Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten.
Duidelijk is wel dat sommige mensen met prikkelbare darm sterk reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Een breed assortiment aan voedingsproducten kan tot klachten leiden, bijvoorbeeld: chocola, kruiden, kool, bonen, melk, koolzuurhoudende drank en alcohol.
Studies laten zien dat het eten van (donkere) chocolade helpt bij het verlagen van je bloeddruk en lijkt daarmee het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Ook kan cacao de hoeveelheid HDL (goede) cholesterol verhogen, wat je kans op hart-en vaatziekten verlaagt.
Veel mensen hebben moeite met de stoelgang wanneer ze een vloeibare voeding gebruiken. Dit komt onder andere doordat een vloeibare voeding minder vezels bevat dan een normale voeding. Deze vezels zorgen ervoor dat de ontlasting soepel blijft.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Activiteiten zoals wandelen, joggen en fietsen verhogen je metabolisme, wat de voortstuwende beweging van de darm stimuleert. Hoe meer je beweegt, hoe actiever je darmen zijn. Als je dus nauwelijks beweegt blijft er meer ontlasting in je darmen achter, waardoor verstopping kan ontstaan.
Het is belangrijk om gezond en vezelrijk te eten. Verstopping kan verholpen worden door gezond en vezelrijk te eten. Vezels nemen vocht op en zorgen voor een soepele ontlasting. Ook stimuleren vezels de darmbeweging.
'Warme dranken in het algemeen, met name een warme kop koffie of thee, vooral 's ochtends, kunnen helpen om darmen in beweging te krijgen,' zegt Lee.
Eet vezelrijk
Vezelrijke producten zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren granen en aardappelen, zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en daarmee voor een goede ontlasting. Vezels zijn deeltjes in je voeding die onverteerd in je dikke darm terecht komen.
Er zit veel toegevoegde suiker in
Om de natuurlijke bittere nasmaak van cacao te compenseren, bevat melkchocolade veel toegevoegde suiker. Suiker is natuurlijk slecht voor je. Het is erg calorierijk, dus te veel ervan leidt tot gewichtstoename. Dit kan op zijn beurt leiden tot problemen zoals diabetes en hartziekten.
Chocolade bevat ook veel suiker en verzadigd vet. Het is een energierijk (calorierijk) voedsel en te veel kan leiden tot overgewicht, een risicofactor voor hart- en vaatziekten . Gezondere bronnen van polyfenolen zijn bonen, peulvruchten, fruit en groenten.
Het cacaogehalte ligt tussen dat van witte en melkchocolade. Het is dus niet (on)gezonder dan andere chocoladesoorten. Wél een dingetje, het moet je smaak zijn.
Alleen pure chocolade heeft dus een positief effect op de stoelgang. Pure chocolade bevat ijzer, koper, kalium, magnesium en calcium. En hoe donkerder de chocolade (tegenwoordig kun je pure chocolade vinden die tot wel 99% cacaobestanddelen bevat), hoe minder suiker erin zit.
Cafeïne
Dranken en voedingsmiddelen die cafeïne bevatten, kunnen bij sommige mensen diarree en dunne ontlasting veroorzaken. Cafeïne is een stimulerend middel en versnelt de snelheid waarmee voedsel door de darmen beweegt . Veelvoorkomende bronnen van cafeïne in het dieet zijn: chocolade.
Het kan 6 tot 12 uur duren voordat dit medicijn een stoelgang veroorzaakt. Vertel het uw arts als uw aandoening aanhoudt of verergert, of als er bloed uit het rectum optreedt. Als u denkt dat u een ernstig medisch probleem hebt, zoek dan onmiddellijk medische hulp.
Merken als Mars M&M's, Hershey's Kisses en Reese's Peanut Butter Cups staan bekend om hun hoge suikergehalte, waardoor ze duidelijk in de categorie ongezonde chocolade vallen.
Laat witte chocolade het liefste links liggen
Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Volgens gezondheidsexperts is het consumeren van ongeveer 30-60 gram pure chocolade per dag een gezonde hoeveelheid voor de meeste mensen . Dat zijn ongeveer twee tot vier kleine vierkantjes van je favoriete chocoladereep. Maar denk niet dat je, alleen omdat het "pure chocolade" is, een heel blok zonder schuldgevoel naar binnen kunt werken.
Enkele van de belangrijkste nadelen zijn: Hoog calorie- en suikergehalte: Melkchocolade bevat doorgaans veel calorieën, suiker en vet, en te veel consumeren kan leiden tot gewichtstoename en andere nadelige gezondheidseffecten . Bovendien kan het hoge suikergehalte bijdragen aan onevenwichtigheden in de bloedsuikerspiegel en gebitsproblemen.
Verwen jezelf met een stukje melkchocolade bij de koffie of 's avonds op de bank. Bevat slechts 2,1 gram koolhydraten. Neem maximaal één chocolaatje per dag.
Chocolademelk bevat veel suiker en lactose , een proteïne die veel mensen niet kunnen verteren. Melkallergie komt ook veel voor — vooral bij jonge kinderen. Chocolademelk kan uw risico op bepaalde aandoeningen, zoals hartziekten en bepaalde vormen van kanker, vergroten.
Chocolademelk bevat lactose, een natuurlijke suiker die voorkomt in melk en andere zuivelproducten. Veel mensen wereldwijd kunnen lactose niet verteren en ervaren gas, krampen of diarree wanneer zuivel wordt geconsumeerd (31, 32). Bovendien zijn sommige mensen allergisch voor melk of ontwikkelen ze chronische constipatie wanneer ze het drinken.