De meeste chocoladepaaseieren worden gegeten in de provincie Overijssel, gevolgd door de provincies Groningen en Friesland.
“Als je geen zak per dag eet, hoef je je niet druk te maken.” Nederlanders eten elk jaar gemiddeld 47 paaseitjes per persoon.
Een paasei is een versierd ei of chocolade-ei, dat op sommige plaatsen met Pasen wordt verstopt voor kinderen die de eieren nadien mogen zoeken. Het verstoppen stamt uit de Germaanse traditie om eieren, als symbool van vruchtbaarheid, in akkers te begraven zodat deze akkers op hun beurt vruchtbaar zouden worden.
Paasei wordt christelijke traditie
Binnen het christendom werd het ei een symbool van Jezus' opstanding, en zo ontstond het paasei. Een andere verklaring voor het belang van het ei is dat het eten van vlees, eieren en andere dierlijke producten in de vastentijd verboden was.
Per jaar eten we gemiddeld zo'n miljard paaseitjes op. Ja, dat klopt, dat is 47 paaseitjes per persoon. Ze zijn hartstikke lekker en stiekem ook een tikkeltje verslavend. Daarnaast zijn de paaseitjes altijd leuk en vrolijk verpakt, waardoor het aantrekkelijker wordt ze te eten.
Dat 67 procent van de Nederlanders het komend weekend bijvoorbeeld Pasen viert. Iets meer dan 9 miljoen mensen vieren Pasen veelal met het gezin of vrienden.
Afhankelijk van de keuze van een grootverpakking verschilt het ook qua hoeveel eieren er inzitten. Zo zitten er in de massieve paaseitjes mix ca. 150 eitjes in één kg, deze eitjes wegen ca. 7 gram.
De paashaas heeft van oorsprong een pedagogisch karakter. Via een vertaald Duits boek is de paashaas voor het eerst in ieder geval in 1825 in Nederland bekend. Veel paasgebruiken komen niet voor in de oorspronkelijke Bijbelteksten. Het is niet zeker waar ze precies vandaan komen.
In het Christendom was het tijdens de Vasten – tussen Aswoensdag en Pasen – verboden om eieren te eten. Maar met kippen die in het voorjaar opnieuw begonnen te leggen, waren er met Pasen dus véél eieren, té veel. De oudste eieren werden mooi versierd, de andere werden met Pasen opgegeten.
Net als in Nederland wordt Pasen gevierd in Spanje met eten en gezelligheid. Tegenwoordig liggen er zelfs in de Spaanse supermarkten paaseieren, maar dat is niet waar het in Spanje om draait. In Spanje gaat het om de heilige week, Semana Santa die zelfs langer dan een week duurt.
Zonder licht en zonnestralen zou op aarde geen leven en vegetatie mogelijk zijn. Geel verbinden wij met lente, voorjaarszon en nieuw leven. Kuikentjes zijn geel omdat ze dezelfde kleur hebben als de dooier die hen in het ei tot voedsel heeft gediend. Geel is een paaskleur bij uitstek.
Het is onduidelijk wie de Paashaas heeft bedacht, maar in 1682 werd er voor het eerst melding over gemaakt. De Paashaas had toen een tas vol geschilderde eieren. Er waren ook cadeaus voor kinderen die lief waren geweest. Omdat het lente is, kon men eieren vinden in verschillende kleuren.
De oorsprong van het Paasfeest ligt in ieder geval bij de joodse traditie van de Pesach. Met dit feest herdenken de Joden de Exodus uit Egypte en daarmee hun bevrijding van de slavernij. Pesach begint met de Sederavond, de avond van 14 nisan, en duurt zeven of acht dagen.
De uitslag van Foodies' grote paaseitjes test
Feestelijk PLUS (€ 2,99 voor 250 gram) & Albert Heijn chocolade eitjes (€ 2,29 voor 200 gram): 7,5. Lidl Favorina (€ 1,99 voor 200 gram), Albert Heijn Delicata extra puur (€ 2,49 voor 200 gram) & Jumbo (€ 2,29 voor 200 gram): 6,8. Jumbo bio (€ 3,49 voor 200 gram): 6,0.
Mits goed opgeslagen is chocolade 1 jaar houdbaar. Dit geldt voor de producten zonder vulling: massieve chocolade, zoals tabletten en holle figuren zoals Paashazen en Paaseieren. Bonbons met praliné-vulling zijn 6 maanden houdbaar, mits correct opgeslagen.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Ze bevatten nuttige stoffen als ijzer, choline, foliumzuur, zwavel en zink, en vitamines B2, B12, E en D. Deze vitamines verbeteren de geheugenfunctie en de cognitieve vermogens, en bevorderen in combinatie met zwavel de natuurlijke groei van haar en nagels.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Chocolade-ei is 18de-eeuwse uitvinding
Het chocolade-ei is in de 18de eeuw als luxevariant op deze eieren bedacht door Parijse banketbakkers. Aanvankelijk maakten ze de chocolade in de mal van een echt ei. Sommige bakkers en chocolatiers deden wedstrijden wie het mooiste ei kon maken.
De paashaas is een verzonnen kinderritueel, met een pedagogisch karakter. Hij schenkt oorspronkelijk slechts eieren aan kinderen die zich goed gedragen. Via een vertaald Duits boek was de paashaas in ieder geval in 1825 in Nederland bekend.
Hier komt de traditie van eieren verstoppen vandaan. De eieren die je tijdens de vastentijd niet mocht eten, werden beschilderd en verstopt. Op de zondag van Pasen ging je naar de eieren op zoek. Nog zo'n paastraditie: eieren schilderen.
Waarom we echter twéé dagen achter elkaar hetzelfde vieren, zoals met Pasen? Al in de Middeleeuwen maakte de kerk zich sterk voor een tweede feestdag. De reden is eigenlijk heel simpel én leuk: hierdoor zouden mensen wat extra vrije tijd krijgen.
Gezonde hoeveelheid
Hoeveel eitjes we precies eten tijdens deze feestdagen verschilt per persoon. Volgens het Voedingscentrum is een gemiddelde van 16 gram ei per dag een gezonde hoeveelheid. Dat komt neer op twee tot drie eieren per week. "En als je vegetariër bent, zijn dat er drie of vier.
Er is geen goedkoopste supermarkt in de kilozakken met paaseitjes, want behalve de Jumbo en de Coop zijn alle zakken € 5,99. Voor de goedkoopste gevulde paaseitjes kun je het best naar Albert Heijn gaan.
Donkere chocolade is het gezondst. Een paaseitje van pure chocolade - gemiddeld 7 à 8 gram - bevat zo'n 40 calorieën. Voor een eitje van melkchocolade is dat 45 calorieën, net als de witte variant. Paaseitjes met praliné- of notenvulling doen het 'slechter', met gemiddeld 52 calorieën.