Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water.
Bewaar stukjes geschilde appel afgedekt in de koelkast. Het toevoegen van een beetje citroensap voorkomt verkleuring.
Voor alle groenten- en fruitsoorten geldt: op het moment het moment dat het gesneden is, moet het in de koelkast worden bewaard. Dit is vanwege de voedselveiligheid en om bederf te voorkomen. Daarnaast kun je het beste een afgesloten bakje gebruiken, zodat er geen zuurstof bij kan komen.
Appels invriezen voor appeltaart
Je kunt ook appels invriezen op een bakplaat wanneer je plakjes nodig hebt voor appeltaart. Als alternatief kun je appels koken door ze in een anti-aanbakpan te verwarmen met een beetje boter, suiker en kaneel.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Laat de plakjes of partjes eerst los van elkaar in een grote bak of op een plaat invriezen om te voorkomen dat ze aan elkaar vast vriezen. Nadat ze bevroren zijn, kan je het in een kleiner diepvriesbakje bewaren.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water.
Je kunt je banaan ook nog gepureerd invriezen. Pureer je banaan tot een glad mengsel en verdeel het vervolgens over een ijsblokjesvorm, zodat het papje niet door je hele vriezer loopt. Wanneer je aan de slag wil met de gepureerde banaan kun je deze het beste in de koelkast laten ontdooien, zodat het niet bruin wordt.
Appels. Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Er zitten vezels en voedingsstoffen in of vlak onder de schil. Het is dus gezond. En je verspilt minder eten.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap). Je proeft dit nauwelijks en het citroensap vertraagd het bruiningsproces. Leg je verse fruit even in een schaal met koud water en citroensap.
De boosdoener: ethyleen
Als je je appels in een frisse omgeving zoals de koelkast legt, wordt de uitstoot van het ethyleengas vertraagd. Verse appels kun je op die manier wel tot een maand lang bewaren!
Ja, je kunt een appeltaart invriezen, maar de kwaliteit van je appeltaart loopt dan wel terug. Laat de appeltaart na het bakken goed afkoelen en verpak de appeltaart luchtdicht. Wanneer je een appeltaart invriest blijft de appeltaart ongeveer 2 maanden goed.
Meeste fruit in de koelkast bewaren
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
bevroren fruit kun je ongeveer 3-4 maanden in de diepvries bewaren. vries fruit dat je hebt laten ontdooien, niet weer in maar gebruik het meteen. plak een etiketje met de datum op het zakje/bakje met fruit. gebruik ziplock zakjes of plastic bakjes om het fruit in in te vriezen in plaats van boterhamzakjes.
Na het pellen vries je de bananen los van elkaar in − het liefst niet in aparte plastic zakjes, maar iets wat je kunt hergebruiken − want anders vriezen ze aan elkaar vast. Zijn je bananen volledig bevroren, stop ze dan gezamenlijk in een bakje om ze verder in te vriezen. Dat scheelt weer ruimte in je vriezer.
Wanneer je graag een grote hoeveelheid groentehapjes en fruithapjes in een keer maakt, kun je deze prima in kleinere porties invriezen. Je kan een vers gemaakt babyhapje voor de dag erna in de koelkast bewaren en de rest vries je in.
Het is belangrijk om appels te bewaren op een koele, donkere plek met voldoende vochtigheid. Een geventileerde kelder is hiervoor heel geschikt. Als de vochtigheidsgraad onvoldoende is, kun je deze verhogen door bakken met water te plaatsen op de locatie waar de appels worden bewaard.
Misschien wel het makkelijkste wat je met beurse appels kan doen is er appelflappen mee maken. Hiervoor schil je de appels, snijd je de beurse plekken weg en snijd je de appel in stukjes. Het klokhuis gooi je weg of bewaar je om appelazijn mee te maken (zie recept later in dit artikel).
Invriezen kan ook, maar na het ontdooien verandert de textuur. Je gebruikt de ontdooide kiwi's dan ook best voor verwerking in bijvoorbeeld smoothies of ijsjes. Heb je heerlijke kiwi's gekocht maar zijn ze nog niet rijp genoeg? Stop ze dan in een papieren zak samen met bananen, appels of peren.
Je kan niets oneindig lang bewaren in de diepvries. De vuistregel is 3 maanden, anders gaat zowel de kwaliteit als de voedingswaarde naar beneden. Eten kan ook bederven in je diepvries, want bepaalde bacteriën blijven nog steeds groeien in diepvries, ook al is het in slaapstand.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Deze kunnen bij het invriezen gaan schiften: er ontstaan klontjes die je er niet meer uitkrijgt. Krokante voedingsmiddelen (waaronder gefrituurd eten). Je wilt natuurlijk niet die crispy bite verliezen. Eieren.