De snelste manier: zet de soep met potje en al in een warmwaterbad. De tussenoplossing: zet de soep met potje en al in een warmwaterbad, tot de randjes ontdooid zijn. Daarna kun je ze meteen opwarmen in een kookpot op een lage temperatuur. Vergeet niet om regelmatig te roeren!
Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen. Giet eventueel een laagje water in de pan en sluit af met een deksel. Ovengerechten en gehaktbrood kun je zo uit de diepvries in de oven ontdooien en opwarmen of garen.
" Om te vermijden dat de room gaat schiften wanneer je de soep weer ontdooit en terug aan de kook brengt kan je de soep beter maken zonder de room toe te voegen en dan invriezen. Dan voeg je gewoon wat room toe wanneer je de soep terug opwarmt.
Soep ontdooien in een warmwaterbadje
Supersnel soep ontdooien, doe je in warm water. Je zet gewoon het afgesloten potje in een warmwaterbad. Eens je ziet dat de randen ontdooid zijn, kun je de soep in een kookpot doen en opwarmen op een laag vuur. Laat de soep niet koken en roer regelmatig!
SOEP BEWAREN IN DE DIEPVRIES
Door de soep in porties in te vriezen, kun je de meeste soepen tot wel 3 maanden bewaren. Vergeet niet om de soep wederom eerst volledig af te laten koelen voordat je deze in de vriezer zet. Door de soep goed in te vriezen, kun je op elk moment genieten van een heerlijke kom soep!
Niet alle soepen kunnen op dezelfde manier worden ingevroren. Soepen met een romige consistentie, zoals aardappel- of chowderssoep, smaken mogelijk niet lekker na het invriezen omdat het de textuur beïnvloedt en de aardappelen papperig maakt . Rijst-, bonen- en noedelsoepen kunnen ook anders smaken of papperig worden. Soepen op basis van bouillon kunnen doorgaans goed worden ingevroren.
Ontdooi je soep
Het is echter niet nodig om uw soep te ontdooien voordat u deze opwarmt, en u kunt ervoor kiezen om uw soep bevroren op te warmen. Om uw soep te ontdooien, raden we aan om deze een nacht in de koelkast te zetten of in een kom of pan op het aanrecht te zetten gedurende een uur .
Ja. Het is veilig om bevroren restjes op te warmen zonder ze te ontdooien , hetzij in een pan of magnetron (in het geval van soep of stoofschotels) of in de oven of magnetron (bijvoorbeeld ovenschotels en combinatiemaaltijden). Opwarmen duurt langer dan wanneer het eten eerst ontdooid is, maar het is veilig om te doen als de tijd kort is.
Soep ontdooien in de magnetron
Soep ontdooien in de magnetron kan ook, dat is de makkelijkste en snelste manier. Het is echter ook de methode waarbij de kans op bacterieontwikkeling het grootst is, dus doe dit alleen als je écht geen tijd hebt. Ontdooi de soep als het kan in het vriezerbakje en leg de deksel er los op.
Voeg je dumplings toe en zet de stomer op een wok of een steelpan die er net onder past, gevuld met ongeveer 2,5 cm water. Bedek de stomer en breng het water aan de kook. Stoom de dumplings tot ze gaar zijn, ongeveer 10 minuten als je ze rechtstreeks uit de vriezer haalt.
Het is ideaal om soep op basis van room op het fornuis op te warmen, omdat je de temperatuur kunt regelen. Doe het in een pan en zet het fornuis op laag vuur, waarbij je de soep af en toe roert . Zodra er stoom naar de oppervlakte stijgt, betekent dit dat het voldoende is opgewarmd.
Als je super georganiseerd bent, kun je de pot uit de vriezer halen en een paar uur aan de kant zetten . Of je kunt hem in de koelkast zetten om 's nachts te ontdooien.
Hoe je soep opwarmt, heeft veel te maken met hoe goed bevroren soep wordt. Het is het beste om de soep te ontdooien voordat je hem opwarmt, idealiter een nacht in de koelkast, en hem dan voorzichtig op te warmen in een pan op laag vuur, waarbij je regelmatig roert om te zorgen dat er niets blijft plakken of verbrandt . Het fornuis geeft je meer controle over de warmte voor gelijkmatiger koken.
De ijskristallen die gevormd worden door bevriezing doorboren cellen goed, zodat water lekt wanneer het ontdooid wordt . Je kunt de soep inkoken wanneer je het opwarmt, voeg een beetje maizena toe om het steviger te maken.
Maizena is een goede optie omdat het een natuurlijk verdikkingsmiddel is , maar je moet voorzichtig zijn met hoeveel je gebruikt. Begin met 1 eetlepel maizena, geklopt met koud water om een papje te maken. Voeg dan geleidelijk het papje toe aan de soep en laat het een tot twee minuten koken voordat je meer toevoegt.
Niet geschikt voor de diepvriezer
Soep met zuivel wordt er bijvoorbeeld niet beter op. Room, melk en kaas schiften namelijk bij het ontdooien. Ook vette varianten zijn geen fan van de vriezer. Tijdens het bevriezen maakt vet zich immers los van de rest van de vloeistof.
Vooral romige aardappelsoep is er eentje waar niemand het over eens lijkt te kunnen worden. Dus, kun je aardappelsoep invriezen? Dat kan zeker!
Nee, room bevriest niet . Invriezen destabiliseert room. Bij het ontdooien loop je het risico dat de room zich scheidt (met water aan de ene kant en vet aan de andere kant). Er is echter geen reden waarom je gerechten met room niet zou kunnen invriezen.
Het zal binnen een dag of twee ontdooien, afhankelijk van de grootte en vorm van de bewaarcontainer. Als je haast hebt, doe de soep dan in de container in een warmwaterbad totdat deze volledig ontdooid is . De tussenoptie is om de container onder te dompelen in warm water om de bevroren soepen van de zijkanten los te maken.
Ik maak de soep en vul de potten meteen en zet ze in de koelkast. Ze zijn iets zwaarder om mee te nemen in mijn lunchtrommel, maar ik hoef alleen maar het deksel eraf te halen en de pot soep op te warmen in de magnetron .
Laat de soep, in het zakje of bakje, in de koelkast ontdooien. Dat duurt al snel zo'n 6 tot 8 uur. Heb je haast? Dan kun je het bevroren blok soep ook in de magnetron ontdooien in een magnetronbestendige schaal, of in een pan op laag vuur.
Verwarm soepen op basis van bouillon op middelhoog vuur, af en toe roerend, tot ze heet zijn; of verwarm ze opnieuw in de magnetron. Verwarm dikke purees of soepen met melk, room, eieren of kaas opnieuw op laag vuur, regelmatig roerend . Koken kan ervoor zorgen dat ingrediënten zich scheiden. Ontdooi soepen in de koelkast en gebruik ze onmiddellijk.
Snijd de diepvrieszak open en haal de bevroren bouillon eruit. Doe de bouillon in een steelpan (of Dutch oven als het een grote zak is) met een eetlepel water. Zet het vuur op middelhoog. De bouillon zou binnen enkele minuten ontdooid en warm moeten zijn .
En dan … opwarmen
Zorg ervoor dat voedsel dat ingevroren geweest is, steeds goed tot in de kern verwarmd wordt – of dat nu gewoon in de pan, in de oven of in de microgolfoven is. Een kerntemperatuur van 60°C is veilig volgens het FAVV – dit kun je meten met je keukenthermometer.