De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Goedgekeurde en efficiënte manieren om voedsel te koelen zijn onder andere: IJsbad en het voedsel regelmatig roeren . Dit bevordert snellere en gelijkmatigere koeling. IJspeddels (plastic bak gevuld met water en bevroren) worden gebruikt om voedsel te roeren in een ijsbad.
Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook kan het eten uitdrogen. Als het nog warm is komt er veel damp vrij. Bij het niet afdekken van het bakje droogt het product dan uit.
Dat kan de kwaliteit van het product verslechteren en het is ook minder milieuvriendelijk. Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Nee, het is niet veilig om warm eten een nacht buiten te laten staan om af te koelen . Het eten zal te lang in de "gevarenzone" blijven, waardoor bacteriën kunnen groeien. Verdeel het eten in plaats daarvan in kleinere porties, doe het in ondiepe bakjes en zet het direct in de koelkast.
Het is niet nodig dat voedsel volledig is afgekoeld voordat het in de koelkast wordt gezet. Om voedsel iets te laten afkoelen voordat het in de koelkast wordt gezet, plaatst u een ondiepe bak met voedsel op een koelrek zodat er lucht rond het plan kan circuleren gedurende ongeveer 20 tot 30 minuten . Beperk de diepte van het voedsel tot 2 inch.
Als het eten nog stoomt, laat dan het deksel of de afdekking een klein beetje open zodat de warmte kan ontsnappen en de koele lucht van de koelkast in het warme eten kan circuleren . Voor grote stukken vlees, zoals een gebraden kalkoen of ham, is het beter om het vlees eerst te snijden in plaats van het geheel in de koelkast te leggen.
Bedek voedsel om vocht vast te houden en te voorkomen dat het geuren van ander voedsel opneemt . Behalve tijdens het koken, mag voedsel niet langer dan twee uur buiten de koelkast staan.
Plaats een pan met voedsel in een ijswaterbad en roer het voedsel . Door te roeren kan warme lucht ontsnappen en wordt het voedsel sneller gekoeld. Gebruik indien beschikbaar koelapparatuur, zoals een ijsstok of snelkoeler.
Een ijswaterbad is gewoon een pan, of gootsteen, met ijs en water waar je de container in kunt zetten. Roer het eten zodat het nog sneller afkoelt. Eten moet binnen twee uur nadat je het van het fornuis of uit de oven hebt gehaald, afgekoeld zijn en klaar om in de koelkast of vriezer te zetten.
Doe het eten in een luchtdichte doos en houd het onder koud, stromend water . Draai de container om, zodat het koude water er van alle kanten op komt. Open de container af en toe en roer het eten om. Dit verdeelt de kou en helpt het gelijkmatiger af te koelen.
Koel je lichaam af
Blijf zo veel mogelijk in de schaduw. Ga naar het bos en het park om te wandelen. Verplaats je naar een koele plaats zoals een bibliotheek, dienstencentrum, overdekt koopcentrum, kerk, moskee of synagoge. Neem een lauwe douche, een voetbad of een frisse duik in een zwembad.
Eindantwoord: Warm eten laten afkoelen tot kamertemperatuur voordat u het in de koelkast zet, is geen acceptabele methode omdat het kan leiden tot de groei van schadelijke bacteriën. Eten moet snel worden gekoeld met methoden zoals ijsbaden, ijspeddels of door het eten te verdelen in kleinere, ondiepe containers.
Na bereiding wil je voedsel zo lang mogelijk kunnen bewaren zonder dat het bederft. Koeling voorkomt bederf, maar je kunt warme gerechten niet direct in een normale koelkast zetten. Dit zou de temperatuur in de koelkast drastisch verhogen. Terugkoelen en snelkoelen zijn hiervoor de oplossing.
Een van de snelste tips om eten sneller af te laten koelen is door van pan, schaal of bakje te wisselen. Meestal zit het warme eten namelijk nog in de originele pan of schaal die zelf ook nog hartstikke warm is en dus ook warmte afgeeft. Wissel daarom van drager en het eten koelt een stuk sneller af.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Nee, je moet het eerst laten afkoelen . Waarom zou je gekookt eten niet direct in de koelkast moeten zetten? Je moet je eten laten afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het in de koelkast zet, want als je er warm eten in zet, stijgt de temperatuur van je koelkast.
Kleinere hoeveelheden kunnen worden afgedekt en zullen nog steeds snel genoeg afkoelen om de groei van pathogenen te voorkomen . De grote hoeveelheden voedsel in de koelkast kunnen problemen veroorzaken. Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om het koelen te versnellen en de risico's te verminderen: Doe voedsel in kleinere containers.
Zwietering: ,,Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten. Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook condensdruppeltjes kunnen in het product vallen.
Houd voedsel afgedekt.
Bewaar gekoelde levensmiddelen in afgesloten containers of afgesloten opbergzakken en controleer restjes dagelijks op bederf.
Het doel van koeling is om vers voedsel op een temperatuur te houden die onder de kamertemperatuur ligt. Hierdoor kan het voedsel niet langer dan een paar dagen worden bewaard. Het doel van gekoelde opslag is dus het bewaren van voedsel op korte termijn.
Na het installeren van een koelkast of vriezer duurt het ongeveer 12-24 uur voordat deze koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Je kunt het beste even wachten voordat de temperatuur genoeg gedaald is.
Bedek restjes, wikkel ze in luchtdichte verpakkingen of sluit ze af in bewaardozen . Deze praktijken helpen bacteriën buiten te houden, vocht vast te houden en te voorkomen dat restjes geuren van ander voedsel in de koelkast overnemen.