Spruitjes hebben, zoals we weten, een bittere smaak en dit wordt door ons lichaam gezien als de smaak van giftige planten. Daardoor stoot ons lichaam deze ook het liefst af. Máár dat is nog niet alles. Dit legt namelijk niet uit waarom de één spruitjes wel kan verdragen en de ander alleen al wil wegrennen bij de geur.
En dat komt omdat kinderen veel gevoeliger zijn voor bittere smaken dan grote mensen. Dus voor kinderen smaken spruitjes veel heftiger. Daarnaast hebben spruitjes natuurlijk ook een beetje een slecht imago. Kijk, als iedereen roept: spruitjes zijn vies!
Smaak. Spruiten hebben een mild-bittere koolsmaak.
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
Een minpunt van spruiten is hun uitwerking op de darmen. De dunne darm kan de in spruitjes aanwezige raffinose, een suiker, niet verwerken. Daarom moet de dikke darm de raffinose verteren en daarbij komen gassen vrij die winderigheid veroorzaken.
Groentes als witlof en spruitjes zijn bitter en daar houden de meeste kinderen niet van. De oorzaak daarvan, komt nog van heel vroeger. Onze smaakvoorkeuren hielpen ons vroeger om snel te bepalen of iets giftig was. Zoet en vet eten was veilig, terwijl giftige planten vaak een bittere smaak hadden.
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Spruitjes zijn de meest vitaminerijke wintergroente en zijn rijk aan vitamine B6, foliumzuur, vitamine C en kalium. Boerenkool bevat bijna alle vitamines en mineralen en is vooral rijk aan (pro)vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium.
Hoe lang spruitjes koken? Spruitjes kook je, afhankelijk van de grootte zo'n 10 tot 13 minuten. Maar voordat je de spruitjes gaat koken zet je met een scherp mesje een kruis in het stammetje. Dit zorgt ervoor dat de spruitjes sneller koken en dat ze gelijkmatig gaar worden.
Kruiden bij spruitjes zijn ontzettend veelzijdig en een beetje afhankelijk van je bereidingswijze. Als je gaat voor gekookte spruitjes is een snuf nootmuskaat of kurkuma altijd lekker. Wok je ze of rooster je ze? Ga dan bijvoorbeeld voor knoflook, chilipeper vlokken en marjolein.
'De spruitjes in de supermarkten zijn zoeter van smaak dan vroeger, omdat we nieuwe zaden hebben ontwikkeld', zegt Marc Smetryns van zaadproducent Syngenta. 'Onderzoek wees uit dat twee glucosinolaten, stoffen waarvan spruiten er in totaal 120 tellen, verantwoordelijk zijn voor de bittere smaak.
Oorspronkelijk komen spruiten uit het Middellandse Zeegebied, waar ze al duizenden jaren worden geteeld. Gedurende of na de middeleeuwen is de teelt ervan ook in Noord-Europa begonnen, wanneer precies is onduidelijk.
Spruitjes vinden hun oorsprong in het Middellandse Zeegebied. In de loop van tijd kwamen ze door de hulp van telers steeds vaker voor in Noord-Europa. Spruitjes zijn gedurende een lange tijd vooral verbouwd in de omgeving van Brussel. Hieraan danken ze nog steeds hun Engelse naam “Brussels sprouts”.
Vanaf de leeftijd van 7 tot 8 maanden gaan de hapjes van je baby steeds meer lijken op echte maaltijden, zoals deze spruitjesstamppot. Misschien is de bittere smaak van de spruitjes even wennen voor je kind. Gelukkig kan je de groente nu ook lekker maken met kruiden.
De Brusselse spruit ontleent haar naam niet alleen aan de Belgische hoofdstad, ze is er ook ontstaan. Meer bepaald in Sint-Gillis. In de 17de eeuw neemt de Brusselse bevolking toe en de landbouwgrond neemt af. De groentetelers van Sint-Gillis willen hun rendement opkrikken.
Een kleine portie spruitjes bevat al twee keer de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamine K en er zit meer vitamine C in dan in een sinaasappel. Daarnaast vind je in spruitjes vitamine A en allerlei soorten vitaminen B. En tot slot ook een goede hoeveelheid vitamine E.
Spruitjes
Spruitjes bevatten ongeveer dezelfde gezondheidsvoordelen als broccoli. Daarnaast is er nog het antioxidant kaempferol, dat de beschadiging van cellen tegengaat. Verder zitten ze bomvol vitaminen en mineralen (A, C, K, kalium en foliumzuur) en vezels.
Een tuinbouwleraar uit de Amerikaanse staat Minnesota heeft een pompoen van meer dan 1.246 kilo gekweekt. De man heeft daarmee het wereldrecord zwaarste pompoen ooit gebroken. De oranje reuzenpompoen is een kalebas die ongeveer net zo groot is als 2.100 basketballen bij elkaar.
Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten).
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
Groenten zoals spruitjes, broccoli, bloemkool en kool kunnen vaak een opgeblazen gevoel verzorgen. Het ongemak van een opgeblazen gevoel kan ertoe leiden dat mensen aannemen dat deze groentesoorten meer kwaad dan goed doen. Probeer ze anders klaar te maken in plaats de intake hiervan te verminderen.
Sommige groenten kan je beter niet te vaak opwarmen. Bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie bevatten een hoge concentratie nitraat en dat kan omgezet worden in nitriet.