Hoeveel paaseieren eten we gemiddeld? Per jaar eten we gemiddeld zo'n miljard paaseitjes op. Ja, dat klopt, dat is 47 paaseitjes per persoon. Ze zijn hartstikke lekker en stiekem ook een tikkeltje verslavend.
Uit hun enquête bleek dat we gemiddeld 47 paaseitjes per jaar eten. Maar Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid, liet eerder aan RTL Nieuws al weten dat de kans groot is dat je er nog meer van 47 per jaar eet, omdat het moeilijk is om ermee te stoppen als je eenmaal begonnen bent.
"Je moet namelijk zo'n 6.000 calorieën eten om 1 kilo aan te komen", weet diëtist en voedingskundige Sanne de Ree. "Een gemiddeld paasei bevat zo'n 40 kilocalorieën. Dus dat betekent dat je meer dan 120 paaseieren kunt eten voordat je 1 kilo aankomt."
Een paaseitje weegt ca. 8 gram. Er gaan ca. 125 eitjes in één kg.
Er zitten 44 kilocalorieën in 1 stuk (8 gram) chocolade-eitjes. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'chocolade-eitjes'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Als je zeker wilt weten dat je niet te veel of te weinig eet met Pasen, vervang je een tussendoortje, zoals een pakje liga's, door 4 of 5 paaseitjes. De rest van de dag eet je vervolgens normaal, dus drie hoofdmaaltijden en hiernaast nog twee andere tussendoortjes.
Eieren zijn caloriearm. Een gekookt eitje (een gemiddeld ei weegt zonder schaal zo'n 55 gram) bevat 70 kilocalorieën. Als je hetzelfde eitje bakt, bevat het zo'n 110 kilocalorieën.
Een paasei is een versierd ei of chocolade-ei, dat op sommige plaatsen met Pasen wordt verstopt voor kinderen die de eieren nadien mogen zoeken. Het verstoppen stamt uit de Germaanse traditie om eieren, als symbool van vruchtbaarheid, in akkers te begraven zodat deze akkers op hun beurt vruchtbaar zouden worden.
Leonidas | 250 gram Assorti Paaseitjes (ca 23 stuks) | bol.
Op Paaszondag mocht je pas weer eieren eten
In de vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen mochten er lang geleden geen vlees en geen eieren worden gegeten. Daarom beschilderden mensen de eieren die in die tijd werden gelegd. En op Paaszondag mochten er eindelijk weer eitjes worden gegeten.
Schattingen geven aan dat er in Groot-Brittannië jaarlijks tussen de 80 en 90 miljoen chocolade-eieren worden gegeten . Voorspellingen geven aan dat consumenten in 2024 waarschijnlijk £415 miljoen zullen uitgeven aan paaseieren. 76% van de mensen in Groot-Brittannië associeert Pasen met chocolade-eieren. Een gemiddeld kind in Groot-Brittannië krijgt elk 8,8 eieren.
Maar hoeveel extra voedsel moet je naar binnen werken voor je een kilo bijkomt? Jammer genoeg niet zo gek veel: 500 extra calorieën per dag eten (die je dus niet verbrandt) gedurende een week zal er al voor zorgen dat je een kilo bijkomt.
Chocolade eieren worden best binnen de acht dagen na aankoop opgegeten, vooral als het gaat om eieren met roomvulling. Fondant chocolade kan langer bewaard worden dan witte, maar na anderhalf jaar wordt ze toch best alleen nog gebruikt in keukengerechten.
“Om één kilo bij te komen, moet je gemiddeld zo'n 7.000 calorieën extra verorberen”, legt Mouha uit. “Dat komt bovenop de calorieën die je normaal eet”, zegt Sanne. “Eén klein paaseitje bevat ongeveer 40 calorieën. Je moet er dus al ongeveer 175 eten als je op één dag één kilo wilt bijkomen.
Fry and Sons in 1873. Sindsdien heeft de traditie een grote vlucht genomen en geven we er elk jaar bijna een half miljard pond aan uit. Hier zijn een paar algemene statistieken en feiten over paaseieren: Jaarlijks worden er in Groot-Brittannië tussen de 80 en 90 miljoen paaseieren verkocht.
Kinderen in de VS ontvangen traditioneel paasmandjes van hun ouders of andere volwassen familieleden. Volgens WalletHub maakt 66% van de ouders paasmandjes voor hun kinderen, en 85% daarvan bevat chocolade of snoep.
Verrassend genoeg eten Nederlanders gemiddeld 47 paaseitjes per persoon tijdens de paasdagen, zo blijkt uit onderzoek van Hema.
Afhankelijk van de keuze van een grootverpakking verschilt het ook qua hoeveel eieren er inzitten. Zo zitten er in de massieve paaseitjes mix ca. 150 eitjes in één kg, deze eitjes wegen ca. 7 gram.
De uitslag van Foodies' grote paaseitjes test
Feestelijk PLUS (€ 2,99 voor 250 gram) & Albert Heijn chocolade eitjes (€ 2,29 voor 200 gram): 7,5. Lidl Favorina (€ 1,99 voor 200 gram), Albert Heijn Delicata extra puur (€ 2,49 voor 200 gram) & Jumbo (€ 2,29 voor 200 gram): 6,8. Jumbo bio (€ 3,49 voor 200 gram): 6,0.
Het Nederlandse Pasen begint met Goede Vrijdag ' Goede Vrijdag '. In Nederland is dit een gewone werkdag, met uitzondering van enkele kantoren en scholen. Paaszondag Eerste Paasdag en Paasmaandag Tweede Paasdag zijn feestdagen waarop scholen en de meeste bedrijven gesloten zijn.
Het klopt dat het paasei oorspronkelijk niets te maken heeft met het christelijke paasfeest. De paaseieren waren al ver voor het christendom in beeld. Destijds werden er eieren in de akkers gestopt om zo, volgens hen, de grond vruchtbaar te maken.
'1-2 pure paaseitjes per dag, en dan zit je goed,' zegt Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid. De voorkeur voor pure chocolade is er dus wel degelijk. En dan het liefst met 70% cacao.
Je wilt er zeker van zijn dat iedereen een prijs krijgt. Normaal gesproken zijn 10 tot 12 eieren per kind voldoende.
Kinderen van 2 tot 12 jaar kunnen meedoen aan de jacht op snoep en gevulde eieren. Voor de jacht worden de kinderen opgedeeld in leeftijdsgroepen van 2-4 jaar, 5-6 jaar, 7-9 jaar en 10-12 jaar. De jacht is meestal binnen enkele minuten voorbij.
Tien tot twaalf per kind is een goed streven. Verberg de eieren met verschillende moeilijkheidsgraden die geschikt zijn voor de leeftijd: voor kleintjes moeten de eieren in de open lucht liggen. Gooi ze op een deken of op een zonnig plekje in de tuin.