Je kunt de witlof eventueel in stukjes snijden voordat je hem verder bereidt.
Doe het (fijn)gesneden witloof in een kom en knijp er wat limoen- of citroensap over. Leg meteen een laagje plasticfolie rechtstreeks op het witloof (niet op de randen van de kom) en druk het goed aan zodat het witloof helemaal luchtdicht zit ingepakt. Bewaar het op een koele en donkere plaats.
Was het witloof en snij doormidden, snij er een stukje van de onderkant af, snij ze fijn. Als je dit op voorhand al wil klaarmaken kan je het witloof snijden en dan spoelen, en goed uitlekken, zo gaat het niet verkleuren, meng dan à la minute de mayo en de rest erbij. Anders wordt het witloof te slap.
Dat komt doordat gesneden witloof snel oxideert, net als bijvoorbeeld een appel. Om dit te voorkomen, kun je het gesneden witloof best zo snel mogelijk mengen met wat versgeperst citroensap, limoensap of sinaasappelsap. Het zuur uit deze vruchten zorgt ervoor dat het witloof niet verkleurt.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
Absoluut! Het soort maaltijdvoorbereiding waar we het hier over hebben, heeft minder te maken met het van tevoren koken van de groenten en meer met het zo klaar mogelijk maken ervan (denk aan: wassen, drogen, snijden, etc.) zodat het makkelijker wordt om het avondeten op tafel te zetten te midden van de chaos die vaak gepaard gaat met doordeweekse avonden.
Bereid je groenten de avond ervoor voor
Schil aardappelen, wortels, pastinaken en alle andere groenten die je eet en laat ze een nacht in pannen met koud water staan . Dit bespaart je een hoop gedoe en extra rommel op kerstochtend.
Bewaar witlof op een koele, donkere plek, dan blijft het langer vers. In de verpakking blijft witlof ongeveer een week tot twee weken goed in de koelkast.
Hoewel gekookte witlof en rauwe witlof beide erg gezond zijn, is rauwe witlof gezonder dan gekookte witlof. Dit komt doordat rauwe witlof meer vitaminen en mineralen behoudt die tijdens het kookproces deels verloren kunnen gaan. Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering.
Zorg ervoor dat je de stronk niet eraf snijdt. Dit helpt namelijk om de witlof bladen bij elkaar te houden. Pak een halve witlof en leg deze op de platte zijde neer zodat je deze gemakkelijk kunt snijden. Houdt de witlof vinger en begin met snijden aan het uiteinde van de witlof en snijd reepjes op je gewenste dikte.
Hoe vaak mag je witlof eten? Je kunt witlof zonder problemen regelmatig eten, zelfs dagelijks, als onderdeel van een gebalanceerd dieet. Het is een caloriearme groente rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en algemene gezondheid.
Witlof kun je het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Het liefst in een open plastic zak. Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren.
Over witlofschotel met ham en kaas
witlofschotel met ham en kaas is vers het allerlekkerst, maar je kunt deze ook invriezen. De maaltijd is dan nog 30 dagen houdbaar. Je hoeft hem niet te ontdooien voor het opwarmen, houdt wel rekening met een dubbele opwarmtijd.
Hoe bereid je witlof. Als het uiteinde gebarsten of verkleurd is, snijd het dan af en verwijder alle slappe buitenste bladeren . Afhankelijk van hoe je het wilt gebruiken, laat je het heel, scheid je de bladeren of snijd je ze in de lengte doormidden of in vieren. Bestrijk ze na het snijden met citroensap om verkleuring te voorkomen.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Er worden zelfs verschillende namen gegeven aan dezelfde soort, afhankelijk van hoe de plant wordt gekweekt (hieronder meer hierover), en in het geval van de Belgische variëteit, in de VS "endive" genoemd, maar botanisch gegroepeerd als cichorei .
In witlof zitten bepaalde vezels en probiotica die ervoor zorgen dat je lichaam op een natuurlijke manier hersteld. Probiotica zoals witlof bevatten bacteriën die je darmflora ook bevatten. Ze zorgen ervoor dat je darmen gezonder zijn en sneller herstellen van diarree.
Hartgezondheid: de aanwezige antioxidanten en vitamines in witlof kunnen helpen bij het bevorderen van een gezond hart. Het helpt bij het reguleren van de bloeddruk en het verlagen van slechte cholesterol.
Gezonde voeding voor een gezonde lever
Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
Witlof leent zich tot bijna elke bereidingswijze. Witlof kleurt snel bruin. Dat begint onderaan. Bewaar witlof het best koel (4° Celsius) en donker om dit te voorkomen.
Voor je het witloof gaat invriezen, snijd je de stronken in stukken om ze kort te blancheren, twee minuutjes is voldoende. Als je het witloof zo invriest dan kan je de stukken nadien nog heerlijk stoven, wokken of bakken. De diepgevroren stukken moet je trouwens niet eerst ontdooien. Je kan ze rechtstreeks verwerken.
Bewaar witlof losjes verpakt in een vochtige handdoek en bewaar het in een plastic zak in de koelkast . Zachte varianten, zoals andijvie, kunnen snel verwelken, dus gebruik ze binnen een paar dagen.
Je kunt je groenten al enkele dagen op voorhand schillen en snijden. Op deze manier hoef je ze alleen maar toe te voegen terwijl je aan het koken bent, waardoor je kostbare tijd bespaart én meer kunt genieten van het gezelschap van je gasten.
Water. Gesneden fruit en groenten in water bewaren lijkt tegenstrijdig, maar het is een geweldige manier om winterharde groenten zoals wortels, selderij en aardappelen te bewaren nadat ze zijn gesneden. Om hun versheid te verlengen, bewaar je ze altijd in vers, koel water en ververs je het water om de paar dagen voor nog langere bewaring .
U kunt broccoli, bloemkool, spruitjes, kool en boerenkool drie of vier dagen van tevoren snijden; selderij en champignons kunnen twee of drie dagen van tevoren worden gesneden. Fruit dat wij doorgaans als groenten beschouwen, zoals paprika's, komkommers en pompoen, kunnen ongeveer twee dagen van tevoren worden gesneden.