“Witte chocolade is zonder de cacaomassa. Die wordt enkel met cacaoboter gemaakt. Dat maakt witte chocolade eigenlijk ook duurder dan fondant chocolade.” “Bij de meeste chocolade wordt ook vanille toegevoegd en sojalecithine.
De meest waardevolle voedingstoffen zitten in het bruine, droge gedeelte van de cacaoboon: ijzer, magnesium, vezels en flavanolen. In witte chocolade zitten deze stoffen dus bijna niet. Wel bevat witte chocolade meer calcium dan een pure reep vanwege de melkpoeder.
Witte chocolade wordt niet gemaakt van cacaopoeder, maar van cacaovet gemengd met melkpoeder en suiker. Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Er zijn heel veel mensen die beweren dat witte chocolade geen chocolade is omdat het niet van cacaopoeder wordt gemaakt. En dat klopt. Maar witte chocolade wordt dan wel niet van cacaopoeder gemaakt, er wordt wel gebruik gemaakt van een ander onderdeel van de cacaoboon, namelijk cacaoboter.
Zwarte chocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Bij bruine chocolade gaat daar nog melk bij om de chocolade minder straf te maken. Maar bij witte chocolade wordt het cacaopoeder vervangen door extra cacaoboter en melkpoeder. Waardoor witte chocolade volgens kenners geen echte chocolade is.
De witte kleur is te verklaren door de grotere hoeveelheid cacaoboter en de smaak is te danken aan het melkpoeder.
Sinds 2004 moet witte chocolade in de Verenigde Staten ten minste 20% cacaoboter, 14% gecondenseerde melk en 3,5% melkvet bevatten. Het mag niet meer dan 55% suiker of zoetstoffen bevatten. In de Europese Unie zijn dezelfde normen ingevoerd, zij het zonder limiet op suiker en zoetstoffen.
Witte chocolade heeft een heel laag verbrandingspunt van ongeveer 44 ºC. Met de au bain-marie methode heb je de meeste controle over de temperatuur, waardoor het meestal prima lukt om met deze methode witte chocolade te smelten. Zorg ervoor dat er geen water bij de chocolade komt, want dan gaat de chocolade klonteren.
Witte chocolade bevat namelijk 0% cacao en bestaat voornamelijk uit cacaoboter. Cacaoboter is het vet dat voorkomt in de cacaoboon en zorgt voor een romige structuur van de chocolade.
In tegenstelling tot gewone, bruine chocola wordt de witte gemaakt zonder cacaomassa, enkel van cacaoboter. Zonder cacaomassa heeft het product ook geen typische bruine kleur, de boter zelf is ivoorkleurig.
witte chocolade (cacao: 31% minimum) (zoetstof maltitol, cacaoboter, volle MELKpoeder, emulgator (zonnebloemlecithine) Overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben.
Wit uitgeslagen chocolade ziet er niet lekker uit, maar in principe kun je het gewoon eten. De wittige waas is geen schimmel en brengt je gezondheid niet in gevaar.
De zoete, romige smaak van witte chocolade brengt jeugdherinneringen naar boven. Herleef die leuke, ondeugende dagen! Speelse momenten zijn nog beter met witte chocolade: bijvoorbeeld een spontaan feestje op het dakterras met je beste vrienden.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Pure chocolade verhoogt het goede cholesterolgehalte
Onderzoeken tonen aan dat het eten van pure chocolade de hoeveelheid aan goed cholesterol verhoogt en de hoeveelheid aan slecht cholesterol verlaagt. Dit komt omdat de cacao antioxidanten bevat die kunnen voorkomen dat er schade ontstaat door oxidatie.
Donkere chocolade: Het bevat minder suiker dan melkchocolade en maar half zoveel als witte chocolade. Maar pure chocolade verlaagt de bloeddruk. 100% chocolade bevat geen toegevoegde suiker - maar het smaakt niet zoet en is niet noodzakelijkerwijs ieders smaak.
Suiker en verzadigd vet in chocolade slecht voor gezondheid
En witte chocolade al helemaal niet, deze bevat geen cacaopoeder en dus ook geen flavanolen. De andere chocoladesoorten bevatten te veel suiker en verzadigd vet om gezond te noemen.
Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, wat oorspronkelijk afkomstig is van de cacaoboon. Tijdens het productieproces wordt de boter vermengd met suiker, melkproducten en eventueel aroma's. Witte chocolade moet volgens de EU tenminste 20% cacaoboter bevatten, 14% gecondenseerde melk en 3,5% melkvet.
Niet alle chocolade is giftig voor honden. Witte chocolade bevat geen theobromine en is niet giftig. Het is echter wel erg vet en kan hierdoor klachten als braken en diarree geven. De algemene regel is; hoe donkerder en hoe bitterder de chocolade is, des te giftiger deze is voor honden.
Ondanks dat het er niet zo lekker uit ziet, kun je wit uitgeslagen chocolade gewoon eten. De witte waas is namelijk geen schimmel en is dus niet gevaarlijk voor je gezondheid.
Witte chocolade wordt vaak niet als 'echte' chocolade beschouwd. Waarom niet? Omdat het geen cacaomassa bevat, het belangrijkste ingrediënt dat melk- en pure chocolade hun karakteristieke smaak en kleur geeft. Witte chocolade bestaat voornamelijk uit cacaoboter, suiker en melkpoeder.
Witte chocolade smelten
In tegenstelling tot bij het smelten in de oven of magnetron kun je bij de au bain-marie techniek constant blijven roeren, waardoor het een stuk gemakkelijker is om je witte chocolade om te smelten tot een egale vloeistof.
Neem altijd pure chocolade met een zo hoog mogelijk cacaogehalte. Een cacaogehalte van 85 procent is ideaal, maar als dit te bitter is, dan bevat een cacaogehalte van 70 procent nog steeds voldoende antioxidanten. Maar hoe gezond rauwe chocolade ook zou zijn, het kan nooit onderdeel uitmaken van een gezond dieet.
Welke chocolade mag je eten als diabetespatiënt? Een klein stuk gewone fondantchocolade heeft de voorkeur. Dieetchocolade liever niet. Chocolade 'zonder suiker' bevat misschien wel minder koolhydraten, maar daarom niet minder energie.
Nee, pure chocolade is geen gezond voedingsmiddel. Het bevat namelijk te weinig voedingsstoffen om een bijdrage te leveren aan je gezondheid. Daarnaast is het een voedingsmiddel met een hoge energiedichtheid, veel suikers en vet. Gelukkig betekent dit niet dat je het nooit mag eten.