In principe kun je elke dag van havermout genieten, maar let wel op de grootte van je porties. Te veel rauwe havermout kan je lichaam door de grootte hoeveelheid vezels niet goed verwerken.
Havermout eten houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder last hebt van suikerdips. De beta-glucanen in havermout verlagen het cholesterolgehalte. Wetenschappers hebben aangetoond dat je door regelmatig havermout op je menu te zetten beter beschermd bent tegen hart- en vaatziekten.
Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer ½ tot 1 kopje havermout per dag te eten als onderdeel van een gezond dieet. Maar wij hebben het voor je gemakkelijk gemaakt. Je kan gewoon één portiezakje nemen.
Havermout bevat veel oplosbare vezels, die de darmen lekker aan het werk zetten en zorgen voor een soepele stoelgang. Doordat vezels vocht aantrekken en opzwellen, houden ze de maag lang gevuld. Daarom is havermout zo'n geschikt ontbijt om de ochtend zonder rammelende maag door te komen.
Voor een bewezen verlaging van je cholesterolpeil moet je namelijk minstens 75 gram (rauw gewogen) havermout per dag eten, zeg zo'n 2 kommen. Maar je krijgt ook bètaglucanen binnen door bijvoorbeeld een eetlepel haverzemelen aan je havermout, yoghurt of smoothie toe te voegen.
Door slechts anderhalve kop gekookte havermout per dag te eten, kunt u uw cholesterol met 5 tot 8% verlagen. Havermout bevat oplosbare en onoplosbare vezels – twee soorten die uw lichaam nodig heeft. Onoplosbare vezels, die ook in de schil van veel fruit zitten, helpen ons om regelmatig te blijven.
Havermout. Havermout is rijk aan vezels. Doordat havermout veel vezels bevat moet je lichaam hard werken om deze vezels te verteren. Dit harde werken vraagt veel energie en daardoor helpt het eten van havermout bij het verbranden van buikvet.
Havermout kun je ook met water klaarmaken. Wij kiezen voor melk omdat dit meer smaak geeft en zodat je meteen een portie eiwitten binnenkrijgt. In plaats van koemelk kan je natuurlijk ook een plantaardig product gebruiken, zoals havermelk, amandelmelk of sojamelk.
Voor een uitgebalanceerd ontbijt kun je ongeveer 30 tot 50 gram havermout (ongeveer 3 tot 5 eetlepels) gebruiken.
Kort samengevat, Griekse yoghurt met havermout is niet alleen een smakelijke start van je dag, maar ook een voedzame keuze boordevol eiwitten, vezels, gezonde vetten, probiotica, antioxidanten en mineralen. Het helpt je om vol energie aan je dag te beginnen en ondersteunt je algehele gezondheid.
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet.
Door een vezelrijk dieet houd je die stofwisseling op gang en val je af. Havermout is dus een prima bron van vezels die je maag en darmen inzet om vet te verbranden.
Havermout helpt bij constipatie
Uit onderzoek is gebleken dat haverzemelen obstipatie bij ouderen kunnen verlichten.
Kun je havermout eten zonder te koken? Je kunt havermout en havervlokken natuurlijk koken, roosteren voor bijvoorbeeld granola of gebruiken in gebak. Maar ook rauw is havermout lekker. Het geeft een lekkere bite als je het (op zichzelf of in een lekkere muesli) door (plantaardige) yoghurt roert.
Brinta bevat minder (verzadigd) vet en iets meer vezels. Op die punten scoort Brinta dus beter. Havermout bevat minder suiker en en minder zout. Op die punten scoort havermout dus beter.
Het is rijk aan antioxidanten, bevat ontstekingsremmende eigenschappen en werkt als een natuurlijke vochtinbrenger. Het kan helpen bij de bestrijding van acne-jeugdpuistjes, het verminderen van roodheid en irritatie, het verzachten van droge huid en zelfs het kalmeren van huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
Oats = havermout. En steel cut oats = havergrutten. Wat het verschil precies is, wat je ermee kunt maken en waar je het kunt kopen, dat vertel ik je in dit artikel. Inspiratie voor heel veel van mijn recepten haal ik van Pinterest.
Vul je maatbeker tot 100 ml om op 40 gram (1 portie) havermout uit te komen 👍 Dit handige Eetmaatje hebben?
Wil je snel en gezond afvallen? Dan kun je prima havermout eten. Ons advies is om maximaal 50 gram havermout per dag te eten. Zo krijg je wel de goede voedingsstoffen binnen, maar beperk je je koolhydraatinname.
Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan. Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken en de havermout kan een grote brok vormen.
Hoe havermout jou helpt met afvallen.
Uit onderzoek blijkt dat de vezels die in havermout zitten ervoor zorgen dat je langer vol zit (1). Hierdoor heb je minder snel honger na het eten en zal je bijvoorbeeld minder snel gaan snacken.
De vezels in haver houden ook je darmen gezond. Vezels zorgen namelijk dat de gezonde bacteriën in je darmen in leven blijven, waardoor de vertering van je voedsel verbeterd. En blije darmen betekent ook een blije geest! Haver bevat vitamine E en K en verschillende B-vitamines.
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren. Uit verschillende onderzoeken naar vetverbranding blijkt dat spinazie een absolute kampioen is om vet te verbranden. In veel variaties te eten, onze favoriet is wokken met knoflook en een klein beetje citroen.
Havermout bevat complexe koolhydraten die je een paar uur lang een gelijkmatig energieniveau geven, en is daarom geschikt als voeding bij sporten of andere activiteiten. Mensen die een regelmatig havermout eten verminderen de kans op sterfte aan een hart- en vaatziekten.
Cardio oefeningen, zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen, helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van buikvet. Daarnaast kan krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandstraining, helpen bij het opbouwen van spieren en het versnellen van je stofwisseling.