Waarom eten we graag chocolade Moedermelk is zoet en op latere leeftijd wordt de smaak van zoet door onze hersenen geassocieerd met energie. Daarom hebben de meeste mensen ook een voorkeur voor melkchocolade. In pure chocolade zit veel minder suiker.
Fenylethylalanine en endorfine
In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
Studies laten zien dat het eten van (donkere) chocolade helpt bij het verlagen van je bloeddruk en lijkt daarmee het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Ook kan cacao de hoeveelheid HDL (goede) cholesterol verhogen, wat je kans op hart-en vaatziekten verlaagt.
Chocola vind je vaak zo lekker omdat je de zoete smaak associeert met de grote hoeveelheid calorieën en de belonende waarde van cafeïne-achtige stoffen in de cacao. Dit associatief leerproces verklaart waarom prikkels als de geur en kleur van een stuk chocola smaakverwachtingen oproept.
Studies hebben aangetoond dat het consumeren van chocolade de productie van endorfine stimuleert, een hormoon dat geassocieerd wordt met een gevoel van vreugde of tevredenheid. Bovendien kan chocolade bij veel mensen een gevoel van warmte en comfort opwekken dat stress kan verlichten.
In donkere chocolade zitten antioxidanten (flavanolen) die zouden kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Omdat melkchocolade minder van die antioxidanten bevat dan donkere chocolade, wordt melkchocolade als minder gezond beschouwd.
Veel vrouwen verlangen vooral naar chocolade. Dit komt omdat chocolade magnesium bevat. Dit is een stof waar veel vrouwen tekort aan hebben. Chocolade bevat ook fenylethylamine; een stofje dat een rol speelt bij het aanmaken van serotonine.
Een van de redenen achter het verlangen naar chocolade is dus de chemie van de hersenen . Chocolade staat er bijvoorbeeld om bekend dat het fenylethylamine (PEA) bevat. En dit is iets dat de afgifte van endorfines triggert. Uiteindelijk creëert de afgifte van endorfines een plezierige sensatie – een ervaring van comfort.
Chocolade Er is niets beter dan een goed stuk chocolade. Het is rijk, romig, zacht en het zorgt ervoor dat we ons even zo-o-zo goed voelen, dat is het dan; totdat het schuldgevoel van de calorieën toeslaat . Chocolade is toevallig een van mijn favoriete zoetigheden.
Als we chocolade eten, maken onze hersenen een chemische stof aan die serotonine heet . Deze chemische stof zorgt ervoor dat we ons goed en gelukkig voelen. Dus als we ons verdrietig of angstig voelen, kan chocolade ons juist helpen om ons beter te voelen. Chocolade bevat iets dat tryptofaan heet, wat een bouwsteen is voor serotonine.
Hoewel de smaak (vergelijkbaar met chocolademelk) de sleutel is tot de populariteit ervan, werd melkchocolade historisch gezien gepromoot als gezond voedsel, vooral voor kinderen.
Hoog calorie- en suikergehalte: Melkchocolade bevat doorgaans veel calorieën, suiker en vet, en te veel consumeren kan leiden tot gewichtstoename en andere schadelijke gezondheidseffecten . Bovendien kan het hoge suikergehalte bijdragen aan onevenwichtigheden in de bloedsuikerspiegel en gebitsproblemen.
Of je nu een fan bent van melk- of pure chocolade, doe het rustig aan. Een reep melkchocolade van 1,55 ounce bevat 235 calorieën, 13 gram vet en 22 gram suikers . Dezelfde hoeveelheid pure chocolade van 70 procent bevat 263 calorieën, 12 gram vet en 11 gram suikers.
Chocolade cravings
Heb je ongelooflijk veel zin in een brownie, die reep chocolade of een doosje bonbons? Dan is de kans groot dat je lichaam eigenlijk hunkert naar extra magnesium. Chocolade bevat het stofje fenylethylalanine, waardoor je hersenen de neurotransmitter endorfine aanmaken.
Dat mensen spreken over een verslaving is echter niet zo gek. "In chocolade zitten stoffen als cafeïne, suiker en vet die hetzelfde effect kunnen hebben als alcohol en drugs. Door de consumptie van chocolade maak je dopamine aan en activeer je de beloningscentra in de hersenen", aldus Noijen.
Wanneer iemand een sterke behoefte naar chocola heeft dan kan dit een indicatie zijn van een vitamine en / of mineralentekort. Een tekort van het mineraal magnesium kan ervoor zorgen dat jij een sterke drang naar chocola gaat krijgen. Houd hier dus rekening mee wanneer je naar chocola hunkert.
Er zijn vier chemicaliën bekend die door de hersenen worden vrijgegeven bij het eten van chocolade: endorfine, serotonine, dopamine en oxytocine . Serotonine wordt vaak geassocieerd met geluk. Mensen met depressie of angst hebben vaak een laag serotoninegehalte.
Waarom kan ik niet stoppen met chocolade eten? Omdat chocolade echt verslavend is, kun je de controle verliezen over je chocolade consumptie. De werkzame stoffen in chocola beïnvloeden namelijk de hersenen en zorgen ervoor dat je een goed gevoel krijgt wanneer je het eet.
Flavonoïden hebben een beschermende werking tegen hart- en vaataandoeningen; Chocolade zorgt voor de aanmaak van endorfine. Dit onderdrukt pijn en zorgt voor een euforisch gevoel.
Crisp en chocolade verlangens kunnen geassocieerd worden met bepaalde mooie jeugdherinneringen , waar we naar grijpen als we op zoek zijn naar een gevoel van troost of beloning. We kunnen ook verlangen naar de gevoelens van plezier die het eten van vet en suikerrijk voedsel biedt, net zoals we dat doen als we gestrest zijn.
De meeste chocoladelekkernijen zijn ook suikerrijk, dus als je een reep chocolade wilt, is het misschien de suiker waar je echt naar op zoek bent. Je hebt weinig energie . Een middagdip kan ervoor zorgen dat je naar chocolade grijpt, zowel vanwege de suiker als de cafeïne.
Niet veel mensen zullen het weten, maar chocolade wordt gezien als een afrodisiacum, dat kalmerende chemicaliën voor de hersenen vrijgeeft die de energie en het verlangen verhogen. Chocolade is bewezen een natuurlijke high te produceren die de stemming van een persoon verbetert en dit wordt vaak gelijkgesteld aan verliefdheid .
Chocolade – of de cacao in chocolade – staat bekend als zinnenprikkelend middel, die ervoor zorgt dat jouw libido een boost krijgt. In chocolade zit het stofje fenylalanine: een liefdespeptide dat je lichaam zelf in kleine hoeveelheden aanmaakt. Wanneer je chocolade eet, schiet de productie van dit stofje omhoog.
Iets met geiten Allereerst is chocola zelf een afrodisiacum, oftewel een middel dat je sex drive verhoogt. Dit geldt alleen voor pure chocolade, omdat het cacaogehalte hierbij het hoogst is.
Bij vrouwen lijkt het verlangen naar chocolade, volgens talrijke studies, samen te hangen met hormoonveranderingen (menstruatie, zwangerschap etc.). Vrouwen hebben ook last van een daling van serotonine in de week voor de menstruatie, wat leidt tot een daling van andere hormonen in hun systemen, wat op zijn beurt leidt tot een verlangen naar chocolade.