Stambonen kunnen tot half juli in volle grond voorgezaaid worden; stokbonen tot eind juni. Stokbonen hebben namelijk een langere groeiperiode nodig dan stambonen. Sperziebonen zaaien in augustus kan enkel in een kas en moet dan begin augustus gebeuren.
Antwoord: Absoluut. Groene bonen, of het nu stambonen of struikbonen zijn, kunnen in een kas worden gekweekt als ze goede grond, volle zon, regelmatige vochtigheid en temperaturen hebben die niet te warm worden . Groene bonen groeien het beste bij temperaturen tussen 50 en 85 graden F.
Begin van half april tot mei met het binnen zaaien van sperziebonen op een zonnige vensterbank, in een propagator of in een kas . Dit geeft u een eerdere oogst dan wanneer u buiten zaait. Gebruik kleine potten of trays met diepe modules en vul deze met vochtige, multifunctionele compost.
Zo kunt u bijvoorbeeld de volgende gewassen kweken: Tomatenplanten, vroege Bloemkool, Pompoen, Paprika's, Maïs (suikermaïs), witte Selder, Komkommer, Meloenen, Stokbonen, late Prei, Aubergines, Augurken, Tuinkers, Radijsjes, Sla, Rabarber en Witlof.
Bonen houden van warmte. De tijd dat je ze in ons land kunt telen is beperkt tot de zomermaanden. Als je in tijd heel secuur en consequent zaait (van vroeg tot laat) kun je ze in principe tussen eind juni en begin tot half oktober (afhankelijk van het weer) oogsten en eten.
Bonen oogsten
soorten. Heel wat bonen kan je van april tem juli zaaien! Later zorgt ervoor dat je ook in de herfst nog bonen kunt oogsten.
bieten: 7 – 21 dagen. bonen: 8 -18 dagen. paprika : 8 tot 20 dagen. prei: 15 – 20 dagen.
In een koude kas kan je vanaf februari de eerste sla, rucola, spinazie, radijsjes en meiraapjes zaaien. Mogelijks heb je meiraapjes in de herfst nog buiten gezaaid; ze kunnen in de tuin goed overwinteren. Aardbeien kan je al oppotten.
Geschikte gewassen om in september in de vollegrond te zaaien zijn rucola, spinazie, veldsla en winterpostelein. In een kas of tunneltje kunnen verschillende slatypen (rucola, bindsla en veldsla) voor een babyleafteelt gezaaid worden. Met babyleaf zet je in de herfst verrassende en smaakvolle salades op tafel.
1. Opbinden en indraaien. De meeste tomaten, paprika's, aubergines, komkommers en pepers vragen extra ondersteuning tijdens de groei – zonder ondersteuning wordt het vaak een onoverzichtelijk geheel. Veel telers laten de planten langs een touw omhoog groeien.
Zaai sperziebonenzaden vanaf april onder dekking. U kunt ook direct in de tuin zaaien in mei-juli , zodra de grond is opgewarmd. Sperziebonenzaailingen mogen pas worden uitgeplant als de vorst voorbij is.
Er zijn struikvariëteiten van scharlakenrode pronkbonen, maar ook haricots- of sperziebonen. Deze kunnen worden gekweekt in kleinere potten, troggen of groenteteeltcontainers . Ze kunnen zelfs worden gekweekt in vensterbakken of balkonbakken.
Ja, je kunt bonen elk jaar op dezelfde plek planten . Het is belangrijk om gewassen te roteren en de grond de tijd te geven om voedingsstoffen aan te vullen, maar bonen zijn een gewas dat jaar na jaar op dezelfde plek kan worden geplant zonder de grond negatief te beïnvloeden.
Snijbonen, net als erwten, zijn veel lekkerder als ze in de tuin worden gekweekt, vergeleken met die je in de winkel koopt. Ze zijn een van de makkelijkste groenten om te kweken en produceren normaal gesproken talloze oogsten. Ze gedijen het beste in kassen die warme omstandigheden nodig hebben om te ontkiemen .
Struikbonen groeien compact (ongeveer twee voet hoog) en hebben geen extra ondersteuning nodig van een structuur zoals een trellis . Stokbonen, ook wel klimbonen genoemd, groeien als klimplanten die 10 tot 15 voet hoog kunnen worden en een trellis of paal nodig hebben.
Wanneer bonen planten? Zaden kunnen het beste buiten worden gezaaid , op elk moment na de laatste vorst in het voorjaar, wanneer de grond is opgewarmd tot ten minste 48°F (9°C) . Plant niet te vroeg, want koude, vochtige grond vertraagt de kieming en kan ervoor zorgen dat de zaden gaan rotten.
Tomaten, paprika's, aubergines, komkommers en meloenen zijn gewassen die je goed in een kas kunt telen. Deze vruchtgewassen zijn namelijk allemaal warmteminnend, wat betekent dat ze een bepaalde warmte nodig hebben om te kunnen groeien en om vruchten aan te maken/rijpen.
Dit is niet zo mooi, maar wel nuttig. In deze kas staan onder andere rijtjes met veldsla, pluksla, snijsla, rijtjes radijs, mosterdblad, bietjes, worteltjes, winterpostelein, tuinkers, knolvenkel, lente-ui, kervel, rucola, winteruien en knoflook.
In de kas kun je zaaien: Tuinbonen, doperwten en peulen kun je in de kas of onder glas voorzaaien. Tuinbonen mogen eind februari ook buiten gezaaid worden, ze kunnen best wat kou verdragen.
Tomaten, paprika's, komkommers, courgette en sla
Tomaten, paprika's en aubergines zijn kasschatjes en zullen gedijen in de warmte. Komkommers, pompoenen en courgettes doen het ook goed en ze tegen een trellis of muur laten groeien is een geweldige manier om wat ruimte te besparen.
Uw courgettezaden moeten in het late voorjaar worden geplant, zodra er geen kans meer is op vorst. Zaden kunnen binnenshuis worden gestart en vervolgens in containers of rechtstreeks in de grond in uw kas worden getransplanteerd .
Grond en watervoorziening
In een te natte en te koude grond komen bonen gewoonweg niet op. Ook de kiemplantjes zijn nog heel gevoelig voor kou en vocht. Doordat volgroeide bonen een oppervlakkig wortelstelsel hebben, kan de plant na enkele dagen wateroverlast al afsterven.
Sperziebonen dulden absoluut geen vorst en mogen daarom pas in de periode vanaf half mei tot juli worden gezaaid. Zaai de zaden op een zonnige plaats op 2 cm diepte in vochtig gemaakte grond. Voor struikbonen zaai je per 20 cm 3 zaden in een geultje.
Net als de andere peulvruchten hebben haricots verts en sperziebonen amper tot geen mest nodig. Een beetje compost kan nooit kwaad maar over het algemeen redden de peulvruchten zichzelf. Het is handig om de grond net voor het zaaien zoveel mogelijk onkruidvrij te maken.