodulerend, anti-tumor, antioxidant, anthelmintisch en prebiotisch is. Daarnaast is aangetoond dat cichorei een goede spijsvertering bevordert, de eetlust reguleert en het risico op gastro-intestinale ziekten vermindert [1].
Cichoreiwortel heeft een mild laxerend effect en vermindert zwellingen. Cichorei is ook een rijke bron van bètacaroteen. Mensen gebruiken cichorei voor de gezondheid van de lever en het hart, constipatie, indigestie, hoge bloeddruk en vele andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om deze toepassingen te ondersteunen.
Toch is cichoreiwortel, rauw of in koffie, niet voor iedereen: mensen die allergisch zijn voor ambrosia en pollen, moeten overwegen om cichorei te vermijden. De plant behoort tot de paardenbloemfamilie en zelfs als de wortel geroosterd en gebrouwen wordt, kan deze allergiesymptomen veroorzaken.
Medische werking wortel: Een aftreksel van de gedroogde wortel werkt versterkend, is licht laxerend en bevordert de afscheiding van urine.
In een ander klein onderzoek verbeterde het dagelijks drinken van 10 ounces (300 ml) cichoreiwortelextract gedurende 4 weken de stoelgang aanzienlijk vergeleken met een controlegroep ( 9 ). Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat cichorei de stoelgang kan verbeteren en constipatie kan verminderen .
"Net als andere vezels kunnen cichoreiwortelvezels gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken als ze in overmaat worden geconsumeerd ", zegt Barkyoumb. Het consumeren ervan kan ook leiden tot diarree. U kunt cichoreiwortelvezels ook beter vermijden als u intolerant bent voor FODMAP's (fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen).
Cichorei heeft ook depuratieve en diuretische eigenschappen en beschermt de maag. Het werkt op het niveau van de lever en de galblaas door de productie van gal te bevorderen (choleretisch effect) en de afvoer ervan naar de galblaas te vergemakkelijken (cholagoog effect), waardoor de spijsvertering wordt verlicht.
Cichoreibladeren en -wortels worden gebruikt als groente. Geroosterde wortels worden gemalen en gebrouwen als warme drank. Het gebruik van cichorei bij maagproblemen en als eetlustopwekker wordt erkend door de Duitse E-commissie; klinische studies ter ondersteuning van dit of enig ander gebruik ontbreken echter .
Het bevat slechts 6% suiker (waardoor het geschikt is voor mensen met diabetes type 1 en type 2), veel vezels en een lage glycemische index, waardoor je geen snelle stijging van je bloedsuikerspiegel zult ervaren na consumptie . Als gevolg hiervan zul je niet snel weer honger hebben.
Dit gezondheidseffect is bewezen voor een dagelijkse inname van 12g cichoreiwortelvezel.
Cichoreiwortel is het meest bekend als koffievervanger, maar kan ook worden gebruikt als thee of worden toegevoegd aan andere voedingsmiddelen, zoals havermout en smoothies . Traditioneel wordt het medicinaal gebruikt om veel aandoeningen te behandelen, waaronder maag-darmklachten en koorts.
Mensen gebruiken vaak inulinesupplementen of cichoreiwortel om meer vezels aan hun dieet toe te voegen. Maar deze toegevoegde vezels kunnen gasvorming en andere spijsverteringsproblemen veroorzaken. Dus u wilt misschien voorkomen dat u te veel cichoreiwortel eet . Er is enig bewijs dat cichorei de productie van gal in uw lichaam kan beïnvloeden.
Regelmatige inname van cichoreiwortelvezels in de aanbevolen doseringen kan helpen om een hoog cholesterol te verlagen . Voedingsvezels en inuline in cichoreiwortel beperken slechte cholesterol of LDL-lipoproteïnen en cholesterol uit de voeding. Daarom verlaagt het de hoge cholesterolwaarden in het bloed.
" Omdat cichoreiwortelvezels niet verteerd kunnen worden, kan het eten van te veel ervan gas en een opgeblazen gevoel veroorzaken ," zegt McGrane. "Individuen met het prikkelbare darmsyndroom of PDS, in het bijzonder, hebben mogelijk meer kans op gastro-intestinale bijwerkingen van cichoreiwortelvezels."
In tegenstelling tot koffie bevat cichorei geen cafeïne en wordt daarom beschouwd als een geweldige optie om stress te bestrijden. Het heeft ook kalmerende eigenschappen en kalmeert de geest en kan u helpen om gezond te slapen .
Cichoreiwortels worden gebruikt als spijsverteringsbevorderend middel, diureticum, laxeermiddel en licht kalmerend middel (Bais en Ravishankar, 2001).
Wilde cichorei heeft veel cultivars die door mensen kunnen worden ingenomen en ook kunnen worden gebruikt als voedergewassen voor huisdieren. Maar het is een giftige plant met een matige toxiciteit. Sommige mensen hebben milde gastro-intestinale bijwerkingen na inname, waaronder winderigheid, buikpijn en hikken.
Samenvatting. Cichoreikoffie is een drankje dat afkomstig is van de wortel van de cichoreiplant. Het wint aan populariteit als koffievervanger omdat het een vergelijkbare smaak heeft, maar geen cafeïne bevat . Sommige onderzoeken stellen dat het ook gezondheidsvoordelen kan hebben en kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en de stoelgang te verbeteren.
Cichorei kan rauw of gekookt gegeten worden en is er in rode en witte varianten. Hoewel het in het Verenigd Koninkrijk cichorei genoemd wordt, is het in België beter bekend als chicon of witloof (wat wit blad betekent) en in de VS heet het andijvie. De simpele salade van Simon Hopkinson combineert romige roquefort met knapperige, bittere bladeren.