Ananas wordt al van oudsher in Zuid-Amerika gebruikt bij maag- en darmproblemen en ontstekingen. Nu blijkt een extract uit deze vrucht, bromelaïne genaamd, ook een krachtige ontstekingsremmer te zijn, een pijnstiller, een oppepper van het immuunsysteem en te werken tegen micro-organismen.
Ananas is goed voor de spijsvertering
Ananas zit boordevol bromelaïne, ofwel een spijsverteringsenzym. De stof breekt eiwitmoleculen af, waardoor ze makkelijker kunnen worden opgenomen door de dunne darm.
Bij het te veel eten van ananas, kan je een branderig gevoel in de mond krijgen. In ernstigere gevallen kan er een ontsteking in het mondslijmvlies optreden.
Bromelaïne helpt niet alleen een handje bij de spijsvertering, maar heeft ook ontstekingsremmende en zelfs pijnstillende eigenschappen. Ananas nuttigen is dus een goed idee bij een neusverkoudheid maar ook bij brandwonden of gewrichtspijnen. Ook de grote hoeveelheid vitamine C in ananas werkt ontstekingsremmend.
Ananas is goed voor de spijsvertering
Bromelaïne is een enzym in ananas dat je lichaam helpt om eiwitten af te breken. Hierdoor wordt het lichaam geholpen met het verteren van voedsel.
Ananas wordt al van oudsher in Zuid-Amerika gebruikt bij maag- en darmproblemen en ontstekingen. Nu blijkt een extract uit deze vrucht, bromelaïne genaamd, ook een krachtige ontstekingsremmer te zijn, een pijnstiller, een oppepper van het immuunsysteem en te werken tegen micro-organismen.
Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen.
De kern is wat taaier dan het vruchtvlees, maar ook vezelrijker! Om de kern gemakkelijker te kunnen snijden, kan je hem ook eerst koken. Wil je weten hoeveel ananas per dag goed is om te eten? Hiervoor kan je het beste de richtlijn van 2 porties of 200 gram fruit per dag aanhouden.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
1 kopje verse ananas is meer dan genoeg op een dag . De vitamine C en bètacaroteenrijke vrucht kan extreem gunstig zijn voor de huid wanneer deze wordt geconsumeerd of plaatselijk wordt aangebracht. Het kan helpen huidschade veroorzaakt door de zon en vervuiling te bestrijden, rimpels te verminderen en de algehele huidtextuur te verbeteren.
Mensen die antibiotica, anticoagulantia, bloedverdunners, anticonvulsiva, barbituraten, benzodiazepinen, medicijnen tegen slapeloosheid en tricyclische antidepressiva gebruiken, moeten oppassen dat ze niet te veel ananas eten.
Overmatige inname van ananas kan echter ernstige zwelling van de mond en tong veroorzaken . Daarom wordt matiging aanbevolen. Bromelaïnesupplementen kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals diarree, huiduitslag, braken en overmatig menstrueel bloedverlies.
Ananas is rijk aan bromelaïne, een enzym dat in sneltempo eiwitten afbreekt. Wanneer je in een stuk verse ananas bijt, start deze werking onmiddellijk. Daardoor voelt het tere vlees van het gehemelte, dat ook uit eiwitten bestaat, snel ruw en pijnlijk aan. Vooral de stam van de ananas zit vol bromelaïne.
De enzymen in ananassap helpen eiwitten in je darmen af te breken, wat kan helpen om constipatie, gas en een opgeblazen gevoel te verminderen . Bromelaïne heeft ook antibacteriële eigenschappen die je darmen kunnen beschermen tegen diarree-veroorzakende bacteriën zoals E. coli en darmontstekingen kunnen verminderen.
Ontstekingen bij de gewrichten, denk eens aan ananas
Er is een studie gemaakt die aantoont dat combinaties van enzymen die bromelaïne bevatten effectief kunnen zijn en een veilig alternatief kan vormen op geneesmiddelen die de ontstekingen bestrijden voor mensen die lijden aan osteo-artrose in de knie.
Als je geen zin in mango hebt, dan kun je het best voor ananas gaan. Ook daar zit ontzettend veel vitamine C in. Zo'n 100 gram van de vrucht bevat namelijk al 79 milligram van de belangrijke vitamine, dus schroom niet om lekker wat ananas te snacken als tussendoortje.
Ananas kan een goede manier zijn om wat van die vitamine C binnen te krijgen , vooral als je geen fan bent van sinaasappels.” Eén kopje ananas bevat meer dan 100 procent van de dagelijks aanbevolen inname van vitamine C en 10 procent van vitamine B6 voor vrouwen. Deze antioxidanten zijn belangrijk voor je immuunsysteem.
Deze tropische vrucht zit vol met antioxidanten, zoals vitamine C, beta-caroteen en zink die zowel de mannelijke als vrouwelijke vruchtbaarheid beïnvloeden. Tevens is het foliumzuur (vitamine B11) in de ananas een belangrijke vitamine voor zwangere vrouwen.
Afvallen met ananas
Doordat ananas weinig calorieën bevat past het in een gezond dieet. Toch moet je ook niet te veel ananas eten als je wil afvallen. Suikers als fructose wil je namelijk liever beperken als je wil afvallen.
Je maag kan pijn doen na het eten van ananas omdat het een hoge zuurgraad heeft . Deze zuurgraad kan je maagwand irriteren, vooral als je een gevoelige maag hebt.
De zuurgraad in ananas en andere tropische of citrusvruchten kan leiden tot een toename van brandend maagzuur of refluxklachten bij mensen met gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) . Te veel kalium consumeren kan schadelijk zijn voor personen met niet volledig functionerende nieren.
Wie een ananas-allergie heeft en ananas eet of aanraakt, kan last krijgen van onder andere een loopneus, hoesten, zwellingen in het gezicht en de keel, een moeilijke ademhaling, jeuk, roodheid, constipatie, buikpijn, duizeligheid en braken.
Enige nadeel van ananas...
Hoewel ananas dus heel gezond is, moet je er ook weer niet te veel van eten. Het zit namelijk vol fruitsuiker. Maar het nadeel hiervan zul je alleen ondervinden als je er heel veel van eet.
Is het goed om iedere dag ananas te eten? Als deze fruitsoort een van je favorieten is, kan je hem prima iedere dag eten. Zo kom je ook makkelijker aan die dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit van 200 gram.