Water. Zaaien doe je in licht vochtige grond. Daarna is het belangrijk om de grond niet gortdroog te laten worden. Wortelen mogen niet continu nat staan, maar een paar droge dagen kunnen ook funest zijn.
Leg gesneden groenten in water
Wortels, selder, aardappelen, radijs en appel leg je na het snijden in een bakje met fris water in de koelkast. Zo blijven ze verrassend lang vers!
Je kunt je groenten al enkele dagen op voorhand schillen en snijden. Op deze manier hoef je ze alleen maar toe te voegen terwijl je aan het koken bent, waardoor je kostbare tijd bespaart én meer kunt genieten van het gezelschap van je gasten.
Als leidraad geef ik aan dat een plantje een half uur in een laag water moet staan en daarna terug kan. Maar dit kan soms verschillen. Bijvoorbeeld als je een heel grote plant hebt, of als de aarde kurkdroog is. Bij al deze methodes is het dus belangrijk dat je checkt of je plant voldoende vocht heeft opgenomen.
De beste en makkelijkste manier om gesneden groenten te bewaren is in water. Doe de stukjes gewoon in een glazen pot met deksel die je tot aan de rand met koud water vult. Sluit de pot goed af en bewaar 'm in de koelkast.. Ook als ze al een beetje slap geworden zijn, krijg je ze dankzij koud water snel weer knapperig.
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten. Een badje van zo'n 10 minuten in ijswater doet wonderen.
Om wortels voor een langere periode (zeg, meer dan drie dagen) in de koelkast te bewaren, heb ik ontdekt dat het het meest efficiënt is om ze in een luchtdichte en afsluitbare of vacuümzak te bewaren . De afsluiting van de zak helpt de luchtvochtigheid te regelen (koelkasten creëren vaak droge omstandigheden, waardoor voedsel uitdroogt).
Welke planten zijn geschikt voor terrariums en glazen potten? In een gesloten terrarium gedijen moerasachtige planten zoals varens of mini kamerplanten het beste, terwijl een open terrarium beter past bij mini vetplanten, kleine cactussen of luchtplantjes.
Bereid je groenten de avond ervoor voor
Schil aardappelen, wortels, pastinaken en alle andere groenten die je eet en laat ze een nacht in pannen met koud water staan . Dit bespaart je een hoop gedoe en extra rommel op kerstochtend.
Wortels: Wortels kunnen van tevoren worden geschild (als u ze in hun geheel roostert) of geschild en gehakt, geraspt of geraspt tot 3 tot 4 dagen van tevoren . Bewaar in een afgesloten zak of bakje met een luchtdichte deksel in de koelkast. Paprika's: Kunnen 2 tot 3 dagen van tevoren worden gewassen, ontpit en ontpit.
Houd er rekening mee dat groenten voedingsstoffen en smaak verliezen als ze eenmaal zijn gesneden, omdat ze worden blootgesteld aan lucht (oxidatie). Door gesneden groenten goed te bewaren, blijven ze langer vers en smaken ze langer, en zijn ze ook heel gemakkelijk te eten als tussendoortje of te gebruiken in recepten. Alle gesneden groenten moeten binnen 2 tot 3 dagen worden gebruikt .
Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed. Winterwortelen kan je tot 4 weken bewaren. Wortelen invriezen kan ook. Je bewaart ze zo tot 12 maanden.
Snijd daarnaast je groenten en fruit altijd zo kort mogelijk van tevoren, zodat de kleur en voedingswaarde zoveel mogelijk behouden blijven.
De worteltjes zijn beschimmeld of slap. Dit bederf herken je door goed te kijken of eventueel voelen. Je kunt de worteltjes zo opknabbelen. Ook kun je ze in plakjes snijden en bijvoorbeeld meewokken in een gerecht.
Veel kamerplanten, zoals begonia's, coleus, stippenplanten, klimop en philodendrons, wortelen gemakkelijk in water. Andere planten, waaronder veel houtachtige planten zoals hibiscus en citrus, wortelen niet goed in water.
Om wortelgroei te bevorderen, maak je een worteloplossing door een aspirine in water op te lossen . 3. Geef je nieuwe plant de tijd om te acclimatiseren van water naar aarde. Als je je stek in water laat wortelen, ontwikkelt het wortels die het beste zijn aangepast om te krijgen wat ze nodig hebben uit water in plaats van uit aarde, gaf Clark aan.
Dompel een papieren handdoek in koud water en wikkel deze om de wortels. Doe de ingepakte wortels in een luchtdichte bak en zet deze in een kouder gedeelte van de koelkast, zoals een groentelade of in de buurt van de vriezer. Gebruik binnen 3 weken.
Bewaren in een luchtdichte verpakking
Bewaar ze in een luchtdichte container ondergedompeld in water, en je zult een gelukkige snacker zijn. Je kunt de wortels bereiden zoals je wilt, maar de beste manier is om de schil niet te pellen voor de langste bewaartijd.
Waarom worden wortels slecht? Een van de redenen waarom de meeste verse groenten en fruit slecht worden, is vanwege het gas dat ze uitstoten als ze rijpen . Wortels, net als andere groenten, geven een gas af dat ethyleen heet als ze rijpen.
Maar als je wortel slap is geworden, kun je hem gemakkelijk weer tot leven wekken door hem in water te weken . Onderzoek van de University of Otago heeft uitgewezen dat wortels 10 keer langer houdbaar blijven als je ze in de koelkast bewaart in een luchtdichte container met een papieren handdoek op de bodem.
Heb je (winter)wortels in de tuin staan, dan kun je ze ter plaatse bewaren als je ze met stro afdekt. Winterwortels kun je inkuilen of inkisten. Gekochte wortels bewaar je gemakkelijk een maand in de groentelade van de koelkast. Jonge wortels zijn fragieler en kun je daarom maximaal twee weken bewaren.
Wanneer je plant teveel water krijgt, kunnen de wortels verstikt raken en krijgen ze niet genoeg zuurstof. Dit kan leiden tot slappe bladeren en een verzwakte plant.