Hoeveel kaas mag je eten per dag? Een kleine dagelijkse portie kaas draagt bij aan je inname van eiwitten, mineralen zoals calcium, en vitaminen zoals A, D, B2 en B12.
Daarom is zuivel erg belangrijk voor een gezonde voeding hier in Nederland. Maar aan de andere kant bevat kaas ook veel zout en verzadigd vet. Door hier veel van te eten vergoot je het risico op hart- en vaatziekten. Ook is de kans op een hoge bloeddruk een stuk hoger door het hoge zoutgehalte.
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Uit nieuw Nederlands (uiteraard) en Chinees onderzoek blijkt namelijk dat kaas prima onderdeel kan zijn van een gezond dieet. De onderzoekers keken naar meer dan 20.000 mensen en ontdekten dat zij die meer kaas eten, 10% minder kans op een hartaanval hebben en 14% minder kans op vaatziekten.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Kaas kan een uitstekend onderdeel zijn van een afslankdieet vanwege de voedingswaarde . Proteïne is een effectief hulpmiddel bij gewichtsverlies omdat het helpt de eetlust te verminderen en u langer een vol gevoel te geven. Kaas bevat echter veel calorieën en verzadigd vet, dus u moet het met mate consumeren.
Hoewel kaas een aantal belangrijke voedingsstoffen bevat, kan niemand alleen van kaas leven. Caspero zegt dat kaas, hoewel het voedingsstoffen als eiwitten en calcium bevat, ook verzadigd vet en natrium bevat, wat een negatieve invloed op het lichaam kan hebben als het in overmaat wordt geconsumeerd .
Een rekenvoorbeeld: belegen 30+ kaas bestaat voor ongeveer 34 gram uit water. Van de overgebleven 66 gram is 30% vet: in totaal dus 19,8 gram vet. Hoe hoger het cijfer, hoe meer vet een kaas dus bevat. Het Voedingscentrum raadt je aan om geen hoger vetpercentage dan 30 te kiezen.
De vinger werd gewezen naar kaas met een hoge concentratie caseïne, een proteïne die de opioïde receptor van de hersenen activeert — het zorgt er in principe voor dat je meer naar dingen verlangt. Caseïne is eigenlijk te vinden in alle zuivelproducten, maar het zit vooral in kaas vanwege de manier waarop het wordt gemaakt.
De lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De daar aanwezige darmbacteriën 'vallen de lactose aan'. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals buikpijn, krampen, (ernstige) diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
Wanneer we caseïne binnenkrijgen, breekt ons lichaam het af in kleinere componenten tijdens de spijsvertering, genaamd casomorfines (bron). Casomorfines kunnen zich hechten aan neuroreceptoren die de afgifte van dopamine stimuleren, wat zorgt voor een lichte stressverlichting en een euforisch gevoel.
Gelukkig voor jou kun je voor, tijdens en zelfs na het eten genieten van goede kaas . Het is allemaal een kwestie van smaak! Bereid een kaasplankje voor om voor de tv van te knabbelen. Of ga op het laatste moment zitten voor een raclette.
Het eten van kaas kan zelfs voordelen hebben om af te vallen, omdat het voor een langer verzadigd gevoel kan zorgen. Dit komt doordat kaas veel eiwitten en vetten bevat. Bovendien krijg je door het eten van kaas belangrijke vitamines en mineralen binnen, waardoor je gezond blijft.
Kaas na het eten na de maaltijd doen we dus niet omdat het alleen lekker is, maar er zijn meer redenen voor. Een van de belangrijkste redenen om kaas na de maaltijd te eten, is namelijk de positieve invloed die het heeft op je gebit. Kaas bevat veel calcium en fosfaat, twee mineralen die je tanden sterker maken.
Kaas past in een gezond voedingspatroon, maar matig je porties en de frequentie waarmee je het eet. De inname van verzadigd vet kan worden beperkt door te kiezen voor magere kaassoorten.
"Als je dieet over het algemeen erg laag is in verzadigde vetten en natrium, kan het veilig zijn om twee tot drie ons kaas per dag te eten ," zegt Supan. "Als je gezond probeert te eten of hartproblemen hebt, zou ik proberen om je te houden aan één ons hoogwaardige kaas per dag, of misschien zelfs minder dan dat een paar keer per week."
Als u een heleboel bewerkte kaas eet, kunt u de limiet voor de dag ver overschrijden. Dit komt doordat bewerkte kazen veel extra natrium kunnen bevatten en veel vet en calorieën, wat leidt tot gewichtstoename en in feite buikvet .
Een krentenbol is natuurlijk niet zo gezond als een gewoon bruin broodje of een volkorenboterham, maar ze zijn zeker niet slecht. Een krentenbol weegt ongeveer 50 gram en bevat 140 kilocalorieën. Een prima tussendoortje dus! Een krentenbol bevat redelijk wat koolhydraten en vezels, en veel ijzer en foliumzuur.
Wat als je elke dag pindakaas eet? Zoals we hierboven al noemden, is er een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor pindakaas. Als jij elke dag lekker geniet van een boterham met pindakaas en hierbij onder de 20 gram blijft, is er niks aan de hand.
De meest gezonde manier om een ei te eten, is door 'm te koken. Een gekookt ei bevat namelijk ongeveer twee keer minder vet en verzadigd vet dan een gebakken ei. Ook het feit dat je geen bakproduct – met verzadigde vetten – hoeft te gebruiken, maakt een gekookt ei een betere keuze.
Eet je ei in de ochtend
“Als je in de ochtend een ei eet houd je je bloedsuikerspiegel stabiel en je snaaitrek later op de dag onder controle. Ook bevat die zo gevreesde eidooier juist allerlei gezonde vitaminen en stoffen zoals choline, een stofje wat belangrijk is voor onder andere je zenuwen en hersenfunctie.
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.