Chocolademelk. Warme chocolademelk heeft een verlagend effect op het LDL cholesterol en juist een verhogend effect op het goede HDL cholesterol, zo blijkt uit onderzoek.
Verhoogt chocolade het cholesterolgehalte? Integendeel. Eenmaal opgenomen door uw lichaam produceert cacao 72% onverzadigde vetzuren die uw cholesterolgehalte in feite verlagen en uw bloedvaten helpen reinigen. Cacao bevat slechts 20% verzadigde vetzuren, minder goede vetzuren dus.
Af en toe genieten van een beker warme chocolademelk kan geen kwaad, zolang dit met uitzondering is en jouw energiebalans in balans is. Zie het dan ook wel als een échte traktatie en geniet er bewust van. Kies ook liever voor de variant zonder slagroom.
Pure chocolade verhoogt het goede cholesterolgehalte
Onderzoeken tonen aan dat het eten van pure chocolade de hoeveelheid aan goed cholesterol verhoogt en de hoeveelheid aan slecht cholesterol verlaagt. Dit komt omdat de cacao antioxidanten bevat die kunnen voorkomen dat er schade ontstaat door oxidatie.
Het consumeren van cacao-extract of zeer pure chocolade bleek verschillende cardiovasculaire risicofactoren te verminderen in een nieuwe metastudie, een studie van andere studies. Cacaoconsumptie leek de bloeddruk in het algemeen te verlagen, evenals slechte cholesterol en bloedsuiker.
Uit onderzoek blijkt steeds weer dat pure chocolade veel gezondheidsvoordelen heeft. Zo verlaagt het de kans op hartziekten en diabetes, voorkomt het bloedstolsels, verbetert het geheugen, verlaagt het cholesterolgehalte en voorkomt het zelfs bepaalde vormen van kanker.
Probeer pure chocolade
Pure chocolade is de cholesterolvriendelijke keuze van Alice Trivas, RD, CD van het Center for Nutrition in Salt Lake City, Utah. 2 "De 'high-end' merken (en die met veel cacao) bevatten doorgaans de meeste voedingsstoffen, maar u moet wel opletten met hun cafeïnegehalte.
Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten. Ze verhogen het LDL-cholesterol in het bloed, oftewel het slechte cholesterol.
De verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol kun je verbeteren door matig te zijn met verzadigd vet en verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Dat kan door magere producten te kiezen, en harde vetten te vervangen door halvarine, zachte margarine en vloeibaar bak- en braadvet of olie.
Wil je de gezondheidsvoordelen uit chocolade halen, dan kies je in ieder geval niet voor witte chocolade. Witte chocolade wordt niet gemaakt van cacaopoeder, maar van cacaovet gemengd met melkpoeder en suiker. Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat.
Hoewel het geen typisch hulpmiddel is om af te vallen, kan warme chocolademelk passen in een afslankplan als het met mate wordt geconsumeerd , gemaakt wordt met ingrediënten met weinig calorieën en af en toe wordt gebruikt om zoete trek te stillen. Kiezen voor magere of plantaardige melk en het minimaliseren van toegevoegde suikers kan helpen de calorie-impact te verminderen.
Het drinken van twee kopjes warme chocolademelk kan een boost geven aan het geheugen van ouderen. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Harvard. De chocolademelk verbetert de doorbloeding, wat gelinkt wordt aan een gezonder brein en een beter geheugen.
Cacaodranken
Het bevat antioxidanten die artsen flavanolen noemen en die het cholesterolgehalte kunnen verbeteren. Volgens een review uit 2022 kunnen cacaoproducten het LDL- en totale cholesterol verlagen, hoewel ze het HDL-cholesterolgehalte mogelijk niet significant beïnvloeden .
Drink meer water
Probeer dagelijks 1 tot 2 liter (6 tot 8 glazen) water of andere suikervrije dranken te drinken. Suikerhoudende dranken en alcohol worden het best vermeden om allerlei gezondheidsproblemen te voorkomen, waaronder een hoog cholesterolgehalte.
Neem magere zuivelproducten
Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Daarom is mijn advies om te kiezen voor broodbeleg met veel vezels. Zoals hummus en pindakaas. Onverzadigde vetten. Deze vetten helpen om je cholesterol op een gezond peil te houden en verkleinen de kans op hart- en vaatziektes.
Je hoeft kaas niet te vermijden als je een hoog cholesterol hebt. Hoewel kaas wel cholesterol bevat, is het het verzadigde vet dat meer invloed heeft op je bloedcholesterolwaarden . Eet kaas met mate en met andere voedingsrijke voedingsmiddelen als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.
Het kan ook helpen bij het reguleren van de stoelgang. Griekse yoghurt is in verband gebracht met lagere cholesterol- en triglycerideniveaus , wat uw risico op hartziekten kan verminderen. Cholesterol en triglyceriden kunnen uw slagaders na verloop van tijd verharden of blokkeren, wat leidt tot hartziekten of atherosclerose.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Griekse yoghurt bevat veel verzadigd vet omdat er room aan is toegevoegd. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Griekse yoghurt bevat ook veel calorieën.
Walnoot koekjes zijn gezond
Walnoten zorgen voor een toename van het goede HDL cholesterol en een afname van het slechte LDL cholesterol in ons bloed.
Vind desserts met een laag cholesterolgehalte, zoals pavlova, meringues en cakejes , in deze verzameling van meer dan 720 vertrouwde recepten voor desserts met een laag cholesterolgehalte.
Volkoren crackers met hummus zijn een geweldige snack voor het slapengaan met cholesterolverlagend potentieel. Volkoren producten kunnen een geweldige bron van vezels zijn, en sommige crackers zijn ook een goede bron van onverzadigd vet. Controleer het voedingslabel om er zeker van te zijn, aangezien producten kunnen variëren.