Uit de studies bleek dat pure chocolade en cacao de bloeddruk iets verlaagde. Hoewel 2 tot 3 mmHG niet heel veel is, is het toch een verlaging die vergelijkbaar is met de verlaging van de bloeddruk die ontstaat doordat mensen gezond eten en bewegen.
En wel hierom: chocolade met een hoog percentage cacao kan een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart doordat het de bloeddruk verlaagt, de werking van de bloedvaten verbetert en mogelijk zelfs het lipidenprofiel (het cholesterol- en triglyceridengehalte) verlaagt.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Australisch onderzoek bevestigt dat pure chocolade gezond is voor het hart, althans voor mensen die een verhoogd risico hebben op hartziekten. De studie verscheen in het British Medical Journal. Dagelijks 100 gram pure chocolade met minstens 60% cacao eten, vermindert het risico op een hartaanval of een beroerte.
Eet gezond en let op zout
Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout. Maak je eigen verse maaltijden met lekker veel verse groenten en kruiden. Kies bij voorkeur volkoren producten.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Het eten van pure chocolade zou onderdeel moeten zijn van een verandering naar een gezondere levensstijl als je serieus bent over het verlagen van je cholesterol. Geef jezelf wat pure chocolade als beloning voor het eten van een gezond dieet, het verliezen van gewicht en het bereiken van je trainingsdoelen.
Verhoogt chocolade het cholesterolgehalte? Integendeel. Eenmaal opgenomen door uw lichaam produceert cacao 72% onverzadigde vetzuren die uw cholesterolgehalte in feite verlagen en uw bloedvaten helpen reinigen. Cacao bevat slechts 20% verzadigde vetzuren, minder goede vetzuren dus.
Pure chocolade bevordert de bloedcirculatie en vermindert het risico op hartziekten. En dat is nog niet alles; bepaalde ingrediënten in chocolade hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat extra fijn is voor je hart.
AH's beste keuze voor pure chocolade is de Delicata Reep pure chocolade Uganda 80%. Deze reep bevat: cacaomassa (uit Uganda), suiker, cacaoboter en natuurlijk vanillearoma. Het kost €2,19 voor 100 gram.
Gezondheidsvoordelen van pure chocolade
Uit afzonderlijke onderzoeken is gebleken dat pure chocolade kan beschermen tegen hart- en vaatziekten (cardiovasculaire aandoeningen) . Pure chocolade lijkt ontstekingsremmende effecten te hebben en eigenschappen die helpen bloedstolsels te voorkomen en de bloeddruk te verlagen.
Vergeet niet dat na het sporten en trainen het beste moment is om pure chocolade te eten. Omdat het energieniveau tijdens de zware training laag wordt, wil je je energie terugkrijgen. Dus ja, pak de reep pure chocolade en neem er een rij van. Het bevat de 30g verpakking energie die rechtstreeks naar je bloedbaan gaat.
Hoge bloeddruk beheersen
Het eten van pure chocolade is een geweldige manier om meer cacao in uw dieet op te nemen, wat kan helpen uw hoge bloeddruk te verlagen ! De flavonoïden in pure chocolade blijken stikstofoxide te produceren, wat ervoor zorgt dat bloedvaten ontspannen en hoge bloeddruk verlaagt.
Kruiden zoals hibiscus, meidoorn en groene thee worden geprezen door wetenschappelijke studies die wijzen op hun bloeddrukverlagende capaciteiten. Het is echter cruciaal om te begrijpen hoe deze kruiden interageren met het lichaam en welke hoeveelheden veilig en effectief zijn.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Uit onderzoek blijkt steeds weer dat pure chocolade veel gezondheidsvoordelen heeft. Zo verlaagt het de kans op hartziekten en diabetes, voorkomt het bloedstolsels, verbetert het geheugen, verlaagt het cholesterolgehalte en voorkomt het zelfs bepaalde vormen van kanker.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
Probeer pure chocolade
Pure chocolade is de cholesterolvriendelijke keuze van Alice Trivas, RD, CD van het Center for Nutrition in Salt Lake City, Utah. 2 "De 'high-end' merken (en die met veel cacao) bevatten doorgaans de meeste voedingsstoffen, maar u moet wel opletten met hun cafeïnegehalte.
Bovendien moet je rekening houden met de verhoogde kilocalorie-opname door chocolade. Een portie van 20 g chocolade bevat 119 kilocalorieën, waardoor het lichaamsgewicht na twee maanden met één kilogram kan stijgen, waardoor de bloeddruk eveneens kan stijgen.
Mensen met een verhoogd cholesterol vragen zich vaak af of het oké is om eieren te eten, omdat eidooiers rijk zijn aan cholesterol. Over het algemeen zou het prima moeten zijn voor de meeste mensen, als onderdeel van een gezond, uitgebalanceerd dieet, omdat de cholesterol in eieren geen significant effect heeft op het bloedcholesterol .
Ze hebben een gunstige en beschermende werking op het cardiovasculaire systeem en de bloeddruk. De consumptie van pure chocolade, en dus van cacao, verbetert de elasticiteit van de bloedvaten, verwijdt de slagaders en verbetert de bloedcirculatie, waardoor de druk in de bloedvaten afneemt.
Een dieet rijk aan groenten, volkoren granen en laag in verzadigde vetten kan de bloeddruk helpen verlagen. Zoutinname beperken is ook cruciaal, vooral bij al hoge bloeddruk.
Broodbeleg: Betere keuze (< 1,5 g zout per 100 g): américain natuur, rosbief, vlees- of vissalade, tonijn in blik, platte kaas, Philadelphia, kruidenkaas ... Beperkte keuze (1,5 – 2,5 g zout per 100 g; max. 30 g per dag): gekookte ham, kippenham, brie, smeltkaas Gouda ...
Volkoren granen, zoals brood rijst of pasta. Veel groente: zowel rauwe als gekookte groenten en groentesap. Fruit: vers, bevroren of ingeblikt fruit. Fruitsappen zijn een iets minder goede keuze omdat de vezels zijn verwijderd terwijl ze vrij veel suiker bevatten.