De voedselveiligheidsregels rond houdbaarheidsdata Zachte kaas zoals mozzarella draagt een "te gebruiken tot"-vervaldatum, of een uiterste consumptiedatum. Dat wil zeggen dat je mozzarella liever niet meer na deze datum eet. Gemiddeld kan mozzarella tot een drietal weken na productie worden gegeten.
De kaas is verzuurd of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Zachte kaas, zoals Camembert en Mozzarella kan je daarom ook het minst lang bewaren. In de verpakking, kan je deze kaassoorten 1 tot 2 weken bewaren.
Het is onaangenaam om goede kaas met de slechte weg te gooien, maar uiteindelijk veel veiliger. Verse kazen en gewassen korstkazen zijn een ander verhaal. Als u slijmerige schimmel ziet, of roze, roodachtige lelijke plekken op uw verse kazen (zoals Mozzarella) of op uw dubbele of driedubbele crème kazen, gooi ze dan gewoon weg . Ze zijn gaar.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Als u een gezond immuunsysteem hebt, kunt u wat last krijgen van indigestie als u per ongeluk een kleine hoeveelheid bedorven kaas eet. Vaak worden bedorven kazen aangetast door schadelijke schimmels, zoals zwarte schimmel, en dit kan bij sommige personen een allergische reactie veroorzaken.
De kern van de zaak
Na opening kunt u de meeste zachte kazen veilig in de koelkast bewaren gedurende ten minste 7 dagen en de meeste harde kazen gedurende 3-4 weken. Controleer harde kazen zorgvuldig op schimmel en snijd eventuele plekken weg, maar gooi zachte kazen en verkruimelde, geraspte of gesneden kazen (zowel hard als zacht) weg als u schimmel ziet .
Het defect heeft geen invloed op de smaak of veiligheid , maar het heeft wel belangrijke economische gevolgen. De roze kleur op het oppervlak of in de kaas kan ertoe leiden dat producten niet op de markt worden gebracht of zelfs van de markt worden gehaald.
Zodra je het opent, blijft verse mozzarella of burrata vijf dagen in de koelkast goed. Hetzelfde geldt voor geraspte mozzarella, ongeacht de datum die op de verpakking staat. Broodmozzarella is na opening 21 dagen houdbaar in de koelkast en gerookte mozzarella is 28 dagen houdbaar, aldus Strange.
Hoe te bewaren. Deze gemarineerde mozzarellaballetjes blijven goed in een luchtdichte container in de koelkast tot 5 dagen .
Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid raadt af om bederfelijke levensmiddelen langer dan twee uur buiten de koelkast te bewaren. Dat geldt zeker voor zachte kazen, zoals kwark, roomkaas, brie of verse mozzarella.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Naast verzadigde vetten zorgen grote hoeveelheden vlees en (gesmolten) kaas ook voor slakken in je darmen. Het vermijden van deze twee is simpel: eet vaker vis in plaats van vlees en vervang kaas door hüttenkäse, mozzarella of feta kaas en je zal direct merken dat je minder last van je darmen hebt.
Geur Kaas zou normaal gesproken een karakteristieke geur moeten hebben die gerelateerd is aan het type, maar als het zuur, ranzig of naar ammoniak ruikt , is het een teken van bederf. Schimmel Zichtbare schimmel op kaas is een teken dat het bedorven is.
Mozzarella met een laag vochtgehalte kan wekenlang in de koelkast bewaard worden, wat betekent dat het gemakkelijk te vervoeren is en in grotere hoeveelheden gekocht kan worden. Dit is over het algemeen een goedkopere optie.
U kunt mozzarellakaas in geraspte en blokvorm invriezen gedurende 3 tot 6 maanden . Verse mozzarella, zoals buffelmozzarella, wordt niet aanbevolen om in te vriezen vanwege veranderingen in textuur en smaak. Als u het invriest, kan het maximaal 1 tot 2 maanden houdbaar zijn.
Verlopen kaas kan potentieel schimmel herbergen die gevaarlijk is bij consumptie . Volgens de USDA kunnen beschimmelde voedingsmiddelen allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken. Als de schimmel aan de juiste omstandigheden is blootgesteld, kan het mycotoxinen produceren, een giftige stof die je ongelooflijk ziek kan maken.
Oorsprong van roze verkleuring
Een snel verlies van de gele component van de annattokleuring van de kaas produceert deze roze kleur op het kaasoppervlak . Na een langere periode onder de lampen gaat de rode component van de annattokleur ook verloren, maar in een langzamer tempo.
Mozzarella wordt beschouwd als een gezondere kaas vanwege het lagere vet- en caloriegehalte vergeleken met andere kazen. Het is ook een goede bron van eiwitten, calcium en andere essentiële voedingsstoffen, waardoor het een voedzame aanvulling is op een evenwichtig dieet.
U kunt mozzarella doorgaans ongeveer 3-4 weken bewaren, mits goed bewaard vanaf de productiedatum. Een manier om het vers te houden is om het een beetje vochtig te maken en in een plastic zak te bewaren. Ik hoop dat dit uw vraag beantwoordt. En nu, geniet van die pizza!
Het eten van een kleine hoeveelheid beschimmelde kaas zal waarschijnlijk geen gezondheidsproblemen veroorzaken voor de meeste mensen . Zodra u merkt dat de kaas beschimmeld is, gooit u deze weg. Als u schimmel op een blok harde of halfzachte kaas ziet, is het veilig om deze af te snijden, samen met een straal van 2,5 cm eromheen.
Het zijn hoogstwaarschijnlijk calciumlactaatkristallen , ook wel bekend als "kaaskristallen". Ze zijn volkomen veilig om te eten en betekenen meestal dat een kaas smaakvol en goed gerijpt is.
Als u van plan bent om de kaas te koken of te smelten, is het waarschijnlijk veilig om te eten, maar het kan niet normaal smaken . Vochtige kazen zoals mozzarella kunnen Listeria, E coli, brucella en salmonella bevatten, dus als u twijfelt en niet geïnteresseerd bent in een voedselvergiftiging, kunt u het het beste gewoon weggooien.
Alleen wanneer harde kaas nog stevig aanvoelt en een normale geur heeft, dan is het veilig om te eten. Mits je het beschimmelde deel wegsnijdt. Voelt de kaas juist zacht aan en ruikt het niet meer goed? Dan moet je de kaas altijd weggooien en kan je ervan uitgaan dat het niet meer veilig is om te eten.