Wanneer je veel last hebt van winderigheid is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Om achter de oorzaak van de klachten te komen krijg je vragen over die klachten en over je voeding. Soms is een lichamelijk onderzoek van je buik of een inwendig onderzoek van de anus en de endeldarm (rectaal toucher) nodig.
Oorzaken van hinderlijke flatulentie kunnen zijn: overmatig inslikken van lucht, gebruik van bepaalde voedingsmiddelen, een onevenwichtig voedingspatroon en een overmaat aan bacteriën in de dikke darm. Winderigheid heeft zelden te maken met een medisch relevante oorzaak.
Het eten van vezelrijke voeding, ervoor zorgen dat je veel water drinkt en regelmatig aan lichaamsbeweging doet, kan je helpen en ervoor zorgen dat je minder snel last van winderigheid krijgt.
Veelvoorkomende oorzaken van winderigheid zijn het inslikken van teveel lucht, het niet goed verteren van voedingsstoffen, of een snelle toename in vezelinname. Bij last van winderigheid is het raadzaam om de inname van voedingsmiddelen zoals peulvruchten en koolsoorten te beperken en om rustig te eten.
Winderigheid is een symptoom dat kan wijzen op darmkanker: FABEL. Winderigheid wijst niet op darmkanker.
Het is heel normaal om af en toe en scheet te laten. Soms kan er extra gasvorming in de darm optreden en dat kan klachten veroorzaken. Ook bepaalde voedingsmiddelen kunnen extra winderigheid veroorzaken. Welke producten dit zijn, verschilt van persoon tot persoon en hangt ook af van de hoeveelheid die wordt gegeten.
Van te veel vet eten komen natte 'vettige' winden, en ook die stinken. "Darmgassen zijn normaal en ruiken niet altijd. Maar wel als je spijsvertering niet helemaal op orde is of als je gevoelige darmen hebt", legt Meijer uit. En van dat laatste hebben veel mensen last.
De algemene gedachte dat mannen meer scheten laten dan vrouwen? Absoluut een mythe. 'Onderzoek heeft niet aangetoond dat gasproductie genderspecifiek is', zegt Lashner. Zowel dames als heren kunnen zo'n 20 keer per dag winden laten en toch worden beschouwd als in het 'normale' bereik, voegt Staller toe.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Door het inslikken van lucht, door verkeerde eetgewoontes (zoals te veel of te snel eten) of door spanningen, kan zich lucht of gas ophopen in het maagdarmkanaal. Vaak spelen verschillende oorzaken tegelijk een rol. Ook alcohol en roken kunnen soms gasophoping geven.
Ouderen hebben meer last van winderigheid. Dit heeft te maken met veranderingen in de spijsvertering. Ook hebben veel ouderen moeite met het ophouden van een wind omdat de kracht van de bekkenbodem afneemt. Winden bestaan voor 99% uit reukloze gassen als stikstof, zuurstof, methaan, kooldioxide en waterstof.
Koolzuurhoudende dranken en bier kunnen meer gasvorming geven. Meestal boer je het gas op, maar bij sommige mensen ontstaat toch meer winderigheid. Overmatig alcohol gebruik geeft bij iedereen de volgende dag meer winderigheid. Drinken tijdens het eten kan ook zorgen dat u veel lucht inslikt.
beweeg regelmatig
Voldoende lichaamsbeweging helpt je spijsverteringsstelsel om je eten te verteren, het stimuleert een goede werking van je darmen. Probeer elke dag minstens 20 minuten actief te bewegen.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Scheten zijn meestal gezond
Dat scheten soms een enigszins rottende geur hebben hoeft niets te betekenen. Af en toe een wind laten hoort namelijk bij een gezonde werking van het spijsverteringsstelsel en bepaalde voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat uw winden viezer ruiken.
Een aantal producten kan extra gasvorming veroorzaken. Dit zijn onder andere: Koolsoorten, zoals rode kool, witte kool, savooiekool, spruitjes, koolraap. Prei, paprika, uien, knoflook.
Vermijd koolzuurhoudende dranken: zoals eerder vermeld kunnen ze lucht in het spijsverteringsstelsel brengen, wat kan leiden tot een verhoogd opgeblazen gevoel.
Nu blijkt echter dat mensen je juist dankbaar moeten zijn als ze van jouw geur mogen 'genieten'. Uit onderzoek van de universiteit van Exeter blijkt namelijk dat waterstofsulfide, een van de stoffen die scheten hun kenmerkende geur geven, verschillende positieve effecten op de gezondheid heeft.
Andere groenten en fruitsoorten kunnen winderigheid stoppen. Bijvoorbeeld cantaloupe (meloen), bessen, druiven, sla, aubergine, okra, paprika, tomaten en olijven. Bonen staan er overigens ook om bekend winderigheid te stimuleren.
Hoewel opgesloten gas ongemak kan veroorzaken, verdwijnt het meestal vanzelf na een paar uur . Sommige mensen kunnen de pijn die wordt veroorzaakt door opgesloten gas verlichten met behulp van natuurlijke remedies, bepaalde lichaamshoudingen of OTC-medicijnen. Het vermijden van bekende triggerfoods of -dranken kan helpen voorkomen dat er opgesloten gas ontstaat.