Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.
Kun je gehakt in een gesloten verpakking na de houdbaarheidsdatum nog eten? Op gehakt en veel ander vers vlees staat een 'te gebruiken tot' datum (TGT). Deze datum staat er niet voor niks op: het is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken, mits de verpakking nog dicht is.
Gehakt kan je ongeveer twee dagen bewaren, andere stukken vlees maximum vijf dagen in de koelkast. Let ook op de geur en hoe het vlees aanvoelt: voelt het vlees slijmerig of plakkerig aan, dan weet je dat het niet meer zo vers is.
Zolang een persoon zijn vlees correct en veilig bewaart, hoeft hij niet per se producten weg te gooien die over de houdbaarheidsdatum zijn. Het is veilig voor mensen om gekoeld rundergehakt te consumeren tot 2 dagen na deze datum . Als u het invriest, is het raadzaam om rundergehakt binnen 4 maanden te eten.
Vlees kan bederven. Daarom moet je vooral op de TGT-datum (te gebruiken tot) letten. Vlees waarvan de TGT-datum dezelfde dag is of de dag daarna, moet je direct bereiden en opeten. Vlees eten ná de TGT-datum wordt afgeraden, de leverancier garandeert de voedselveiligheid niet meer.
Veiligheid van rundvlees
Bewaar ingepakt vlees op een bord of pan om druppels op te vangen die andere voedingsmiddelen kunnen besmetten. Over het algemeen kunt u verwachten dat u rundergehakt één tot drie dagen na de houdbaarheidsdatum kunt gebruiken, afhankelijk van hoe het is behandeld. Steaks blijven waarschijnlijk nog een dag of twee goed.
Rauw vlees is ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast, terwijl gehakt slechts 1-2 dagen houdbaar is. De vriezer is een heel ander verhaal. Gehakt is ongeveer 4 maanden houdbaar, terwijl hele stukken rundvlees of lamsvlees tot wel een jaar houdbaar zijn.
Houdbaarheidsdata op voedsel zijn een belangrijke controle op voedselveiligheid en etiketten zijn verplicht op verpakte bederfelijke voedingsmiddelen zoals vleesproducten en kant-en-klare salades. FSA-consumentenadvies benadrukt dat het eten van voedingsmiddelen na de houdbaarheidsdatum een aanzienlijk risico op door voedsel overgedragen ziekten voor consumenten oplevert .
Vlees bewaar je best op de koudste plaats in de koelkast. Vlees in porties gesneden is 2 dagen houdbaar in de koelkast (2 tot 5°C). Gemalen of gehakt vlees bewaar je niet langer dan 1 dag in de koelkast. Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar.
"We raden dat eigenlijk altijd af. Rauw gehakt bevat altijd bacteriën. Met de huidige problematiek kan het aantal bacteriën nog hoger liggen. Er is dan een nog groter risico op een voedselinfectie en een maag-darmontsteking", legt het FAVV uit.
Duidelijke tekenen van bederf, zoals schimmel, zijn duidelijke indicatoren dat u dat stuk weggooit en een nieuw stuk koopt. Andere duidelijke tekenen van bederf zijn vlees dat er slijmerig, glanzend, knapperig en/of verkleurd uitziet . Rauw rundvlees zou idealiter een mooie rode of zelfs paarse kleur moeten hebben en er vochtig maar niet nat uitzien.
Gehakt hoort gewoon te ruiken naar vers vlees, punt. Hoe vers vlees ruikt? Dat is moeilijk te omschrijven en meer een kwestie van ervaring. De lucht van vers vlees is zeker niet echt onprettig te noemen.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Behalve als specifiek in de wet is aangegeven dat een houdbaarheidsdatum niet verplicht is. Op bederfelijke producten staat een uiterste consumptiedatum ('te gebruiken tot'). Op alle andere levensmiddelen staat de datum van minimale houdbaarheid ('ten minste houdbaar tot').
Hoe lang na de houdbaarheidsdatum kan ik nog eten… Wanneer correct verpakt en bewaard of ingevroren bij de juiste temperatuur, zijn de volgende houdbaarheidsdatums over het algemeen waar: Ingeblikte goederen: Tot een jaar na de houdbaarheidsdatum houdbaar . Zuivel (en eieren): Tot twee weken na de houdbaarheidsdatum houdbaar.
Een houdbaarheidsdatum op voedsel gaat over veiligheid. Dit is de belangrijkste datum om te onthouden. Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, zelfs als het er goed uitziet en ruikt, want het kan u erg ziek maken . U kunt voedsel eten tot middernacht op de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel gekookt of ingevroren is.
Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben.
“Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in het gehakt zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar van sommige kun je wel ziek worden”, aldus het Voedingscentrum. Het advies luidt daarom: gooi het gehakt weg als het over datum is.
Ruiken – Vers vlees zal over het algemeen een milde ijzerachtige geur afgeven, maar als het niet goed is, zal het zeker niet lekker ruiken . Zoals het gezegde luidt: als je twijfelt, gooi het dan weg. Aanraken – De textuur van vers gehakt moet koel, glad en licht vochtig aanvoelen. Als het niet goed is, kan het slijmerig of plakkerig aanvoelen.
Desalniettemin moet u rundergehakt weggooien als het bruin of grijs is geworden aan de buitenkant , omdat dit aangeeft dat het begint te rotten. Bovendien kan schimmel gekookt rundergehakt bederven, dus u moet uw restjes weggooien als u wazige blauwe, grijze of groene vlekken ziet.
Gevolgen van het eten van oud rundergehakt
Deze bacteriën kunnen maagproblemen veroorzaken zoals diarree, overgeven, koorts en hevige maagkrampen . Als je uiteindelijk bacteriën van slecht rundvlees oploopt, kan het een paar dagen duren voordat je symptomen krijgt of kan het je plotseling overvallen.
Pluimvee en vlees Vlees en pluimvee hebben doorgaans een houdbaarheidsdatum. U moet uw kip binnen één tot twee dagen na aankoop gebruiken of invriezen en vlees binnen drie tot vijf dagen na aankoop. Door uw pluimvee en vlees in te vriezen, kunt u deze eiwitten negen tot twaalf maanden bewaren.
Vers vlees in schuimschalen en krimpfolie, en geopende verpakkingen van vleeswaren kunnen drie tot vijf dagen in de koelkast worden bewaard bij 40 °F of lager; gehakt, gevogelte en vleessoorten, één tot twee dagen . Ongeopende verpakkingen van hotdogs en vleeswaren kunnen twee weken worden bewaard.
Vers rundergehakt moet neutraal ruiken, met een licht ijzeraroma . Het zal een lichte geur aannemen als het een tijdje in de verpakking heeft gezeten en bijna over de houdbaarheidsdatum is. Maar als de geur zo sterk is dat je er je neus voor optrekt, weet je dat het tijd is om het weg te gooien.
Kies of u het gehakt per 500 gram of per 1000 gram verpakt wilt hebben. In de koelkast is het gehakt nog 2 dagen houdbaar maar u kunt het ook prima invriezen.