In alle kant-en-klaarmaaltijden zit veel zout. Dat kan soms oplopen tot 6 gram per maaltijd. Dit geldt ook voor afhaalmaaltijden van de Chinees, toko, pizzeria of snackbar.
“Het meeste zout dat in China wordt geconsumeerd, komt van het zout dat de consumenten zelf tijdens het koken gebruiken. We zien echter ook een snelle toename van de zoutinname via bewerkte voedingsmiddelen, het eten van kraampjes in de straat, in restaurants en fastfoodketens”, zegt medeauteur Feng He.
0,57 gram zout.
De natriumgehaltes in Chinese restaurantgerechten zijn extreem hoog en variabel . Naast keukenzout leveren andere gezouten specerijen/kruiden ook een groot deel natrium.
Afhaalchinees bevat veel vet en andere ongezonde ingrediënten om aan de westerse smaak te voldoen. Afhaalchinees is dan ook geen gezond alternatief voor de Hollandse aardappels, groente en vlees.
Chinese afhaalmaaltijden
Het combineren van bijgerechten bovenop zou meer dan 6 g (meer dan 1 theelepel – de maximale dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen) zout per dag opleveren. De zoutste afhaalmaaltijd met een rijst/noedel bijgerecht bevatte 11,50 g zout (ongeveer 2 theelepels) (Rundvlees in zwarte bonensaus en groentenoedels).
Kies voor groenten
Populaire Chinese gerechten als bami, nasi en mihoen bevatten veel zetmeel en nauwelijks groenten en zijn daarom geen gezonde keuze. De snelle koolhydraten in zetmeel laten je bloedsuikerspiegel snel pieken en daarna ook weer snel dalen.
Andere smaak toevoegen
Ook kun je de zoute smaak neutraliseren door een andere sterke smaak toe te voegen. Denk hierbij aan suiker, citroensap of azijn. Zoet en zuur leiden de aandacht af.
Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten.
Kruiden en specerijen – Verse kruiden of kruidenstengels zoals peterselie, dragon, basilicum, dille, zelfs munt (bij sommige gerechten), peperkorrels of versgemalen zwarte of witte peper, pimentbessen en een paar laurierblaadjes zijn goede keuzes.
Het gemiddelde recept voor 1 kopje Chinese afhaalgebakken rijst bevat 299 calorieën, 11 g vet en 740 mg natrium . Snijd de ui en knoflook fijn. Giet een blik gemengde wortelen en erwten af en spoel 2 minuten onder koud water. **Door groenten uit blik af te spoelen, wordt het natriumgehalte met ongeveer 41% verlaagd.
Sommige Chinese afhaalopties, met name in de Amerikaans-Chinese keuken, kunnen veel zout, suiker en olie bevatten. U kunt echter nog steeds heerlijk en gezond eten door items te kiezen die gebakken, gestoomd, gekookt of gebakken zijn in slechts een beetje olie .
Thais. Dit is de gezondste afhaaloptie en de beste keuze voor wie wil afvallen. Thaise gerechten bestaan doorgaans uit gestoomde rijst, vis en groenten. Bovendien worden de gerechten individueel bereid, zodat ze verser zijn dan gerechten die klaar staan in een grote bak met saus.
Want Tjap Tjoy kan juist zo gezond zijn. Dit gerecht bevat namelijk verschillende soorten groenten, die boordevol vitamines zitten. Als je het lekker vindt kun je er ook nog reepjes kipfilet of grote garnalen aan toevoegen. Serveer met noedels, bami, nasi of witte rijst.
Het eten van voedsel met veel natrium kan tijdelijke verhogingen van de bloeddruk veroorzaken . 1. Mononatriumglutamaat (MSG): Dit type natrium wordt gebruikt als smaakversterker en kan ook de bloeddruk verhogen. Het wordt vaak gebruikt als smaakmaker in Chinees eten.
Voeg citroensap, azijn of suiker toe
Veel koks bestrijden een zout gerecht met een scheutje citroensap of azijn. Je kunt ook proberen om er een zoetstof als witte suiker, bruine suiker, honing of agavesiroop doorheen te mengen. Het doel is om de sojasaus te verdunnen en een harmonieuze mix van smaken te creëren.
Gezond uit eten bij de Chinees
tjaptjoi met kip of ossenhaas. varkens- of ossenhaas met oesterketjap op paprikasaus. gepocheerde vis met Chinese paddenstoelen. gegrilde garnalen.
Voedingsmiddelen die geen (voor)bewerking hebben ondergaan, zoals vers fruit en verse groenten, bevatten van nature maar een beperkte hoeveelheid zout. Dit geldt ook voor onbewerkt vlees, gevogelte en vis. Deze producten kunt u goed blijven gebruiken, net zoals brood, melk en melkproducten.
Mayonaise: 133 kcal, 14.3 gram vet (1.7 gram verzadigd), 0.7 gram suiker, 0.2 gram zout. Ketchup: 15 kcal, 0 gram vet, 2.8 gram suiker, 0.4 gram zout. Mosterd: 24 kcal, 1.6 gram vet, 0.4 gram suiker, 0.8 gram zout. Joppiesaus: 69 kcal, 5.6 gram vet (0.5 gram verzadigd), 2.4 gram suiker, 0.3 gram zout.
Ketchup is dus de gezondste keuze over je patat. Vanwege de suikers kun je de fles beter niet helemaal leeg knijpen, maar het is wel verreweg de minst ongezonde optie. Benieuwd wat de gezondste snack van de snackbar is? Ook dat zochten we voor je uit.