Bindmiddelen. Als de saus wat dun blijft, kunt u altijd de standaard bindmiddelen als bloem en maizena proberen. Ook aardappelzetmeel is een prima bindmiddel. U kunt deze niet zomaar in de pan doen, maar u moet er eerst een papje van maken voordat u het aan de saus of het stoofgerecht toevoegt.
Dikker maken
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Maak een maïzenapapje
Een sneller trucje: maïszetmeel! Maak eerst een papje van wat koude vloeistof (bijvoorbeeld water of melk) en voeg het toe aan je saus. Roer goed om en laat nog even rustig doorkoken tot je saus voldoende ingedikt is.
Als je saus te dun is, kun je hem ook wat langer laten pruttelen. Door hem verder in te laten koken, verdampt het vocht en wordt je saus wat dikker. Een bijkomend voordeel is dat je saus hierdoor een sterke, meer geconcentreerde smaak krijgt. Maar let op, ook de zoute smaak wordt meer geconcentreerd.
Wil je de stoofpot liever iets dikker én romiger maken? Roer het zetmeel dan door verse slagroom in plaats van water, voeg het toe aan stoofpot en laat op dezelfde manier kort doorkoken. Je kunt hiervoor ook kookroom gebruiken, dat is namelijk niets anders dan room met zetmeel.
Je kunt ook bloem losroeren met een beetje koude vloeistof of water, daarna schenk je het al roerende bij wat je wilt binden. Kook het vervolgens minimaal 2 minuten door. Bij korter doorkoken smaakt je gerecht melig.
Inkoken wil zeggen dat je de saus op het vuur laat tot ze een dikkere textuur heeft. In plaats van een bindmiddel te gebruiken, laat je ze indikken door ze te laten pruttelen. Door het koken, verdampt er vocht en wordt ze minder vloeibaar. Je krijgt dus minder maar een meer geconcentreerde saus.
Als je een roomsaus als Alfredo hebt, of zelfs een citroensaus voor schnitzels, kan een beetje kaas je saus van dun naar lekker rijk en plakkerig maken. Geraspte Parmezaanse kaas is een standaard voor veel pastasauzen, maar er zijn andere opties: kleine beetjes roomkaas werken goed, net als pittige geitenkaas of milde mascarpone.
Doe de room in de middelgrote kom en laat het 30 minuten in de koelkast staan. Vul de grote kom met de ijsblokjes en het gekoelde water en plaats de middelgrote kom met de room erin erbovenop. Begin met het kloppen van de gekoelde room op lage snelheid en verhoog de snelheid langzaam totdat je ziet dat de room iets dikker wordt .
Slagroom wordt sneller stijf als je van tevoren een snufje zout toevoegt. Als je de suiker en het vanille-extract pas halverwege het kloppen van de slagroom toevoegt, zal de slagroom stijver worden. De suiker aan het begin toevoegen zorgt voor een slapper resultaat.
Wanneer je iets moet laten inkoken doe je dat best altijd zonder deksel. Zo krijgt de vloeistof die verdampt de kans om te verdwijnen. Wanneer je een deksel zou gebruiken condenseert die damp tegen het deksel en beland zo weer in de pot. Nog een goede tip: zet het vuur zeker niet te hoog wanneer je iets laat inkoken!
Voeg op het einde een papje toe.
Een papje is een mengsel van bloem en water. Je klopt het geheel tot een glad geheel en voegt het aan het einde van de kooktijd toe. Het is een supersimpele manier om soep dikker te maken.
Wil je de saus dikker maken? Bind dan je stoofpot. Dit kan met zetmeel, zoals bloem, maïzena aardappelmeel en allesbinder. Ook een stuk brood of plak ontbijtkoek werkt goed.
Maar zoals met de meeste soorten producten, bevatten champignons een hoop vocht; ze bestaan voor ongeveer 92% uit water , wat betekent dat het makkelijk is dat die dikke, rijke saus die je je voorstelde per ongeluk veel te dun wordt. Gelukkig zijn er twee makkelijke oplossingen: tijd en room.
Voeg 2 eetlepels maizena toe en roer tot een glad mengsel. Giet dit mengsel terug in de pan en roer tot de jus dikker wordt .
Een roomsaus dikker maken is makkelijk! Je kunt een roomsaus dikker maken door deze op het fornuis te laten inkoken . Als het inkoken van de saus niet werkt, of als je haast hebt, kun je een verdikkingsmiddel gebruiken om je saus dikker te maken. Bloem, boter, eieren en maizena zijn simpele ingrediënten die je roomsaus dikker kunnen maken.
Dikker maken
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Melk en boter
Meng 1/4 kop (57 gram) gesmolten boter met 3/4 kop (178 ml) melk en meng grondig tot 1 kop (237 ml) slagroom . Je kunt ook een eetlepel (8 gram) bloem toevoegen om de vloeistof dikker te maken, vooral als je magere melk gebruikt.
Dit hangt af van de kwaliteit van de room die je gebruikt. Er bestaan nu zoveel soorten room dat daar geen doorsnee antwoord kan op gegeven worden. Indien je echte room gebruikt van 40 % vetstof zal de saus zeer snel indikken. Bij light producten is dit volledig onvoorspelbaar.
Zuurgraad – zuurgraad is nodig om de chemische reactie (fermentatie) te veroorzaken die de wei van de room scheidt. Het helpt om de zure room dikker te maken . Vers citroensap en azijn (wit gedistilleerd) zorgen beide voor voldoende zuurgraad om dit proces te laten plaatsvinden.
Kaas en zuivel geven sauzen romigheid, terwijl boter en olie ze rijk maken. Je hoeft er ook niet veel van te gebruiken — ze zijn alleen om de smaken in een saus af te maken en af te ronden.
Het maïzena zorgt ervoor dat de room dikker wordt , waardoor de textuur ervan lijkt op die van room.
Ontbijtkoek of aardappel
Zo wordt in stoofgerechten vaak ontbijtkoek gebruikt als bindende factor. 2 plakken voor 1 pan stoof is genoeg. Zorg dat u ze niet te klein snijdt, want dan is het effect een stuk minder. U kunt ontbijtkoek ook toevoegen aan rode sausen of soepen.
Hoe reduceer je een saus? Om een saus of siroop te reduceren, breng je je bouillon, soep of wijn aan de kook in een brede, onbedekte pan of pot. Zodra het kookt, zet je het vuur lager en roer je af en toe. Blijf sudderen tot de vloeistof de gewenste dikte heeft.
Voeg de slagroom toe en laat op middelhoog vuur tot de helft inkoken tot een egale, ingedikte saus. Dit duurt ca. 15 min. Breng op smaak met peper en zout.