Weet u echt hoelang u uw vlees kunt bewaren? Hebt u al gedacht aan een vacuümbewaring van uw vlees in de koelkast? We raden u normaal aan om uw vlees in het koelste gedeelte van uw koelkast te plaatsen (tussen 0 en 4 °C). Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn.
In het algemeen blijft vacuüm verpakt voedsel tot wel 5 keer langer goed dan niet-vacuüm verpakt voedsel. Zo kun je bijvoorbeeld vacuüm verpakte kaas tot wel 2 maanden bewaren in de koelkast, terwijl niet-vacuüm verpakte kaas slechts enkele weken goed blijft.
Rauwe kip kan je eigenlijk maar één à twee dagen in de koelkast bewaren. Winkel dan ook met een plan of vries de kip in als je haar wilt bewaren. Controleer rauwe kip altijd op kleur, textuur en geur. Ook bereide kip blijft niet eeuwig goed in de koelkast.
Gezouten vleeswaren zoals rookvlees en ontbijtspek bewaar je ongeveer één week in de koelkast. Gekookte vleeswaren zoals kipfilet, leverworst en gebraden gehakt blijven ongeveer 4 dagen goed. Fricandeau en rosbief zijn minder lang houdbaar, zo'n 2 dagen na openen.
Deze zakken worden in een vacuümmachine ontdaan van alle zuurstof en luchtdicht geseald. Hierdoor worden de producten geconserveerd en langer houdbaar zonder dat er enige middelen worden toegevoerd om de houdbaarheid te verlengen. Tevens is dit een perfecte verpakking om het vlees in te vriezen.
Vlees, zoals rundvlees, gevogelte en vis, blijft over het algemeen maar zes maanden vers als het op de conventionele manier in de vriezer wordt bewaard. Door uw vacuümsealer te gebruiken, kunt u die houdbaarheid verlengen tot ongeveer twee tot drie jaar .
We raden u normaal aan om uw vlees in het koelste gedeelte van uw koelkast te plaatsen (tussen 0 en 4 °C). Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn. Wij raden u aan om het vlees maximum 10 dagen te bewaren. Natuurlijk is vlees beter als het vers blijft.
De houdbaarheid van uw voedsel wordt aanzienlijk verlengd wanneer u het vacuüm verpakt. Door voedsel vacuüm te verpakken, blijft het 3 tot 5 keer langer houdbaar dan voedsel dat in plastic bakjes of zakken wordt bewaard . De exacte tijd dat voedsel vacuüm verpakt blijft, varieert afhankelijk van of u het in de koelkast, vriezer of voorraadkast bewaart.
Na het vacumeren moet deze in de koelkast of in de vriezer. Het nadeel is dat de vis daar in zijn geheel veel ruimte in beslag zal nemen.
Door lucht uit de verpakking te verwijderen voorkomt u oxidatie en bederf. Hierdoor blijven uw vleesproducten langer vers met behoud van kwaliteit. Het minimaliseert namelijk de kans op bacteriële groei. Dit verlengt de houdbaarheid.
Om te vacumeren, verpak je je producten in een vacuümzak, die je in de vacuümkamer van een vacuümmachine plaatst. Een pomp trekt alle lucht uit de kamer, dus ook uit de zak.
Fabrikanten van vacuümsealer raden aan om geen rauwe uien, verse champignons of verse knoflook te verpakken vanwege de zorgen over botulinum. Sommige voedingsmiddelen zijn niet goed te sealen, zoals bakkerijproducten en vloeibare producten .
Voedsel bewaren door vacuümverpakken
Het proces van het vacuüm verpakken van voedsel omvat het verwijderen van zuurstof uit de container of zak om een luchtdichte vacuümafdichting te creëren . Dit wordt gedaan met een vacuümverpakmachine en kan worden gebruikt voor elk type vochtig of droog voedsel zoals zeevruchten, vlees, groenten of granen.
Vacuüm verpakt vlees kan een tijdje bewaard worden. Als het gekoeld is, kan het ongeveer twee tot drie weken bewaard worden. Als het bevroren is, kan het tot zes maanden bewaard worden .
Geur. Kip is bedorven als het scherp of vies ruikt . Vaak weet je dat je kip bedorven is als het naar rotte eieren ruikt – de geur is kenmerkend en je kunt het niet missen.
Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, ook al ziet het er nog goed uit en ruikt het nog goed . Het is veilig om voedsel te eten tot middernacht op de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel gekookt of ingevroren is. Voedsel kan worden gekookt tot middernacht op de houdbaarheidsdatum die op het product staat en kan vervolgens worden afgekoeld en in de koelkast worden bewaard.
Bijvoorbeeld, rundvlees en gevogelte kunnen twee tot drie jaar meegaan vergeleken met normale opslag, wat het een van de beste manieren maakt om vlees te conserveren. Omdat uw sealer het meeste zuurstof uit de bewaarzak zuigt, is de kans kleiner dat uw vlees oxideert en verkleurt.
Hoe lang blijft vacuum verpakt voedsel goed in de diepvries? Diepvriesvlees, gevogelte en vis zijn in de vriezer tot zes maanden houdbaar als ze op de gebruikelijke manier zijn verpakt. Wanneer het vlees vacuum wordt verpakt, blijft het tot 3 jaar vers en vrij van vriesbrand.
Je moet vacuumverpakt voedsel net zo koelen of invriezen als ander voedsel. De ideale temperatuur voor de koelkast is ongeveer 3 graden, voor de diepvries is het -18 graden. Als je koelen en vacuumverpakken combineert, kun je echter veel levensmiddelen een stuk langer bewaren.
Wikkel het hoofdgedeelte in noppenfolie en zorg ervoor dat alle kanten bedekt en gewatteerd zijn . Voor stofzuigers met een stofzuigerbuis, wikkel de stofzuigerbuis en de slang apart in, met extra vulling voor kwetsbare plekken. Als uw stofzuiger een HEPA-filter heeft, verwijder deze dan en verpak deze apart om schade te voorkomen.
Vleesproducten
Vacuüm verpakt rood vlees, gevogelte of gezouten vleeswaren blijven aanzienlijk langer houdbaar en behouden hun kwaliteit. Of het nu gaat om biefstuk, kipfilets of ham, de luchtdichte verpakking beschermt tegen oxidatie en bacteriën. Zorg ervoor dat u het vlees grondig wast en droogt voordat u het vacuüm verpakt .
Het simpele antwoord is ja – u kunt vlees vacuüm sealen! Een grote verscheidenheid aan vlees kan ongekookt worden geseald en ingevroren, terwijl een paar items na het koken geseald kunnen worden .
Het soort voedsel dat u wilt sealen, maakt ook verschil. Zo werkt vlees, dat mogelijk wat vloeistof bevat, het beste in een sealer met een vochtfunctie .