Surströmming staat wereldwijd bekend als een van de smerigste gerechten. Dit komt voornamelijk door de opvallende geur die vrijkomt wanneer een blik hiervan wordt geopend. Door het openen van zo'n blik ontsnapt een kenmerkende, sterk doordringende geur die de meeste mensen uiterst onaangenaam vinden.
Surströmming is een Zweedse delicatesse. Het staat echter bekend als het meest smerig ruikende product ter wereld. Het is gefermenteerde zure haring in een blik. Op social media zijn er filmpjes te zien, waarbij deelnemers de grootst mogelijke moeite hebben om een hapje vis te eten.
Balut wordt veel gegeten in de Filipijnen, Cambodja en Vietnam. Het is een bevrucht ei van een eend of kip met een bijna ontwikkeld embryo. Het wordt veel op straat verkocht en de mensen zijn er gek op. Het ziet er alleen niet zo smakelijk uit.
De doerian is het bekendst om zijn penetrante geur, vandaar ook de naam stinkfruit. Hoe rijper de vrucht, des te sterker de geur. Het vruchtvlees bestaat uit een soort grote mandarijnenpartjes, maar dan zonder velletje en met een oranjebruine pit in elk partje.
Het oudste bekende gerecht ter wereld blijkt een soort pannenkoek te zijn. Neanderthalers aten naast vlees en vruchten ook plantaardig voedsel, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Onderzoekers hebben geprobeerd het recept te achterhalen van de oudste etensresten ter wereld.
China is een van de weinige landen waar levende dieren nog steeds in het geheim worden gegeten. Niet alleen apenhersenen maar ook levende kikkers, vissen en slangen worden hier gegeten. De dieren worden net voor het eten gedood. Ondanks deze 'bereiding' betekent dit dat de zenuwen tijdens het eten nog steeds bewegen.
Hákarl in IJsland
Gemaakt van de Groenlandse haai, is het vlees giftig als het vers is, dus om het te kunnen eten, laten IJslanders het maandenlang in de grond rotten en dan nog een paar maanden in de elementen drogen. Het is een walgelijk gerecht voor veel beginners; het eten ervan zonder te kokhalzen is wat de mannen van de jongens onderscheidt.
tonijn oogbollen
Voor de mensen die al moeite hebben met het eten van een rauwe octopus of andere vis is dit gerecht al helemaal niks want in delen van Japan kan u verse tonijn oogbollen kopen. Eerste worden de oogbollen gekookt om vervolgens met peper en zout op smaak gebracht te worden.
In het Aziatische land Cambodja eten ze geen chips of nootjes als snack, maar gefrituurde vogelspinnen. Nu het regenseizoen is begonnen kruipen de harige spinnen uit hun holletjes, en zijn er extra veel te vinden.
Eet geen vlees (rund, varken, schaap of kip) in China, Mexico, Guatemala of Thailand.
In veel warme landen wordt pittig gegeten. Maar in Sri Lanka, Zuid-Thailand en Sumatra kunnen ze er echt wat va. Daar eten ze het heetst van de hele wereld. En daar gebruiken ze deze jongen voor, de chilipeper.
1. Thailand. Altijd, iedereen en óveral: voor de Thai is eten haast als ademen. De Thaise keuken staat bekend om zijn verse ingrediënten en heerlijke kruidige gerechten met kokos en gember.
De meeste mensen krimpen ineen van afschuw als ze eraan moeten denken: het eten van hondenvlees. Helemaal als het om je eigen trouwe viervoeter gaat. Maar illegaal, dat is het in ons land niet, vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. 'Voor zover wij weten is het eten ervan niet verboden.
Het slachten van honden en katten is bij ons bij wet verboden, het eten niet. Vee mag enkel in een erkend slachthuis geslacht worden. We vinden al snel dat troetel- en huisdieren waarmee veel mensen een emotioneel band hebben niet mogen gegeten worden (cavia, goudvis, paard, zelfs konijn..).
Vanwege lactose-intolerantie consumeren Chinezen geen grote hoeveelheden zuivelproducten . In plaats daarvan vervangen Chinezen deze door sojamelk en tofu, die ook grote hoeveelheden eiwitten en calcium bevatten. Groenten, fruit en vlees zijn meestal vers.
In 2040 eten we vooral lokale, seizoensgebonden en plantaardige producten. Dat betekent dat we minder dierlijke eiwitten zoals vlees, vis en zuivel eten. We stemmen de vraag naar en het aanbod van voedsel beter op elkaar af waardoor we bijna geen verpakkingsafval hebben en geen onnodige producten verbouwen.
Dagelijkse kost tussen 1700 en 1950
Als hoofdmaaltijd aten ze meestal een stamppot met veel aardappelen of een gerecht van peulvruchten, zoals bruine bonen en erwtensoep. Rijke mensen konden vaker vlees, vis en zuivel kopen. Behalve je rijkdom, bepaalde de plaats waar je woonde het menu.
Van alle voedingsstoffen werd gekeken of ze aanwezig waren, en zo ja in welke hoeveelheden. De nummer 1, waterkers, scoorde 100 en bevat dus de meeste voedingsstoffen in de meest ideale hoeveelheden van alle groenten en fruit die meededen.
Je moet het namelijk wel durven: de beroemde gegiste haring uit Zweden eten. Hierbij een lesje in surströmming eten. Nog nooit heeft bedorven vis zo gestonken, maar zo lekker gesmaakt. Surströmming is een traditioneel gerecht uit Noord-Zweden dat ontstond in de 16e eeuw toen Zweden een zouttekort had.
Surströmming staat wereldwijd bekend als een van de smerigste gerechten. Dit komt voornamelijk door de opvallende geur die vrijkomt wanneer een blik hiervan wordt geopend.
world's most expensive burger
The Golden Boy is een hamburger van 5000 euro gemaakt met 100 procent Wagyu A5 vlees met onder meer Beluga kaviaar, king crab, Spaanse Paleta Ibérico, witte truffel, Engelse cheddar en barbecuesaus gemaakt met Kopi Luwak koffie en Schotse Macallan whisky.