Ja, koffie kan inderdaad bederven, vooral als het al een tijdje over datum is. Dit betekent niet meteen dat het schadelijk is, maar de smaak en het aroma kunnen sterk verminderen. Als je koffie 2 jaar over datum is, kan het zijn dat de koffie een beetje muf smaakt.
Veel producten zijn na de houdbaarheidsdatum (THT) nog zeker twee maanden eetbaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om sauzen zoals mayonaise en ketchup en broodbeleg zoals pindakaas en hagelslag. De houdbaarheid van koffie gaat verder: koffie kan tot jaren na de houdbaarheidsdatum genuttigd worden!
Zoals we eerder in dit artikel zeiden, de versheid van koffie neemt na twee weken af. Daarna is het nog niet bedorven, alleen de smaak gaat vanaf dat moment beetje bij beetje verloren. Je kunt vervallen koffie dus nog wel een geruime tijd blijven drinken.
Gemalen koffie verliest daarom sneller smaak dan hele bonen, en snelfiltermaling en fijn espressopoeder sneller dan grove oploskoffiekorrels. Vacuüm verpakte, gemalen koffie is zeker een jaar na de THT nog bruikbaar, onverpakte bonen enkele maanden.
Daar kunnen we gelukkig kort over zijn: koffie gaat niet schimmelen zoals een oude boterham of een plak kaas. Koffie van oude bonen maakt je ook niet ziek, ook niet als de bonen over de datum zijn. Dus dat is alvast fijn. Maar daar moeten we wel bij zeggen dat dit alleen geldt als de koffie droog is.
Schimmel en mycotoxinevorming in oude koffie
Als de koffiebonen wel met mycotoxines zijn besmet kan dat schadelijke gevolgen voor de gezondheid hebben. Mycotoxines zijn niet goed voor je gezondheid, vooral niet als je er veel van binnenkrijgt.
Gemalen koffie blijft ongeveer drie tot vijf maanden goed als je het op kamertemperatuur bewaart. Je kunt de houdbaarheid van koffie met maximaal twee jaar verlengen door het ongeopende pak gemalen koffie in te vriezen. Maar zodra je het pak openmaakt, zal het nog maar ongeveer vijf maanden goed blijven.
a Vacuüm verpakte koffie blijft verser, omdat de zuurstof die ervoor zorgt dat de koffie min- der vers wordt, er dan uit is. b Het pak vacuüm verpakte koffie is hard. c Als je het pak openmaakt, hoor je een soort sissend geluid. Dat geluid wordt veroorzaakt doordat lucht het pak binnendringt.
Senseo-pads zijn in ongeopende verpakking meestal 2 jaar houdbaar.
Een ongeopende fles in de voorraadkast is nog tot een maand na de houdbaarheidsdatum prima te drinken. Als je de fles wel open gemaakt hebt en deze in de koelkast zet, kun je er twee weken mee doen.
De koffiebonen bewaar je op zo'n manier dat er zo min mogelijk lucht (zuurstof), licht en vocht bij kan. Licht en vocht zijn het makkelijkst op te lossen. Zet de bonen weg op een donkere plek of in een niet-lichtdoorlatend blik. Bewaar de koffiebonen niet in de koelkast of in een kelder want dat zijn vochtige plekken.
Ja, koffie kan inderdaad bederven, vooral als het al een tijdje over datum is. Dit betekent niet meteen dat het schadelijk is, maar de smaak en het aroma kunnen sterk verminderen. Als je koffie 2 jaar over datum is, kan het zijn dat de koffie een beetje muf smaakt.
De capsules worden hermetisch afgesloten om de aroma's van de koffie optimaal te behouden. Hierdoor zijn de capsules tot een jaar na productie houdbaar.
Doe de bonen in een stevige vriezer zak en knijp zo veel mogelijk lucht uit de zak voor het dichten.” “Invriezen is een uitstekende manier om hele bonen koffie te behouden als je niet van plan bent om ze binnen een week te consumeren.”
Hoelang je koffiebonen kan bewaren hangt af hoe goed je het bewaard. De kwaliteit van de koffiebonen gaat namelijk vanaf 2 weken al achteruit. Als je correct de koffiebonen behandeld, is het advies deze binnen 8 weken te verbruiken. Ongeopend zijn de meeste koffiebonen ruim 2 jaar houdbaar.
Dit gebeurt ook wanneer koffie in aanraking komt met zuurstof, dan verspreiden de smaakstoffen zich door de lucht. De houdbaarheid van koffie bij een geopende verpakking is ongeveer twee weken. Na de twee weken is de koffie niet bedorven maar is het wel een belangrijk gedeelte van de smaak verloren.
Onzuiver water, rijk aan kalk, mineralen of chloor of met een sterke geur, kan de smaak van je koffie negatief beïnvloeden. Een waterfilter of ontkalkingsmiddelen kunnen dit probleem voorkomen.
Het aantal kopjes dat je uit een pak koffie kunt halen is afhankelijk van de instellingen van jouw koffiemachine. Gemiddeld kun je uitgaan van de volgende aantallen: Filterkoffie: 133 kopjes (per 1 kg filterkoffie, 7.5 gram per kopje) Fresh brew: 133 kopjes (per 1 kg filterkoffie, 7.5 gram per kopje)
Een open verpakking verliest smaak en aroma. Bewaar de verpakking afgesloten, droog en donker, het liefst in een trommel of bus. Bewaar het niet in de koelkast. Daar is het vochtig en verliest het snel aroma en smaak.
Zuurstof is verreweg de grootste vijand van koffie, maar vocht is ook niet bevorderlijk voor de versheid van koffie. Daarom is het bewaren van koffie in de koelkast onverstandig.
Naast bodyscrub maak je van koffiedik ook een voedend gezichtsmasker. Meng het met yoghurt en honing en breng het aan op je gezicht. Laat het een vijftal minuten rusten en spoel het vervolgens af. Een fijne oppepper voor je gelaat die niet enkel je huid maar ook je gebruikte gemalen koffie nieuw leven inblaast.
Als we het hebben over de vraag of je een dag oude koffie kunt drinken of niet, kun je gerust zeggen dat je dat kunt zonder het risico op hoge bacterieniveaus. Ook al duurt het lang voordat koffie beschimmelt, vergeet niet om je koffiezetapparaat en koffiepot regelmatig schoon te maken.
In koffie zitten de vetachtige stoffen cafestol en kahweol die het LDL-cholesterol verhogen. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
Vocht en schimmels zijn vaak niet de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren. Door een vochtige woning kunt u last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid.