Een standaard keuken is voorzien van een viertal apparaten, namelijk: een kookplaat, oven, koelkast en afzuigkap. Deze apparatuur is vrijwel onmisbaar voor het koken en zit dus ook standaard in een keuken. De laatste jaren wordt daar vaak een magnetron, vaatwasser en vriezer aan toegevoegd.
Naast pannen heeft u de juiste kookgerei set nodig met een spatel, klopper, kwast, lepel en pannenlikker. Andere producten die we u aanraden bij het koken zijn een rasp, allessnijder en vergiet.
Voor het bestek heb je uiteraard vorken, messen en lepels nodig, maar daarnaast ook verschillende messen voor het snijden van je vlees en groenten. Ook een aardappelschilmes of dunschiller is aan te raden, net als een kaasschaaf. En vergeet ook zeker de spatels en houten lepels niet voor het bereiden van het eten.
De perfecte keukenindeling is van links naar rechts: Opbergzone, Voorraadzone, Spoelzone, Werkzone en Kookzone. Met deze ergonomische indeling voor uw keuken hoeft u gewoonweg veel minder te lopen.
Keukens moeten voornamelijk ontworpen worden om koken plezieriger te maken. Je moet je er prettig in voelen. Kortom: een goede indeling, veel opbergruimte, voldoende ruimte op het werkblad, een grote spoelbak en de juiste apparatuur zijn alles wat je nodig hebt.
Een keuken is normaal gesproken compleet wanneer deze bestaat uit keukenkasten, een werkblad, spoelbak met kraan en keukenapparatuur zoals een koelkast, vaatwasser, oven, kookplaat en afzuigkap.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Wie met de auto rijdt, is verplicht om altijd volgende documenten bij te hebben: rijbewijs en identiteitskaart. groene of witte kaart afgeleverd door uw verzekeraar.
Begin met je keuken in te delen in vijf werkzones en laat ze logisch op elkaar volgen: voorraad - opbergen - spoelen - voorbereiden - koken/bakken.
Een kleine keuken valt binnen een ruimte tot 6m2 en brengt gemiddeld € 1.000 aan kosten met zich mee. Een gemiddelde keuken valt binnen een ruimte van 6m2 tot 16m2 en kost gemiddeld € 3.500. Grote keukens zijn keukens die vallen in een ruimte vanaf 16m2 en kosten gemiddeld € 6.000.
Plaatsing koelkast en vriezer
De koelkast is een keukenapparaat dat veelvuldig wordt gebruikt. Gedurende de dag gaat de koelkastdeur geregeld open en dicht. Voor een goede ergonomie plaats je de koelkast bij voorkeur op ooghoogte.
Glazen; Mokken; Borden (zowel diep als plat); Soepkommen; Pannenset (om te koken en te bakken); Ovenschaal; Slakom; Keukenmessen; Snijplank(en); Bestek (vorken, messen, lepels en theelepels); Opscheplepels; Spatels; Kaasschaaf; Rasp; Kartelmesjes; Kurkentrekker; Maatbeker; Blikopener; Vergiet; Bewaarbakjes; ...
Vaak wordt onder een luxe keuken verstaan dat het een luxe/moderne uitstraling heeft en voorzien is van top apparatuur. Denk hierbij aan een kokendwaterkraan, goede kwaliteit oven, koelkast, vriezer etc. Daarnaast zijn luxe keukens vaak gemaakt van duurzame materialen zoals natuursteen, glas, massief hout en RVS.
De vijf zones zijn: voorraad, opbergen, spoelen, voorbereiden en koken/bakken. Per zone kun je bepalen hoeveel werk- en opbergruimte je hiervoor nodig heb. Zo weet je zeker dat je genoeg ruimte hebt om de desbetreffende taak optimaal en comfortabel uit te kunnen voeren.
De gemiddelde afmeting voor een keuken met een U-opstelling is 2 meter bij 2,5 meter bij 1,40 meter. Voor de gemiddelde afmeting van een keuken met een kookeiland is het 2,40 meter bij 90 centimeter. Parallel keuken. De gemiddelde afmeting van een keuken met een parallel opstelling is de breedte minimaal 2,70 meter.
Naast de indeling van de kast zelf is het ook goed om rekening te houden met de rest van de keuken. Er moet immers genoeg ruimte zijn tussen de kast en bijvoorbeeld het aanrechtblad. Voor genoeg bewegingsruimte is minimaal 90 centimeter aan te raden, maar dan gaat het echt om een minimum.