Wilde aardbeien zijn laagblijvende bodembedekkers. Ze breiden zich uit door bovengrondse uitlopers. Aardbeien worden meestal gebruikt in de moestuin, maar er zijn ook soorten die het prima doen in de halfschaduw in de bostuin. De vruchten van Wilde aardbei zijn eetbaar.
De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief.
Er zijn twee soorten wilde aardbeien: Echte wilde aardbeien en Indiase aardbeien, ook wel schijnaardbeien genoemd. Schijnaardbeien zijn niet giftig , maar ze hebben geen noemenswaardige smaak. Wilde aardbeien zijn heerlijk en smaken net als de aardbeien die je in je tuin zou plukken.
De Fragaria vesca 'Alexandria', ook wel Bosaardbei genoemd, is een wilde aardbeisoort welke bloeit van mei tot juli met wit- gele bloemetjes. Na de bloei vormen zich de kleine eetbare aardbeien. Deze aardbeien kunnen geplukt kunnen worden zodra ze rood zijn.
Oogsten. Doordragende aardbeien kunnen vanaf juni tot september of zelfs oktober geplukt worden. In de tussentijd vormt de plant steeds nieuwe bloemen en daarna aardbeien. De bloemen van de aardbei zijn ook eetbaar, maar dan krijg je natuurlijk geen aardbei meer.
Het best herken je deze nepaardbeien aan de kleur van de bloemetjes. Deze is namelijk geel in plaats van geelwit. Ook de stand van de vruchtjes verraadt of je met echte aardbeien of nepperds te maken hebt.
Kroontje van een aardbei is eetbaar
Hoewel menig mens het kroontje van een aardbei er het liefst af halen, is het hartstikke eetbaar. De smaak van het kroontje is bitter en schijnt in de buurt van de smaak van spinazie te komen. Sterker nog, er zitten veel gezondheidsvoordelen aan om de blaadjes wél te eten.
Je kunt ze vinden in het 'wild': bosaardbeitjes. De smaak is zoet en heel intens. De bosaardbeitjes zijn net als gewone aardbeien zogenoemde 'schijnvruchten'.
Wilde aardbeien zijn een uitstekende bron van kalium, wat kan helpen de bloeddruk te verlagen en het risico op osteoporose te verminderen . Aardbeien zijn een geweldige bron van vezels en hydratatie, wat helpt om u regelmatig en gezond te houden. Vezels samen met kalium zijn een fantastische manier om de gezondheid van het hart te ondersteunen.
Schijnvrucht betekent echter niet dat je de bosaardbei niet kunt eten. Sterker nog, de aardbeitjes zijn fris en zoetzuur en rijk aan vitamine C. Ze zijn zeer geschikt voor fruitsiroop of jam. Ook de bladeren kun je eten: voeg ze toe aan je kruidenthee of eet ze als spinazie of in de salade.
Wateraardbei, dat doet je denken aan lekkere aardbeien. Helaas! De prachtige donkerrode vruchten zijn niet eetbaar. De naam is afgeleid aan de vorm van de vrucht en jammer genoeg niet van de smaak.
Antw. De wijzen weten dat de aardbeien die in het bos groeien erg zoet zijn. Geen kom of zilveren lepel, suiker of kruiden of room nodig, Heeft de wilde bes geplukt in juni Naast de kabbelende stroom .
Het is mogelijk om allergisch te zijn voor aardbeien , hoewel deze allergie veel minder vaak voorkomt dan veel andere dieetallergieën. Een aardbeienallergie betekent dat het immuunsysteem van een persoon slecht reageert op een specifiek eiwit dat aanwezig is in dit fruit.
Toxiciteit is geen probleem bij soorten als Fragaria virginiana, Fragaria vesca en Fragaria chiloensis. Maar wees niet te voorzichtig; veelvoorkomende voedselallergieën kunnen nog steeds roet in het eten gooien. Hoewel wilde aardbeien niet de boze heks van de bessenwereld zijn, kunnen ze bij sommige kinderen allergische reacties of maagklachten veroorzaken .
Sommige gidsen zeggen dat ze giftig zijn, maar dat is niet waar . Je krijgt er misschien buikpijn van als je er te veel van eet. Geloof het of niet, dit kleine beestje is een exotische invasieve soort in veel gebieden. Men denkt dat hij oorspronkelijk uit China en Japan komt en uit de tropische Aziatische regio van India en Zuidoost-Azië.
Parafrase: De dichter zegt dat hoewel de aardbeien die in tuinen groeien groot, sappig en mooi zijn, wijze mensen weten dat de aardbeien die aan de wijnstokken in het bos groeien, zoeter zijn.
Culinaire toepassingen en recepten met wilde aardbeien
Het fruit is het lekkerst als het vers wordt gegeten, hetzij op zichzelf of met Griekse yoghurt, room of ijs . Daarnaast kunnen ze worden bewaard in heerlijke jams, gelei en siropen, of worden verwerkt in muesli- en granolamixen voor extra genot.
Wilde aardbeibladeren kunnen zowel rauw als gekookt worden gegeten, zoals koken . Sommigen vinden de bladeren onaangenaam smaken als ze rauw worden gegeten, maar anderen gebruiken de verse bladeren in salades. Wilde aardbeibladeren worden het populairst geconsumeerd als thee van verse of gedroogde bladeren.
Variatie is dus heel belangrijk.” Toch is het belangrijk om te weten hoeveel aardbeien je op een dag mag eten, want er zitten natuurlijk ook wat suikers in. “In een portie van 250 gram aardbeien zit ongeveer evenveel suiker als in een appel. We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten.
De vruchten van de schijnaardbei zijn wel eetbaar, maar zijn scherp en droog van smaak en ook zitten er veel harde zaadjes in het vruchtvlees. Schijnaardbei moet je dus niet zien als een plant die eetbare vruchten oplevert, maar hij kan wel dienstdoen als een groente.
De bosaardbei (Fragaria vesca) is de wilde variant van de gekweekte aardbei, ook wel cultuuraardbei genoemd. Aardbeien behoren botanisch gezien tot de rozenfamilie (Rosaceae).
De bosaardbei is een kruipende bodembedekker, met kleine witte bloemen met 5 rondachtige kroonblaadjes rond diepgele meeldraden. De gedeelde drievoudige bladeren zijn glanzend en hebben een gezaagde rand. Aan de onderkant zijn de bladeren zijdeachtig behaard.
Aardbeienbladeren bevatten veel vitamine C, hoewel de vrucht zelf een hogere concentratie vitamine C heeft . "De bladeren bevatten aanzienlijk meer polyfenolen dan de vrucht zelf", legt Edwards uit. "Polyfenolen fungeren als antioxidanten in het lichaam, wat kan helpen het risico op kanker, hart- en vaatziekten en diabetes te verminderen.
De hele aardbei, inclusief de steel, bladeren, vruchtvlees en natuurlijk de zaden, is veilig om te eten . Je vermindert niet alleen je totale voedselverspilling door aardbeientoppen te eten, maar je doet ook je lichaam goed.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.