Gefermenteerde onrijpe aardbei Doe de aardbeien in een weckpot, voeg de zoutoplossing toe. Zet minimaal 2 weken weg op kamertemperatuur. Als je de weckpot opent, moet het lichtzuur maar nog altijd fris ruiken. De onrijpe aardbeien zijn zachter en verteerbaarder geworden en het sap is smaakvol.
Onrijpe aardbeien zijn erg geschikt om in te leggen in suikersiroop met vanille. De aardbeien blijven dan lekker krokant en fris omdat het onrijpe aardbeien zijn. Het resultaat: mooie glanzende en zuur-zoete aardbeien.
Wat kun je doen met groene aardbeien? Dit recept voor ingemaakte groene aardbeien is een geweldige manier om ze te gebruiken, maar je kunt ze ook in een smoothie gooien voor een beetje zuur! Een andere optie is om ze te mengen met siroop voor een zoetzure cocktail.
Groene aardbeien hebben een grassige, plantaardige, zure smaak die geschikt is voor verse of gekookte bereidingen. De onrijpe vruchten zijn te onderscheiden van rijpe rode vruchten en mogen niet op dezelfde manier worden gebruikt . Groene aardbeien worden gebruikt om zuurheid of textuur aan een gerecht toe te voegen.
Gooi ze in suiker, honing of ahornsiroop, samen met een beetje vers sap of alcohol (een kruidenlikeur, zoals vlierbloesemlikeur, zou geweldig zijn). Je hebt niet veel nodig om de bessen te laten rocken; een kwart tot een half kopje sap of drank, en ongeveer het dubbele van de hoeveelheid suiker, is alles wat je nodig hebt.
Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
Leg dan een rijpe banaan samen met je onrijp fruit in de zak. Bananen stoten namelijk heel veel ethyleengas uit en versnellen dus het proces.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
De schijnaardbei (Potentilla indica) is zoals de naam al aangeeft geen echte aardbei, maar wel heel leuk in de tuin. Schijnaardbeien bloeien van mei tot oktober met gele bloempjes (in plaats van witte bij de bos- en tuinaardbeien). De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief.
Aardbeien rijpen niet nadat ze geplukt zijn , dus als ze er niet rijp uitzien, zullen ze dat nooit worden. Hoe weet je welke aardbeien het meest vers zijn? Kijk naar een felrode kleur, een natuurlijke glans en vers uitziende groene toppen. Vermijd bessen met witte toppen of punten.
Volledig rijpe bessen hebben niet alleen de beste smaak en textuur, maar bevatten ook meer voedingsstoffen. Zowel onrijpe als overrijpe aardbeien blijken een lager vitamine C-gehalte en een verlaagd fytonutriëntengehalte te hebben in vergelijking met optimaal rijpe aardbeien .
Was de aardbeien, haal de kroon eraf, dep ze droog en leg ze verspreid in een bak of plaat in de vriezer. Laat de aardbeien los van elkaar bevriezen zodat ze niet aan elkaar vast vriezen. Als de aardbeien bevroren zijn, kun je ze vervolgens allemaal bij elkaar in een vershoudbakje doen en in de vriezer laten staan.
Meng zure bessen met een beetje suiker en laat het op het fornuis inkoken. Zo krijg je een verse aardbeiensiroop die je pannenkoeken opfleurt of je ijsavondje nog specialer maakt.
Onrijpe aardbeien zijn hooguit geschikt om tot jam te verwerken.
Het is de perfecte manier om aardbeien te zoeten die niet zo zoet of rijp zijn als je zou willen. Fruit kan worden geweekt in een vloeistof zoals balsamicoazijn of likeur, maar het kan ook worden geweekt in suiker . De suiker trekt de sappen uit het fruit en vormt een siroop, waardoor een smaakloze bes in een zoete bes verandert.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Spoelen met azijnoplossing : Week aardbeien een paar minuten in een azijnoplossing (één deel witte azijn en drie delen water). Giet ze vervolgens af, dep ze droog en leg ze op een schone papieren handdoek in een glazen bak. Doe het deksel er losjes op en bewaar ze in de koelkast.
Is een aardbei wat zachter dan de rest? Dan is het slim om deze eruit te pikken en gelijk op te eten. Zachte en beurse aardbeien gaan namelijk gauw schimmelen en wanneer je ze samen in een bakje bewaart, verspreidt deze schimmel zich snel en is gauw je hele bakje verpieterd. Zonde!
Als je dan heerlijke, sappige exemplaren verwacht, kom je bedrogen uit. In plaats van zacht en zoet zijn de aardbeien tegenwoordig eerder hard en zuur. Dat heeft met de manier van telen én plukken te maken. Deze rode vrucht kreeg de naam aardbei, omdat-ie het beste in de grond groeit.
Dus je stopt wat fruit dat ethyleen produceert in een papieren zak, het gas begint zich op te bouwen en het fruit rijpt sneller . Plastic zakken zijn hier niet goed voor: ze houden vocht vast waardoor het fruit kan rotten voordat het rijp is. Papieren zakken, en het maakt niet uit welke kleur, zijn het beste omdat ze niet luchtdicht zijn.
Aardbeien, bessen, druiven, pruimen en kersen produceren geen ethyleen. Ze kunnen dus niet meer narijpen als je ze geplukt hebt. Deze fruitsoorten pluk je eetrijp en zijn slechts kort houdbaar. Je bewaart ze het best in de koelkast.
Hak alle schoongemaakte bessen fijn, gooi ze in een kom en meng ze met wat suiker. Dek af en zet ze een paar uur in de koelkast . De suiker en de natuurlijke zure sappen van de aardbeien mengen en marineren/macereren de bessen in zoetigheid. Het is niet nodig om een simpele siroop te maken - de bessensappen doen het voor je.
Op dezelfde manier als de planten elkaar versterken, kunnen ze elkaar ook verzwakken. Aardbeienplanten trekken bijvoorbeeld witte koolvliegjes aan, een vlieg die erg schadelijk is voor koolsoorten. Zet je aardbeien dus nooit naast koolsoorten in de moestuin.
De Korona aardbei is de zoetste aardbeiensoort met uitstekend aardbeien aroma. Zeer geschikt ras voor de volle grond en geeft mooie grote en donkerrode smakelijke vruchten. Korona is goed bestand tegen ziekten. Dit ras adviseren wij voor de moestuin.