Eind juli en begin augustus 2022 werden in de Verenigde Staten ten minste 97 mensen ziek door het eten van sandwiches of hamburgers die onder andere waren belegd met Romaine sla. Zij werden geïnfecteerd met E. coli O157:H7. Ongeveer de helft van deze mensen was zo ziek dat ze in ziekenhuizen moesten worden opgenomen.
Bij sla is dat bijvoorbeeld listeria monocytogenes, een bacterie die de infectieziekte listeriose kan veroorzaken. De gevolgen van die ziekte kunnen gaan van milde griepachtige symptomen tot hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging.
Omdat rauw voedsel meer energie vergt om te verteren. Dus als je teveel rauw voedsel consumeert, kan het je spijsverteringsstelsel verzwakken en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Bovendien, als je alleen rauwe groenten eet kan je zelfs last hebben van ijzer-, calcium- en vitamine B12-tekort.
Nitraat en het daaruit gevormde nitriet werden lang gezien als giftige stoffen. Nieuw onderzoek laat echter zien dat de risico's voor de gezondheid bij het eten van veel sla verwaarloosbaar klein zijn. Dat geldt ook voor de combinatie sla (of andere nitraatrijke groente) en vis. Je kunt dus iedere dag gerust sla eten.
Rauwkost heeft een directe invloed op de vorming van de darmflora. Een goede werking van de darm wordt door de darmflora gegarandeerd. Veel mensen zijn zo enthousiast dat ze te snel overschakelen, aanvankelijk te grote hoeveelheden eten en hun verteringsstelsel daardoor overbelasten.
Bladgroenten, zoals spinazie, snijbiet, rucola, sla en boerenkool, zijn rijk aan vezels met laxerende eigenschappen . Ze zijn geweldige opties voor verlichting van constipatie, vooral als ze rauw worden gegeten. Deze groenten bevatten veel water, wat helpt bij de stoelgang.
Sla bestaat bijna uitsluitend uit onoplosbare vezels. Daarom wordt het gezien als een low FODMAP-voedsel — en een goed alternatief voor high FODMAP-groenten, zoals artisjokken, kool, broccoli, bieten, spruitjes en asperges ( 3 ).
Over het algemeen is sla veilig voor de meeste mensen om te eten. Het is geen veelvoorkomend allergeen. Omdat het weinig calorieën bevat, is het geen groot probleem om te veel sla te eten .
Toch is het aantal gevallen van salmonella veroorzaakt door sla eerder beperkt volgens de Britse Food Standards Agency en blijft het eten van gevogelte de grootste risicofactor. Wie toch met de bacterie besmet raakt, zal vooral af te rekenen krijgen met diarree, buikpijn en koorts.
Health Digest adviseert om dagelijks 85-90 gram sla te eten, maar waarschuwt er alleen voor om het niet dagelijks te eten als je het als je voornaamste voedingsbron beschouwt.
Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.
Veel eigenschappen van rode sla maken het een afslankvriendelijk voedingsmiddel. Deze groente bevat bijvoorbeeld extreem weinig calorieën, maar vrij veel vezels, waardoor u zich vol kunt voelen ( 1 , 36 ). Bovendien heeft het een hoog watergehalte.
In groente sla zitten veel voedingsstoffen en vezels die je maag vullen. En er zitten enzymen in die je maag voorbereiden op het eten dat nog gaat komen. Met sla vooraf zorg je dus voor een goede spijsvertering.
Er is ontdekt dat sla in zakken voedselvergiftigingskiemen kan bevatten, zoals E. coli, Salmonella en Listeria . Mijn onderzoeksgroep heeft ontdekt dat deze pathogenen meer dan duizend keer beter groeien als ze sappen van slabladeren krijgen, zelfs als de slazak gekoeld is.
Bewaar verpakte sla koud en eet het snel op .
"Laat sla in zakken, net als vlees en gevogelte, niet te lang buiten de koelkast liggen, omdat bacteriën zich bij kamertemperatuur vermenigvuldigen", zegt James E. Rogers, directeur voedselveiligheidsonderzoek en -testen bij CR.
Weetjes over kropsla
Ooit al gemerkt dat je slaperig wordt nadat je kropsla hebt gegeten? Je beeldt je niets in, sla bevat melksap en daar word je wel degelijk moe van.
Sla is een substraat met een lage gasafgifte voor microbiotafermentatie en sla-geïnduceerde abdominale distensie wordt veroorzaakt door een ongecoördineerde activiteit van de buikwanden. Correctie van de somatische respons zou effectiever kunnen zijn dan de huidige dieetbeperkingsstrategie.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Zwaarder verteerbaar zijn: - Grove tuinbonen, koolsoorten (behalve de hierboven genoemde), prei, ui, peulvruchten zoals witte en bruine bonen. - Als u het kunt verdragen mag u af en toe rauwe groenten eten zoals: sla, komkommer en tomaat (eventueel zonder schil).
Hele kroppen sla (in plaats van verpakte groenten) kunnen ook veiliger zijn . Hoewel hele kroppen sla niet per se een lager bacteriegehalte hebben dan verpakte groenten, worden hun binnenste bladeren minder blootgesteld aan bronnen van besmetting en worden ze minder aangeraakt dan verpakte groenten. Dit vermindert de kans op besmetting.
Het Voedingscentrum stelt dat na onderzoek door het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (BuRO NVWA). Dat betekent dat de consument niet meer hoeft te letten op hoe vaak per week nitraatrijke groente als spinazie of sla gegeten wordt.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
Salades en andere vezelrijke voeding kunnen vaak leiden tot stoelgang en mogelijk zelfs diarree, omdat sommige mensen salades niet goed kunnen verteren.
Mechanische vertering door het karnen van deze organen en chemische vertering door de afgifte van enzymen helpt ook bij het afbreken van sla . Echter, cellulose kan niet volledig worden verteerd door ons systeem, en dus hoewel voedingsstoffen uit de sla kunnen worden gehaald, passeert resterende cellulose in de vorm van vezels.
Om de dikke darm te reinigen, raden experts aan om 6 tot 8 kopjes warm water per dag te drinken. Daarnaast moet u ook veel voedsel eten met een hoog watergehalte, waaronder fruit en groenten zoals watermeloen, tomaten, sla en selderij .