Een goed georganiseerde koelkast, een correct ingestelde thermostaat, een goede deursluiting en voldoende ventilatie kunnen helpen om het bevriezen van voedsel te voorkomen.
Ijs in de koelkast is vrij normaal. Wanneer de lucht wordt gekoeld in de koelkast kunnen de koelelementen ervoor zorgen dat het vocht in de koelkast bevriest, de condens die je ook wel ziet in de koelkast vriest aan.
IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
Als de deuren van de koelkast vaak worden geopend of niet goed zijn afgedicht, stroomt de warme lucht van buiten het apparaat in. Deze condensatie verandert dan in vocht of rijp. Dit kunt u voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan.
Met een spons is dat risico uit de lucht, het neemt meer op dan papier én het ziet er ook gewoon net wat beter uit dan een stel oude kranten in je koelkast.
Zet je koelkast in een koele ruimte (zorg dat de temperatuur niet boven de 30°C komt) en houd je koelkastdeur zoveel mogelijk gesloten . Doe fruit, groente en salade in de groentelades en restjes in afgesloten bakken. Zo voorkom je dat er vocht uit het eten ontsnapt en er condensatie ontstaat.
Koelkasten zorgen ervoor dat uw eten koel blijft, maar niet vriest. Te koude temperaturen in uw koelkast kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals geblokkeerde ventilatieopeningen, onjuiste temperatuurinstellingen, lekkende deurrubbers, problemen met uw ingebouwde ijsblokjesmachine en meer.
De meeste groenteladen hebben verstelbare ventilatieopeningen die de vochtigheidsgraad binnenin regelen om verschillende soorten producten beter te kunnen bewaren. Groenteladen kunnen vochtig worden, met aanzienlijke condensvorming als gevolg.
Een van de meest voorkomende redenen waarom uw Frigidaire koelkast voedsel invriest, is een onjuiste temperatuurinstelling . Hier is wat u moet controleren: Draaiknop of digitale bediening: zorg ervoor dat de koelkasttemperatuur is ingesteld tussen 35°F en 38°F. Lagere instellingen kunnen ervoor zorgen dat de koelkast uw voedsel invriest.
Gebruik kokend water om te ontdooien
Om het ontdooiproces te versnellen, kunt u kokend water in de koelkast zetten. De stoom die daarbij vrijkomt, helpt het ijs te smelten.
Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.
Het afvoergaatje is een klein gaatje en bevindt zich doorgaans boven de groentelades in de achterwand van de koelkast. Gebruik een wattenstaafje of een klein borsteltje om het gaatje schoon te maken. Spoel het daarna door met een beetje azijn om algenvorming te voorkomen.
"Het eerste wat u moet doen is de temperatuurinstelling controleren ," zei mevrouw Reek. Ze raadde aan het advies van de fabrikant op te volgen, maar merkte op dat de meeste units tussen 36 en 38 graden Fahrenheit moeten worden ingesteld om voedsel vers te houden zonder te bevriezen.
De meeste koelkastladen hebben een ventilatieopening die zorgt voor een goede luchtstroom in de lade. Als deze ventilatieopening wordt geblokkeerd door te veel eten, blijft er koude lucht in zitten, waardoor items bevriezen . Voorkom dat de onderste laden van de koelkast bevriezen door ze slechts halfvol te houden.
Houd voedsel uit de buurt van ventilatieopeningen
De meeste koelkasten hebben een koelopening boven of aan de zijkant van de bovenste plank. Dit is waar de meeste koude lucht vandaan komt, dus door voedsel hier weg te houden, voorkom je dat het bevriest. (Een straal van 5 inch zou voldoende moeten zijn.) Als het probleemgebied een deurplank is, kun je de positie ervan aanpassen.
IJsvorming in de koelkast
Een beetje ijs in de koelkast kan geen kwaad en hoort bij het natuurlijk koelproces. Dit komt door het aan- en uitslaan van het koelelement, welke zich op de achterkant van de koelkast bevindt. Als de juiste koelkast temperatuur is bereikt zal deze uitgaan.
Hoe werken de groentelades van de koelkast? De meeste vochtigheidslades zijn met een paar klikken instelbaar tussen laag en hoog. Deze instellingen openen of sluiten eenvoudigweg een venster in de lade . Voor de lage vochtigheidsinstelling is het venster volledig open; voor de hoge vochtigheidsinstelling is het volledig gesloten.
Vaak raakt koude lucht opgesloten , waardoor voedsel in afgesloten ruimtes zoals groentelades bevriest. Zelfs als de koelkast niet vol is, kan een groentelade die voedsel invriest overvol zijn. Als de lade met te veel voedsel is gevuld, kunnen de ventilatieopeningen geblokkeerd raken, waardoor koude lucht erin wordt opgesloten.
Als er niet genoeg gekoelde items zijn om deze koude lucht te absorberen, kan het vershoudvak te koud worden, waardoor voedsel bevriest . Om te voorkomen dat een GE-koelkast bevriest door gebrek aan voedsel, moet u proberen deze altijd voor ¾ vol te houden.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Oplossing water in de koelkast
Dan kan het afvoergaatje voor het condenswater verstopt zitten. Regelmatig de koelkast schoonmaken zal dit voorkomen. Is de condenswaterafvoer verstopt? Met een wattenstaafje of satéprikker met stukje keukenpapier kun je dit verhelpen.
De koelkast is mogelijk ingesteld op een lagere temperatuur dan vereist. De aanbevolen temperatuur is ongeveer 4 °C tot 5 °C. Vloeistoffen of voedsel dat vloeistof bevat, kan bijdragen aan vochtvorming binnenin . Ook voedsel zoals sla en fruit laat vocht vrij in het apparaat als het afkoelt.
Deur openen: Als u onlangs de koelkastdeur open had staan, zal de luchtvochtigheid hoger zijn dan normaal. Dit komt doordat warme, vochtige lucht zijn weg naar het hoofdkoelvak heeft gevonden . De meeste koelkastmodellen zijn ontworpen om dit vocht op te vangen als condensatie en het uit het koelkastinterieur te leiden.