Je kunt op dezelfde manier een saus of soep dikker maken met een papje van water en bloem. Klop hiervoor de bloem door wat koud water tot je geen klontjes meer ziet. Zie je toch klontjes zitten, hoe hard je ook klopt? Giet het papje dan door een fijne zeef voor je het aan de saus toevoegt.
Boter en bloem
Dé manier om saus te binden gaat als volgt. Smelt 1 el boter en voeg 1 el bloem toe. Roer goed en voeg langzaam 375 ml vloeistof toe, zoals water, bouillon, fond of wijn. Blijf roeren totdat de saus kookt en laat het daarna nog 8-10 minuten koken.
Gewone bloem: Gewone tarwebloem kan worden gebruikt als vervanging voor maizena, hoewel de textuur enigszins anders kunnen zijn. Gebruik 2 eetlepels bloem voor elke eetlepel maizena die in het recept wordt gevraagd.
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Bloem voor alle doeleinden : U kunt sauzen dikker maken met tarwebloem voor alle doeleinden. Voor elke eetlepel maizena gebruikt u drie eetlepels bloem. Meng rauwe bloem met koud water in een kleine kom tot een pasta en voeg dit toe aan de saus terwijl deze suddert. Door de bloem in de saus te koken, verdwijnt de bloemsmaak.
Gebruik kuzuzetmeel als 1:1 vervanger voor maizena om sauzen, soepen en desserts te verdikken. Arrowrootpoeder (ook arrowrootmeel of arrowrootzetmeel) levert verdikkende resultaten die vergelijkbaar zijn met maizena. Arrowroot maakt een prachtig glanzende saus en u kunt dezelfde hoeveelheid arrowroot gebruiken als maizena.
Als het met vloeistof wordt verhit, wordt het dikker. De structuur wordt als een soort stijfsel en voilà, je saus is dikker. Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
In dat geval kunt u maizena en pijlwortelpoeder gebruiken als verdikkingsmiddel. Deze zijn uitstekende opties voor verdikkingsmiddelen. Begin met het mengen van een eetlepel met een gelijk deel koud water om een pijlwortel- of maizena-slurry te maken.
Je kunt ook bloem losroeren met een beetje koude vloeistof of water, daarna schenk je het al roerende bij wat je wilt binden. Kook het vervolgens minimaal 2 minuten door. Bij korter doorkoken smaakt je gerecht melig.
Voeg gelijke delen maizena en koud water toe aan een kleine kom en meng grondig. Zodra de roux glad is, roer je het door je saus en verwarm je het tot het suddert . Voor elke kwart saus die dikker moet worden, begin je met ongeveer 1-2 theelepels maizena.
Gebruik van een verdikkingsmiddel
Meng bloem en koud water goed, zorg ervoor dat het mengsel glad is . Voor 1 kop (240 ml) custard, gebruik 2 eetlepels (17 g) bloem gemengd met 4 eetlepels (59 ml) koud water. Voeg het mengsel toe aan je custard-ingrediënten terwijl ze op het fornuis koken.
Stoofpot binden met zetmeel
Een van de beste manieren voor het binden van een stoofpotje is om er zetmeel aan toe te voegen. Dit zorgt er namelijk voor dat de stoof indikt.
Maizena kun je makkelijk vervangen door bloem, arrowroot en tapioca. Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt (anders proef je het terug). Wil je juist snel een gerecht binden? Dan kun je arrowroot of tapioca gebruiken.
Je kunt op dezelfde manier een saus of soep dikker maken met een papje van water en bloem. Klop hiervoor de bloem door wat koud water tot je geen klontjes meer ziet. Zie je toch klontjes zitten, hoe hard je ook klopt? Giet het papje dan door een fijne zeef voor je het aan de saus toevoegt.
Van bloem maak je niet makkelijk een papje zoals je dat met maizena doet met een paar lepels lauw water of melk. Bloem moet lang koken en kan lang koken. Het is daarom zeer geschikt voor het binden van stoofschotels. Maizena mag niet koken, dan verliest het bindende kracht.
Methoden voor het verdikken van sauzen, soepen en stoofschotels omvatten reducties, emulsies en suspensies . Reductie concentreert vloeistoffen en smaken door te sudderen en het volume te verminderen door verdamping. In vleessauzen helpen natuurlijk voorkomende gelatines om body toe te voegen.
Hoe maak je een noodvervanging van pastawater. Meng ¼ theelepel maizena met 1 kopje water en zet het 1 tot 2 minuten in de magnetron tot het warm is . Gebruik dit mengsel zoals je pastawater zou gebruiken om een saus met een zijdezachte consistentie te maken.
Als je een snelle roux nodig hebt om een saus of soep dikker te maken, voeg dan gewoon een eetlepel boter toe aan een eetlepel bloem en zet het niet langer dan een minuut in de magnetron . Zodra de roux is opgewarmd, meng je het met een garde of lepel en voeg je het toe aan je gerecht.
Er zijn bindmiddelen die de helderheid van een vloeistof behouden zoals gelatine, pectine, agar-agar, xanthaangom, tapioca. Daarnaast zijn er bindmiddelen die het product ondoorzichtig maken, bijvoorbeeld tarwemeel, rijstgriesmeel, eidooier, room….
Maizena: Maak een papje van half water, half maizena en klop tot het glad is . Maizena is een krachtig verdikkingsmiddel, dus begin met het kloppen van niet meer dan 1 eetlepel van het mengsel per 2 kopjes sudderende saus; roer en laat 2 minuten sudderen, controleer de dikte en herhaal met meer papje indien nodig.
Enkele tips: Gebruik twee eetlepels bloem voor elke eetlepel maizena . Als je een pansaus maakt, kook dan eerst de bloem in een beetje vet - je kunt het zo geroosterd en gekarameliseerd maken als je wilt - of kook de saus een paar minuten om de "rauwe bloem"-smaak en -textuur kwijt te raken.
Aardappelzetmeel geeft vloeistoffen een heldere en transparante afwerking, waardoor het bijzonder geschikt is voor het maken van heldere sauzen en soepen. Maizena daarentegen geeft een glanzende en gladde textuur aan sauzen en vullingen, waardoor het vaak wordt gebruikt in desserts, taarten en gebak.
Handig om te weten. Soepen en sauzen kunnen overigens met bijna elke soort bloem gebonden worden, dus niet alleen met tarwebloem. Heb je helemaal niks in huis? Geen paniek: maïzena of aardappelzetmeel doen the job even goed!