Kleine hoeveelheden pure chocolade (ruim 6 gram of 30 kilocalorieën per dag) verlagen de bloeddruk, zonder dat ze leiden tot gewichtstoename.
Een portie van 20 g chocolade bevat 119 kilocalorieën, waardoor het lichaamsgewicht na twee maanden met één kilogram kan stijgen, waardoor de bloeddruk eveneens kan stijgen. Dit kun je uitsluiten met gepaste maatregelen, zoals meer bewegen of andere voedingsmiddelen en/of dranken beperken.
Eet gezond en let op zout
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
De meeste pure chocolade bevat veel flavonoïden, met name een subtype genaamd flavanolen dat geassocieerd wordt met een lager risico op hartziekten. Sommige studies suggereren dat chocolade- of cacaoconsumptie geassocieerd wordt met een lager risico op insulineresistentie en hoge bloeddruk bij volwassenen .
Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt.
Bloeddruk
De flavanolen in pure chocolade stimuleren de productie van stikstofoxide in het lichaam. Stikstofoxide zorgt ervoor dat bloedvaten verwijden, wat de bloedstroom verbetert en de bloeddruk verlaagt .
Hoewel chocolade, met name pure chocolade, zeker deel kan uitmaken van een uitgebalanceerd dieet, is het cruciaal om het eeuwenoude gezegde te onthouden: matiging is de sleutel. Te veel chocolade eten kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals gewichtstoename, tandbederf en zelfs een verhoogd risico op hartziekten en diabetes type 2 .
Pure chocolade verhoogt het goede cholesterolgehalte
Onderzoeken tonen aan dat het eten van pure chocolade de hoeveelheid aan goed cholesterol verhoogt en de hoeveelheid aan slecht cholesterol verlaagt. Dit komt omdat de cacao antioxidanten bevat die kunnen voorkomen dat er schade ontstaat door oxidatie.
Ook de negatieve eigenschappen van chocolade hebben we voor je op een rijtje gezet: Er zit veel suiker in chocolade, vooral in melkchocolade en witte chocolade. Suiker is slecht voor je tanden en kan zorgen voor overgewicht; Melkchocolade en witte chocolade bevatten grote hoeveelheden aan cacaoboter.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Kruiden zoals hibiscus, meidoorn en groene thee worden geprezen door wetenschappelijke studies die wijzen op hun bloeddrukverlagende capaciteiten. Het is echter cruciaal om te begrijpen hoe deze kruiden interageren met het lichaam en welke hoeveelheden veilig en effectief zijn.
Griekse yoghurt is niet alleen geschikt als ontbijt. Deze uitgelekte yoghurt zit vol met eiwitten, maar ook met calcium en kalium, die kunnen helpen bij het reguleren van de bloeddruk. Uit onderzoek is gebleken dat het consumeren van 3 porties zuivel per dag je risico op hoge bloeddruk met 13% kan verminderen!
Bovendien is het ook van belang om te weten hoeveel chocolade je moet eten om enig effect te hebben: tussen de 100 en 200 gram per dag voor een gemiddelde persoon, om precies te zijn.
Uit onderzoek blijkt steeds weer dat pure chocolade veel gezondheidsvoordelen heeft. Zo verlaagt het de kans op hartziekten en diabetes, voorkomt het bloedstolsels, verbetert het geheugen, verlaagt het cholesterolgehalte en voorkomt het zelfs bepaalde vormen van kanker.
Te veel chocolade eten geeft waarschijnlijk wel een lastig gevoel op de maag, maar dat kan niet verward worden met de lever. Je mag dus gerust een stukje chocolade eten, zelfs als je al een leverprobleem hebt.
Een ander onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Heart in 2015, volgde de impact van dieet op de gezondheid op de lange termijn van 25.000 mannen en vrouwen. De bevindingen suggereerden dat het eten van maximaal 100 gram (g) chocolade per dag mogelijk verband houdt met een lager risico op hartziekten en beroertes .
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Wat is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid pure chocolade? De aanbevolen "dosis" is ongeveer 1 tot 2 ounces of 30-60 g , zeggen experts. Als u meer eet, consumeert u mogelijk te veel calorieën. Een 1,45-ounce (41 gram) Hershey's Special Dark Chocolate Bar bevat 190 calorieën.
Minder zout eten
Het advies van de Hartstichting is om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Volwassenen krijgen gemiddeld bijna 9 gram zout per dag binnen. Als iedereen in Nederland ongeveer 3 gram minder zout per dag zou eten, dan zouden er jaarlijks 1.750 hartinfarcten en 3.200 beroertes voorkomen kunnen worden.
Een goede tip voor mensen die last hebben van een lage bloeddruk is het eten van ijzerhoudende producten. Een goed voorbeeld hiervan is spinazie. Spinazie is rijk aan ijzer en is ook nog eens erg gezond. Ook appelstroop blijkt erg goed te zijn.
"Dus als je veel toegevoegde suiker of simpele zetmelen eet, heb je deze intensere en langere uitbarstingen van insuline, wat de bloeddruk zal verhogen ." Toegevoegde suiker zit vaak in frisdranken, cakes en koekjes. Sommige yoghurts en ontbijtgranen kunnen ook veel toegevoegde suiker bevatten.
Eet minder rood vlees om een hoge bloeddruk te verlagen. Rundvlees en varkensvlees zouden bij veel mensen een bloeddruk verhogende werking kunnen hebben. Vervang rood vlees voor bijvoorbeeld kip, vette vis, kalkoen of vleesvervangers. Deze voedingsmiddelen bevatten namelijk vaak veel minder zout.
Voedingsmiddelen met lycopeen zijn prachtige bloeddrukverlagers en cholesterolremmers. Denk aan (verwarmde) tomaten, tomatensaus, rode meloen, papaja, roze grapefruit, guave, pompoen en wortelen.
Vermijd transvetten en bewerkte vetten.
Deze vetten kunnen de bloeddruk verhogen en het risico op hartaandoeningen vergroten. Beperk het eten van voedingsmiddelen zoals gefrituurd voedsel, gebak, koekjes en fastfood. Kies in plaats daarvan voor gezonde en onbewerkte vetten, zoals olijfolie, noten, vette vis en avocado.